Početna  /  Brus Berton u Stocu: Ne postoje planovi za bojkot današnjih izbora
Hercegovina

Brus Berton u Stocu: Ne postoje planovi za bojkot današnjih izbora

STOLAC – Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Brus Berton pozvao je danas građane Stoca da izađu na izbore i izaberu vlast koja će ih predstavljati naredne četiri godine.

berton

Berton je naglasio da je jako važno da građani iskoriste svoje pravo da biraju predstavnike vlasti.

”Pozivam građane da izađu na izbore i izaberu svoje predstavnike i to je ono što je najvažnije”, kazao je Berton na biralištu u mjestu Hodovo pored Stoca koje je danas obišao povodom lokalnih izbora u toj opštini.

Na pitanje novinara očekuje li bojkot izbora, Berton je kazao kako Stolac ne može imati ono što se dogodilo 2. oktobra 2016. kada su izbori prekinuti.

”Koliko je nama poznato ne postoje planovi za bojkotovanje današnjih izbora. Nadam se da će ljudi izaći da glasaju u velikom broju i da će iskoristiti svoje biračko pravo”, kazao je Berton koji će nakon Hodova posjetiti još nekoliko biračkih mjesta.

Ponovljeni lokalni izbori za načelnika i Skupštinu opštine u opštini Stolac počeli su jutros u sedam sati. Na izborima u Stocu otvoreno je 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu. Broj registrovanih birača u opštini Stolac je 11.404.

Ukupno je 14 političkih subjekata kandovaloo 68 osoba za Skupštinu opštine dok će se o novom načelniku odlučivati između aktuelnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića i nezavisnog kandidata Mate Komšića.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.

Izbori u Stocu prekinuti su 2. oktobra 2016. godine zbog fizičkog sukoba na jednom biračkom mjestu, a zbog svega je intervenisala i policija koja je podnijela krivične prijave protiv nekih od učesnika incidenta. Centralna izborna komisija (CIK) poništila je izbore i kaznila skidanjem s izborne liste četiri kandidata, te novčano kaznila kandidate i njihove političke stranke. Bošnjaci tako na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata za načelnika opštine, stoga su iz “Inicijative za Stolac” najavili kako će bojkotovati današnje izbore jer smatraju kako nemaju za koga glasati.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zloupotreba i kršenja izbornih pravila, nadgledaju službenici CIK-a i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, dok MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona prati stanje bezbjedosti kako bi izbori protekli neometano.

0 Shares
0 Shares
Copy link