Početna  /  Bosić: OHR je na odlasku iz BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Bosić: OHR je na odlasku iz BiH

Mladen Bosić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon zasjedanja sa političkim direktorima iz država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), je novinarima kazao da je OHR, prema njegovim informacijama na odlasku iz BiH.

“Mislim da je evidentno da je OHR završio svoju misiju. Slijedi smanjivanje, i evidentno je da su na odlasku. To bi bila dobra vijest kada bi bila povezana sa stvarnim napretkom BiH”, kazao je Bosić.

U Sarajevu se danas nastavlja dvodnevno zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a politički direktori PIC-a, kako je najavljeno, danas će razgovarati s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Bosić je kazao i to da postojanje PIC-a jasno govori da BiH nije uspjela, da međunarodna zajednica donosi odluke koje dokazuju da BiH nije još suverena država, te da problemi postoje i da su svima jasni.

“Glavni problem je ekonomija, a ona oslikava stanje društva. Stanje je takvo da postoji ras GDP-a, ali da je jasno da se dugo godina nećemo izvući iz siromaštva”, ocijenio je Bosić.

“Glavni problem svih je nepostojanje pravne države i sistema. Vidjet ćemo da li postoji politička volja koja može promijeniti situaciju u pravosuđu, otkočiti probleme kriminala i korupcije”, kazao je Bosić.

On je ocijenio da velika politička pitanja, poput Izbornog i Ustavnog zakona trebaju ostati sekundarna, jer teme poput ekonomije, zdravstva i problema građana trebaju zauzeti primat.

0 Shares
0 Shares
Copy link