Početna  /  Ćapin: Nebojša, upozoravam te da ne zadireš u stvari koje te se ne tiču! Milišić: Istina najviše boli! (VIDEO)
Izdvajamo Trebinje

Ćapin: Nebojša, upozoravam te da ne zadireš u stvari koje te se ne tiču! Milišić: Istina najviše boli! (VIDEO)

Tokom posljednjeg zasjedanja Skupštine Grada Trebinja došlo je do žučne rasprave između Rajka Ćapina, odbornika Socijalističke partije i Nebojše Milišića, odbornika kluba Za pravdu i red, te prijetećih tonova upućenih Milišiću od strane Ćapina. Sve je počelo odborničkim pitanjem koje je Milišić uputio Ćapinu a koje se odnosilo na usvajanje odluke od strane odbornika skupštinske većine o gradnji na Abazovini protiv koje je Ćapin glasao, ali ne i njegov stranački kolega Milan Filipović, što bi, da se dogodilo, oborilo ovu odluku. U toku sjednice Milišić je oslovio Ćapina sa ‘’bivši radikal i četnik’’ aludirajući na njegovo članstvo u Srpskoj radikalnoj stranci, što je razljutilo predsjednika trebinjskih Socijalista. Tenzije su smirene nakon pauze koju je pozvao Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja, a o ovom incidentu, kao i o razlozima istog za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ govorili su Rajko Ćapin i Nebojša Milišić.

Burnu raspravu na ivici težeg incidenta tokom 15. sjednice Skupštine Grada Trebinja prekinula je petominutna pauza koju je dao Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja. Nebojša Milišić, odbornik kluba Za pravdu i red pitao je Rajka Ćapina u okviru odborničkih pitanja zašto Socijalistička partija nije bila protiv izgradnje na Abazovini, protiv koje je Ćapin javno bio protiv, ciljajući na to da je drugi odbornik Socijalističke partije, Milan Filipović, bio za, što je bio odlučujući petnaesti glas neophodan za usvajanje ove odluke.

Ćapin: Pitanje gospodina Milišića je, pretpostavljam, nekakvo politikantsvo i nije mi jasno šta je želio postići ovim pitanjem?!

‘’Što se tiče pitanja gospodina Milišića, vi gospodine Milišiću prije svega dezavuišete i obmanjujete javnost kobajagi stalnom borbom za pravdu u stvari imate neprincipijelne sopstvene stavove o nečemu i nekome. Tako od javnih pohvala nekome idete u drugu krajnost i nazivate tu osobu ‘’običnim pervarantom’’. Ne znam šta je gospodin Milišić htio postići ovim postavljenim pitanjem, ali on upravo time dezavuiše javnost jer se vrlo dobro zna kako sam reagovao u odnosu na pravljenje zgrada i uopšte narušavanju priobalja rijeke Trebišnjice i samog tog ambijenta. Apsolutno osuđujem bilo kakvo narušavanje ambijentalne cjeline i prirodnog resursa, što sam jasno i javno rekao u više elektronskih i štampanih medija. Ovo pitanje je, pretpostavljam, nekakvo politikanstvo kojim se meni nešto želi imputirati, a u stvari, gospodin Milišić permanentno vrijeđajući druge ljude misli da će se osjećati bolje, a pretpostavljam da se želi osloboditi svojih nagomilanih frustracija.’’ – glasio je odgovor Rajka Ćapina na postavljeno odborničko pitanje Nebojše Milišića.

Milišićevu tvrdnju da je glas Socijalističke partije bio presudan u usvajanju odluke o gradnji na lokaciji Abazovini, tačnije odluku o izmjeni regulacionog plana kojom bi se izašlo u susret investitoru, firmi ‘’Artea D.O.O.’’ koja se dovodi u vezu sa Rodoljubom Draškovićem, vlasnikom SL koncerna, potvrđuje i zapisnik sa prethodne, 14. sjednice Skupštine Grada Trebinja u kojem zaista stoji da je 15 odbornika bilo za, a jedan protiv, a budući da je samo Rajko Ćapin bio protiv, dok je njegov stranački kolega Milan Filipović bio za, jasno je da je na mjestu opaska Nebojše Milišića da Socijalistička partija nije zaustavila donošenje ove, po mnogima, pa i po mišljenju Ćapina, sporne odluke, iako je to mogla učiniti da je Filipović slijedio primjer lidera partije čiji je član.

U komentaru odgovora na odborničko pitanje koje je dobio od Rajka Ćapina, Nebojša Milišić neprikladnim rječnikom i kvalifikacijom kojoj nije mjesto u skupštinskim klupama naziva odbornika Socijalista ‘’bivšim radikalom i četnikom’’ što je izazvalo Ćapinovu burnu reakciju. Milišić je svakako imao pravo govoriti o nekadašnjem političkom angažmanu svakog odbornika, ali bez upotrebe kvalifikacije kao što je ‘’bivši četnik’’.

Uslijedila je burna reakcija Rajka Ćapina koji se povišenim, prijetećim tonom obratio odborniku kluba Za pravdu i red.

‘’Pazi šta pričaš, je li ti jasno? Cijelo vrijeme to što ti radiš je obična provokacija! Nebojša! Nebojša, nemoj da insinuiraš! Nemoj da zadireš u neke stvari koje te se ne tiču! Upozoravam te!’’ – rekao je Rajko Ćapin.

Nakon toga se u raspravi i cijeli incident uključio Nebojša Vukanović koji je prisustvovao sjednici u tom momentu.

‘’Kakav je ovo način? Kakve su ovo prijetnje? Hoćemo li se tući ovdje?!’’ – upitao je lider liste Za pravdu i red.

Potom je gradonačelnik Mirko Ćurić pozvao obezbjeđenje da izbaci Vukanovića, na šta je on rekao da je dobio dozvolu da uđe i da ga niko neće izbacivati, da bi se strasti stišale nakon pauze.

Ćapin: Moja reakcija je izazvana permanentnim pokušajima diskreditovanja mene od strane osobe koja na zlonamjeran način pokušava uniziti kako mene lično, tako i partiju iz koje dolazim!

Pitali smo Rajka Ćapina, lidera trebinjskih Socijalista da prokomentariše ovaj incident, razloge zbog kojih se razljutio, kao i da li je bio član Srpske radikalne stranke, te da li se njegov lični stav po pitanju gradnje na Banjama/Abazovini, razlikuje od stave Socijalističke partije. Rajko Ćapin je odgovorio i na naše pitanje zašto on i njegov kolega iz Socijalističke partije nisu svojim primjerom pokazali da su voljni dati riječ obespravljenim vatrogascima. Odgovor na pitanje vezano za članstvo u Srpskoj radikalnoj stranci nismo dobili, ali je Ćapin za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ detaljno objasnio razloge ljutnje i incidenta te se zbog svog neprimjerenog postupka izvinio kako prisutnim odbornicima, tako i javnosti. On je za MH rekao da Nebojša Milišić konstantno pokušava degradirati kako njega samog, tako i Socijalističku partiju i da pokušava promovisati sebe kroz izazivanje konflikata.

‘’Prije svega želim se izviniti kolegama odbornicima, ostalim prisutnim u sali Gradske uprave, slušaocima koji nas prate putem radio talasa, kao i svim gradjanima Trebinja, zbog mog postupka i reakcije koja je izazvana permanentnim pokušajima diskreditovanja mene kao političkog konkurenta od strane osobe koja na potpuno tendenciozan, neargumentovan i zlonamjeran način pokušava uniziti i devalvirati, kako moj lični angažman na svim poljima moga djelovanja, tako i partiju iz koje dolazim i koju predstavljam u Gradskom parlamentu. Osoba koja inače u parlamentu Grada Trebinja, pokušava kroz izazivanje konflikta i incidenata promovisati sebe u tobožnjeg borca za građanska prava, uz moje ime je vezala termin koji mi ne pripada, obzirom na moje drugačije opredjeljenje, ali koje niti jednog momenta ne diskvalifikuje, niti negira pravo nekom drugom da se drugačije poima i osjeća.’’ – rekao je Ćapin za naš magazin.

Naš sagovornik kaže da mu je jasno da Milišić još od ranije ima loše mišljenje o njemu, tačnije da je ono variralo od pohvale na njegov račun, što, smatra Ćapin, zapravo ogoljava Milišića, a ne njega.

‘’Obzirom da osoba koja je predmet događanja ima loše mišljenje o meni, nazvao me je “običan prevarant i ništa više” u jednom komentaru na društvenim mrežama, vjerovatno i naziv četnik želi smjestiti u kontekst nečega veoma lošeg, što ga dodatno ogoljuje u očitovanju njegove ličnosti, posmatrano kroz prizmu da on voli da istakne svoje rodoljublje kroz vjeru i naciju, što je opet njegovo legitimno pravo.’’ – kaže Ćapin.

On je rekao da je njegov stav vezan za izgradnju na Banjama jasan i dosljedan.

‘’Svoj stav vezano za izgradnju zgrade na “Banjama” sam jasno iskazao i čvrsto stojim iza toga,ne manipulišući i ne obmanjujući javnost kao moj politički oponent. Valjda se iz mojih prethodnih istupa na tu temu vidi ko je čvrsto opredijeljen u svojoj izreci, a ko je nedosljedan, pa od aplauza i pohvala, pokušava urušavati nekoga u “blato”, na već svima nama prepoznatljiv način kako se inače ta osoba u većini slučajeva odnosi prema kolegama. Socijalistička partija će uvijek, uostalom, kao i do sada djelovati konstruktivno, složno i od opšteg interesa za sve građane Trebinja, uz napomenu da posjedujemo demokratski kapacitet da glasamo u skladu sa svojim mišljenjem.’’ – rekao je Rajko Ćapin za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’.

Ćapin smatra da ništa ne može baciti mrlju na njegov dosadašnji politički angažman.

‘’Moj politički angažman do sada je bez ikakvih mrlja i hipoteka, rukovođen, prije svega, da u okviru svojih mogućnosti pomognem kako bi društvena zajednica i pojedinci koji je čine imali neku korist od moga angažmana, ne samo baveći se politikom, nego i humanitarnim i sportskim radom.’’ – mišljenje je Rajka Ćapina.

On kaže da potpuno podržava vatrogasce u njihovoj borbi za prava koja im zakonom pripadaju ponovivši ono što je rekao i tokom sjednice, a to je da se hitno mora organizovati sastanak nezadovoljnih vatrogasaca i gradonačelnika Trebinja.

‘’Po pitanju našeg uzdržanog stava o (ne)obraćanju vatrogasaca, takođe veoma jasno i precizno sam rekao da se hitno mora organizovati sastanak između gradonačelnika, odnosno njegovih saradnika sa vatrogascima kako bi se ova krizna situacija što prije prevazišla i riješila obzirom na izražene potrebe vatrogasaca, kao i značaj redovnog funkcionisanja Teritorijalno-vatrogasne i spasilačke jedinice, kao jednog od najbitnijih faktora bezbjednosti građana jedne lokalne zajednice. Takođe sam napomenuo da pomenuta institucija mora imati izrađen “Akt o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini” koji se mora sprovoditi. Uz to sam kazao da TVSJ mora imati najkvalitetniju i dostupno najmoderniju opremu koja im je neophodna u izvršavanju svakodnevnih složenih zadataka, ne samo vezanih za požare, nego i druge vrste izazova koji se stavljaju pred njih. Smatramo da se rješenje za nastavak redovnog procesa rada mora pronaći na relaciji Grad – radnici vatrogasci i onda sa usaglašenim stavom izaći u Gradski parlament. U svakom slučaju Socijalistička partija daje punu podršku rješavanju ovoga problema, kao i vatrogascima koji su nebrojeno puta do sada iskazali svoju spremnost i odlučnost u raznim intervencijama i spašavanju ljudskih života, a sve u skladu sa regulativom i propisima prema kojima djeluju.’’ – rekao je Rajko Ćapin za MH.

Milišić: Nema sumnje da svi odbornici skupštinske većine glasaju onako kako im se naredi iz vladajućeg SNSD-a!

Nebojša Milišić je, komentarišući cijeli događaj, za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ rekao da je iznio istinu koja je očito zaboljela Rajka Ćapina te da smatra farsom glasanje o usvajanju odluke o promjeni regulacionog plana na lokaciji Abazovina na prošloj sjednici Skupštine Grada Trebinje jer ukoliko su Socijalisti zaista bili protiv te izgradnje, njihov glas protiv bi ‘’oborio’’ usvajanje ove odluke.

‘’Istina uvijek najviše pogađa! Ja sam se gospodinu Ćapinu obratio jednim pristojnim odborničkim pitanjem i pitao zašto Socijalistička partija nije bila protiv gradnje na Abazovini, iako je on kao pojedinac navodno bio protiv, ali činjenica je da je glas njegovog stranačkog kolege bio odlučujući 15. glas bez kojeg ova štetna odluka ne bi bila usvojena. Zapravo sam želio da demaskiram kako njega, tako i cijelu vladajuću koaliciju i smatram da sam uspio. Očito se ovdje radilo o lažnoj predstavi jer da je glas Rajka Ćapina bio potreban za usvajanje ove odluke, on sigurno ne bi smio glasati protiv, kao što je učinio, već je bilo dovoljno ruku pa je njegov glas bio beznačajan. Njegovim glasom protiv usvajanja ove odluke se stvorila slika da je on veliki protivnik izgradnje uz obalu rijeke Trebišnjice, što on kao pojedinac možda i jeste, ali ja sam ga pitao zašto njegov stranački kolega nije slijedio njegov primjer i time oborio donošenje jedne štetne odluke što bi žestoko pogodilo skupštinsku većinu i izazvalo buru unutar vladajuće koalicije. Nema sumnje da svi odbornici skupštinske većine glasaju onako kako im se naredi iz vladajućeg SNSD-a, a to dokazuje i to što su Socijalisti svojim drugim glasom protiv, mogli zaustaviti nastavak narušavanja i ugrožavanja rijeke Trebišnjice i njene obale, ali to se, jasno je svima, nije smjelo dogoditi, a i da se dogodilo, odbornici Socijalističke partije bili bi suočeni sa ogromnim kaznama i prijetnjama.’’ – rekao je Milišić za naš magazin.

On smatra da unutar vladajuće koalicije odbornici rade i glasaju isključivo u interesu vladajućeg SNSD-a, što je pokazao i primjer sa 15. sjednice Skupštine Grada Trebinja kada skupštinska većina nije odobrila Miodragu Ćaćiću, obespravljenom vatrogascu i predsjendiku Sindikata TVJ Trebinje da se obrati za skupštinskom govornicom.

‘’U pitanju su dvostruki aršini jer odbornici skupštinske većine ne smiju donijeti nijednu odluku niti glasati za nešto što nije u interesu vladajuće partije, a to dokazuje i to što su odbornici skupštinske većine svojim glasanjem protiv onemogućili Miliju Ćaćiću da se obrati odbornicima i iznese istinu o cijelom slučaju ugrožavanja prava trebinjskih vatrogasaca, a Ćapin je svega minut – dva nakon što je bio uzdržan na izjašnjavanju o obraćanju Ćaćića koji je predsjednik Sindikata Vatrogasne jedinice Trebinje, u diskusiji pružio podršku istim i pozvao na rješenje njihovog problema?!’’ – kaže naš sagovornik.

Milišić smatra da jeste malo pretjerao u iznošenju kvalifikacija prema Rajku Ćapinu, ali sa druge strane mu nije jasno zašto je Ćapina toliko povrijedilo povezivanje sa ideologijom vezanom za Srpsku radikalnu stranku, čiji je Ćapin bio član, po njegovim saznanjima.

Milišić: Njega je najviše zaboljela istina jer istina je da je on prije rata bio komunista, u ratu određeni period bio u Srpskoj radikalnoj stranci, pa se poslije rata opet vratio u komuniste!

‘’Pošto Rajko Ćapin nije ni odgovorio na moje postavljeno odborničko pitanje već je osuo paljbu po meni izbjegavajući odgovor, ja sam ga, u namjeri da ga podsjetim na njegovo članstvo u Srpskoj radikalnoj stranci nazvao radikalom i četnikom, što jeste bilo malo pretjerano sa moje strane, ali nije laž da je sadašnji lider trebinjskih Socijalista jedno vrijeme proveo u Šešeljevim Radikalima, tačnije, po našim saznanjima, učlanjen je 30. aprila 1993. godine kada je preuzeo Člansku kartu broj 15335. Znači, njega je najviše zaboljela istina jer istina je da je on prije rata bio komunista, u ratu određeni period bio u Srpskoj radikalnoj stranci, pa se poslije rata opet vratio u komuniste. Zato mi nije baš najjasnije zašto se uvrijedio što sam ga tako oslovio ako znamo da je Vojislav Šešelj, lider i predsjednik Srpske radikalne stranke ponosno nosio titulu četničkog vojvode i sebe i i članstvo svoje stranke nazivao četnicima?’’ – rekao je Nebojša Milišić za naš magazin.

Na kraju, pogledajte kako je izgledala uvertira u incident, kao i sam incident:

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap