Utorak, 21.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Brajović nakon spašavanja planinarke: Najteže je bilo spustiti se do Ivane i silazak do Orjen Sedla

  Podijeli:

  Iskusni planinar i član PK Subra Nikola Brajović, nakon skoro petnaestočasovne akcije spašavanja planinarke Ivane Tabaković iz Bileće, za Radio Jadran priča da je akcija bila iscrpljujuća, najviše naravno zbog vremenskih uslova, ali, na kraju, kako kaže, najbitnije je da su svi ponovo”na broju i okupu”.

  nikola-brajovic-1

  U ovakvim situacijama najbitnije je poznavati stazu, zatim obezbijediti prvo sebe da bi mogao pomoći drugome. Sve je, kako priča Brajović, krenulo juče u poslijepodnevnim časovima kada su dobili informaciju da je planinarka “stradala”.

  “Prilikom silaska sa Orjena, gdje je bio strahovit vjetar skoro 40 m/s, do jedne potpuno zaleđene padine pri temperaturi od minus 15 stepeni Celzijusa, ona je proklizala i upala među stijene i ostatak lavine i snijega koji je bio dubok najmanje pola metra”, počinje priču Brajović.

  Dobili smo informaciju, oko 15 sati, i krenuli smo odmah, moj sin Danilo, Igor Škero i ja. Igor je našao djevojku u ponoru i pružio prvu pomoć, umotao je i napravio mjesta za zavjetrinu”, nastavlja Brajović.

  Kako navodi, spuštali su se konopima, što je trajalo do 21 sat.

  Imobilisali smo je kada smo se spustili do nje dolje, ušuškali je u vreće za spavanje i foliju, stavili joj kragnu oko vrata. Nosili smo je na nosilima”, pojašnjava Brajović.

  Mada je, prema njegovim riječima, do tada sve bio lakši dio posla. Trebalo se spustiti do staze, a preko grebena se nije moglo. Kao iskusni poznavalac terena, preko stijena i gudurina, po noći krčio je put, do nove staze na Orjen-Sedlo trasi, gdje su ih čekali Dejan Tušup, Darko Šiljegović, koji su pomagali da se napravi nova trasa.

  Snijeg je bio preko koljena, upadalo su u njega i kako Brajović priča, “išli smo pet metara, pa stani, pa opet pet metara pa stani”, i sve tako dok nijesu došli na Orjen Sedlo, jutros oko 4.20 sati.

  Oko 5.30 bili su u bolnici u Meljinama, čime je petnaestosatna akcija bila okončana.

  Najteže je bilo doći do njih, jer je vjetar bio stravičan, zatim silazak do staze Orjen – Sedlo, što je trajalo dva sata, a onda je sve bilo drugačije. Bilo nas je sedmorica koji su se spuštali do mjesta nesreće”, nastavlja Brajović.

  Ovom pasioniranom planinaru ovo nije prvo ovakvo iskustvo, ali kako kaže, bez obzira koliko je u nekim situacijama teško i opasno, ljubav prema ovom “humanom sportu”, ipak, je jača.

  “Da se malo oporavimo i krećemo opet u planinu”, dodao je uz osmijeh Brajović.

  (Izvor: Radio Jadran)

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI