Početna  /  Buran početak Posebne sjednice: Borci izviždali Đajića, obezbjeđenje Željke Cvijanović napalo Vukanovića (VIDEO)
Izdvajamo Republika Srpska

Buran početak Posebne sjednice: Borci izviždali Đajića, obezbjeđenje Željke Cvijanović napalo Vukanovića (VIDEO)

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Ispred Narodne skupštine, pred početak posebne sjednice, okupili su se demobilisani borci Vojske Republike Srpske. Traže datum posebne sjednice o pravima boraca. Vlado Đajić izviždan od strane boraca. Nebojšu Vukanovića u holu Narodne skupštine Republike Srpske napalo obezbjeđenje Željke Cvijanović.

Demobilisani borci otpočeli protest ispred zgrade NSRS uoči početka današnje Posebne sjednice. Oni traže Posebnu sjednicu na kojoj će se govoriti o položaju demobilisanih boraca i poručuju da će protest trajati sve dok im se neko od predstavnika vlasti ne obrati. Nezadovoljni su i zbog poziva upućenih Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se obrate poslanicima.

Borci izviždali Milorada Dodika i Željku Cvijanović dok su ulazili u zgradu NSRS, a Vlada Đajića kada je pokušao da im se obrati.

Kažu da će biti ispred dok im se neko ne obrati.

Borce je podržao poslanik iz Trebinja, Nebojša Vukanović. Borcima je pokušao da priđe i Vlado Đajić, poslanik SNSD i predsjednik Gradskog idbora te stranke u Banjaluci, ali su ga izviždali.

– Mene su borci dočekali sa oduševljenjem, a vidite kako su izviždali Vladu Đajića. Žao mi je što su borci ovoliko poniženi, više su nego ogorčeni na državu Srpsku za koju su se borili. Ne mogu da kažu ni riječ u NSRS iako su najzaslužniji za njeno stvaranje – kaže Vukanović.

Nedugo zatim, počela je Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran dokument „Političko – ekonomska situacija u BiH“, a potom se učekuje usvajanje zaključaka koji još nisu objavljeni.

U pomenutom dokumentu se, na poprilično površan način, govori o gorućim političkim pitanjima u BiH, kao što su konstitutivnost naroda, tzv. hrvatsko pitanje, međunarodni intervencionizam u liku visokog predstavnika, te problemi pravosuđa, posebno Ustavnog suda BiH.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lideri političkih partija u Srpskoj imaju pravo da se obrate poslanicima u trajanju od po 20 minuta. Na posebnu sjednicu pozvani su i lideri HDZ BiH, Dragan Čović i SDA, Bakir Izetbegović, ali je došao samo Čović.

Ova posebna sjednica dolazi u trenutku kada vlast u Republici Srpskoj osjetno smiruje retoriku i tenzije, govori se o vraćanju u institucije BiH i odgađanju vraćanja nadležnosti RS za period nakon oktobarskih izbora.

Podsjećamo, na posenoj sjednici 10. decembra NSRS je usvojila zaključke o vraćanju svih nadležnosti prenesenih sa Srpske na BiH, posebno nadležnosti iz ovlasti pravosuđa, odbrane i indirektnog oporezivanja. Rok je šest mjeseci, ali nije poznato da je do sada išta od toga urađeno.

Usvojen je prijedlog da, pored gostiju, na ovoj sjednici NSRS mogu da govore samo po dva predstavnika kluba odnosno poslaničke grupe. Šef Kluba poslanika SDS, Miladin Stanić, tvrdi da to nema veze sa demokratijom i da je sve izgubilo smisao. Stanić tvrdi da je povrijeđen Poslovnik, kao i poslanik Nebojša Vukanović.

– U holu me napalo obezbjeđenje predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović. To je sramota i po prvi put u istoriji parlamenta. Pustite me da govorim ovo nije vaša prćija. Pred početak sjednice, Milorad Dodik mi govori „mrš odavde“. Jesi li ga čuo! Jesi li ga čuo! – galamio je Vukanović u skupštinskoj sali.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap