Početna  /  Centar za koordinaciju i podršku licima sa invaliditetom istočne Hercegovine ukazao na ugroženost ove kategorije u vrijeme pandemije
Izdvajamo Trebinje

Centar za koordinaciju i podršku licima sa invaliditetom istočne Hercegovine ukazao na ugroženost ove kategorije u vrijeme pandemije

Iz Centra za koordinaciju i podršku licima sa invaliditetom istočne Hercegovine su danas na konferenciji za medije ukazali na posebnu ugroženost ove kategorije u vrijeme pandemije korona virusa. Konferencija za medije održana je povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Prisutnim novinarima obratio se Branimir Tamindžija, predsjednik regionalne krovne organizacije lica sa invaliditetom. On je rekao da licima iz ove kategorije propisane mjere prevencije dodatno otežavaju život i da je podrška ovoj kategoriji gotovo potpuno izostala u doba korona virusa.

”Mjere zaštite od pandemije, poput socijalne distance i samoilozacije, mogu biti neizvodljive za one koji se oslanjaju na podršku drugih – da jedu, da se obuku ili okupaju. Mnoge osobe sa invaliditetom zavise od usluga koje su trenutno obustavljene i možda nemaju dovoljno novca da naprave zalihe lijekova, hrane ili priušte dodatne troškove isporuke na kućnu adresu.” – rekao je Tamindžija na konferenciji.

Dodaje da je u vrijeme pandemije izostalo obavještavanje o korona virusu na znakovnom jeziku čime je učinjena diskriminacija osoba sa invaliditetom, a izostale su, kaže Tamindžija, još neke metode izvještavanja koje bi pravovremeno i tačno informisale ovu kategoriju.

Milica Ijačić je kao član ovog udruženja iznijela prijedlog izrade jedinstvene baze podataka svih osoba sa invaliditetom sa područja istočne Hercegovine. Dodala je da je na području grada Trebinja  neophodno napraviti akcioni plan iz oblasti invalidnosti kao i plan zapošljavanja ovih osoba.

U dokumentu koji je podijeljen novinarima, navodi se i zahvalnost medicinskim radnicima na naporu koji ulažu jer su, smatraju u udruženju, pokazali da su jači i otporniji od svih izazova koji su se pojavili u vrijeme pandemije.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
0 Shares
Copy link