Početna  /  Ćešket - tradicionalno božićno jelo
Hercegovina

Ćešket – tradicionalno božićno jelo

Znam da nije običaj, ali jutro sam nekako prespavala. Badnji je dan, nema dileme. Miriše ćešket. Došunjao se miris i u spavaću sobu. Neko kaže ćeškek. Ima i onih koji izgovaraju keške. Kako god. Sigurno, isto miriše i sigurno je mnogo ukusan.

cesket_mh_1

Ćešket je tradicionalno jelo koje se obično pravi za Božić, kako u Hercegovini, tako i u drugim krajevima. Ipak, ni svi Hercegovci ne prave, niti znaju šta je ćešket.

Kod nas je velika šerpa na šporetu od ranog jutra. Rosvajna. Tako je na svaki Badnji dan, od kako znam za sebe. Potopljeno žito, domaća koka, loj. Majka je poranila i nastavila da kuva. Treba mu, kaže, 12 sati.

Već znam da će tetka i rodica Rada predveče zvati da pitaju kakav je kod nas ispao ćešket. Samo da ove godine ne bude : “Meni vala nešto prigorio, mora da je vatra bila jaka”.

Sjetih se i prije neku godinu da su mi moji poslali hranu auobusom u Banja Luku. Iskopala sam i kesicu ćešketa. Poluzamrznut. Srećna i zadovoljna, najiskrenije! Ne znam koji je tačno mjesec bio tada, ali sam sigurna da je ćešket datirao od Božića te godine. Mi tako uvijek, pravimo jednom godišnje. Jednom godišnje i pričamo kako bi ga trebalo češće praviti. Ipak, sve ostane na tome. Neko pravi cicvaru, neko raštan, a mi eto, ćešket.

Nevena i Rada su iz Bileće. Ranije nisu probali ćešket. Tada su samo kratko prokomentarisale: : “Pi, šta ti je to”? Danas ga Rada jede k’o sretna.

Kako se pravi ćešket

cesket_namirnice_mh

Nekada su domaćice imale više posla. Žito se stupalo u stupama (avanu) kako bi se očistilo od kukolja, zemlje ili kamenčića.

Danas se ćešket pravi na nešto moderniji način. Koristi se “kupovno geršlo”. Geršlo se ostavi da prenoći potopljeno u vodi. Meso se isječe na komadiće. Umjesto piletine neke porodice prave ćešket sa jagnjećim mesom. Po pravilu kilogram mesa ide na kilogram geršla. Kod nas je meso nekako svetije od svega, pa uvijek prevagne na tasu.

Na dno šerpe se stavlja jagnjeći loj da bi se spriječilo prigorijevanje. Zatim sloj geršla, sloj pilećeg mesa, pa opet geršlo, meso i tako redom. Iz druge šerpe se dodaje postepeno ključala voda. Tako se kuva 12 sati na tihoj vatri. Tokom kuvanja se ne miješa.

Kada proces kuvanja bude gotov, potrebno je konstantno brzo miješanje dok se ne ohladi. Iz dobijene kašaste smjese se u toku miješanja izvade preostale kosti od mesa. Za Božić, ćešket se služi tako što se podgrijava, te zamasti i posoli po želji.

Ovaj naš i dalje miriše. Danas se posti, nema probanja!

cesket_mh_2

Nikolija Bjelica

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Od avgusta 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina".

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link