Početna  /  Brnabić: Vjerujem regionalnim partnerima i očekujem da održe riječ
Srbija

Brnabić: Vjerujem regionalnim partnerima i očekujem da održe riječ

Makedonija će biti uzdržana ukoliko dođe do glasanja o članstvu Kosova u Unesku a za Srbiju je važno da se svi držimo dogovora, rekla je za RTS premijerka Srbije Ana Brnabić.

Јedna od tema posjete evropskog komesara Јohanesa Hana Beogradu biće i inicijativa o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Premijerka Srbije je rekla da eventualno glasanje Makedonije o članstvu Kosova u Unesko ne bi bilo u interesu dalje saradnje Srbije i Makedonije.

“Zoran Zaev je rekao da to ove godine neće biti tema, važno je da ako bude tema da se svi držimo dogovora, i ove i sljedeće godine. U svakom slučaju mislim da ćemo nastaviti taj dijalog, ja vjerujem našim regionalnim kolegama i očekujem da svi održimo riječ”, rekla je Ana Brnabić u intervjuu za RTS.

Srbija je posvećena regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji pa je jedna od tema na neformalnom skupu zapadnobalkanske šestorke u Draču bila i Transportna zajednica.

“Važno mi je bilo da razgovaram sa premijerima da sjedište Transpotne zajednice bude u Srbiji. Imamo podršku Bosne i Hercegovine i Crne Gore a bilo je važno da dobijemo podršku Makedonije i da dobijem podršku albanskog premijera Edija Rame. I da vidimo da li o tome možemo da postignemo neki dogovor i sa Prištinom”, rekla je premijerka.

Sa evropskim komesarom Јohanesom Hanom je razgovarala o inicijativi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

“Јohanes Han će o tome sam govoriti kada dođe u Beograd ali čini mi se da je to naišlo na pozitivne reakcije u EU jer to jeste hrabar i prije svega odgovoran potez. Važno je da možemo da razgovaramo o najvažnijim nacionalnim pitanjima i da možemo da razgovaramo na nacionalnom nivou. To nisu politička pitanja, to su prije svega pitanja o kojima treba da imamo neki nacionalni konsenzus”, rekla je u intervjuu za RTS premijerka Srbije Ana Brnabić.

0 Shares
0 Shares
Copy link