Početna  /  Čavić: Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakve veze s pravom i pravdom
Republika Srpska

Čavić: Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakve veze s pravom i pravdom

Dragan Čavić, lider NDP-a, koji je u svojstvu poslanika i bivšeg predsjednika RS bio u timu RS za odbranu Dana RS, rekao je za Nezavisne novine da je odluka Ustavnog suda BiH donesena od strane sudija Bošnjaka i uz pomoć stranaca.

Dragan Čavić (Foto: Agencije)
Dragan Čavić (Foto: Agencije)

“Ova odluka nema nikakve veze sa pravom i pravdom. Ovo je čista politička odluka. To znači da nemamo drugog izbora, pored ovakvog djelovanja Ustavnog suda BiH, nego da Narodna skupština RS zauzme stav i ostane pri Deklaraciji da nećemo ukidati praznik Republike, bez obzira na to šta govori i kakve odluke donosi Ustavni sud BiH”, rekao je Čavić, dodajući da RS treba da koristi druga sredstva pravne borbe na drugim instancama.

On je naglasio da je Dan Republike zakonom, koji je izmjenjen 2007, sekularni praznik, ne vjerski, ali da nije u pitanju Dan Republike, nego Republika i to za RS ne može biti prihvatljivo.

“Iako je, prema Zakonu o državnim praznicima Republike Srpske, Dan Republike jasno označen kao sekularni praznik, sudije Ustavnog suda BiH su ga tretirale kao vjerski praznik što im je poslužilo kao osnov za ustavno osporavanje”, navodi se u saopštenju NDP-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH.

SDS: Odluka Ustavnog suda udarac odnosima u BiH

Srpska demokratska stranka smatra da je odluka Ustavnog suda BiH udarac odnosima u BiH i nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani.

Zbog ovog što je uradio Ustavni sud BiH sigurno nikome neće biti bolje, stoji u saopštenju ove stranke.

“Odlukom Ustavnog suda se destabilizuje BiH. Umjesto da vidimo kako će narod bolje da živi, na sceni imamo imamo borbu ko će kome zabiti nož u leđa. Ovo je loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji u ime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH i to zajedno sa bošnjačkim sudijama”, navodi se u saopštenju.

SDS smatra da bi bilo dobro za sve u BiH da se u najmanju ruku hitno završi diktatura stranaca u Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH.

Izvor: Nezavisne novine

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap