Početna  /  Borjan u znak revolta pocijepao diplomu – Direktor Doma zdravlja tvrdi da je sve rađeno u skladu sa zakonom
Hercegovina Trebinje

Borjan u znak revolta pocijepao diplomu – Direktor Doma zdravlja tvrdi da je sve rađeno u skladu sa zakonom

Doktor Saša Borjan, zaposlen u trebinjskom Domu zdravlja, odbornik ispred Partije demokratskog progresa u skupštini Grada Trebinja, danas je sazvao konferenciju za novinare povodom njegovog premještaja sa mjesta doktora Službe hitne medicinske pomoći u nemedicinski sektor. On smatra da je ova odluka, za koju nije dobio nikakvo obrazloženje, čisti politički revanšizam. Tvrdi da je do ovoga došlo jer je vladajuća struktura u Trebinju čula glasine da je on jedan od kandidata za gradonačelnika Trebinja iz redova opozicije. Njegov stranački kolega, Ljubiša Krunić, rekao je da ovaj čin predstavlja još jedan metak u srce Borjanovog oca koji je život dao stvarajući Republiku Srpsku. Doktor Saša Borjan je u prisusustvu medija pocijepao svoju diplomu o stečenom akademskom zvanju doktora medicine na novosadskom Univerzitetu. S druge strane, Vaso Mijanović, direktor Doma zdravlje Trebinje kaže da je sve rađeno u skladu sa zakonom i da je novo radno mjesto Borjanu predstavljalo napredak u karijeri. 

Ovo je moja diploma koju sam stekao u roku, čime sam postao doktor medicine, a poslije devet godina rada u Službi hitne pomoći danas faktički dobijam otkaz, tačnije prestaje moj radni odnos u struci. To je dokaz da diploma u ovoj državi ne znači ništa.” – rekao je Saša Borjan danas na konferenciji za medije, nakon čega je pocijepao svoju diplomu.

Na samom početku konferencije za novinare, koju je Saša Borjan sazvao povodom, kako on tvrdi političkih pritisaka, rekao je:

”Gradski odbor SNSD-a je načuo neke spekulacije po gradu da ću ja biti jedan od potencijalnih kandidata za gradonačelnika Trebinja i oni su juče reagovali ekspresno tako što su mene, ljekara, izbacili iz Hitne pomoći, sa mog radnog mjesta. Umjesto da se gradska uprava bavi nekim suštinskim pitanjima za građane Trebinja, kao što je odlazak mladih ljudi, kako da sačuvamo ovu omladinu i kako to spriječiti, oni mene nakon devet godina koliko sam radio ovdje izbacuju sa posla. Želim da kažem da je ovo jedan klasični primjer političkog revanšizma prema meni i to je jedan primjer obračuna sa političkim neistomišljenicima. Svaka pora našeg zdravstvenog sistema je uvezana sa politikom i to je za mene, kao ljekara, apsolutno neprihvatljivo. Nakon što sam za sedam godina, u roku, završio Medicinski fakultet u Novom Sadu, sa visokim prosjekom, nakon čega sam devet godina radio u Službi hitne pomoći, od čega sam dvije i po godine bio načelnik Službe, izbačen sam sa svog radnog mjesta i prebačen na radno mjesto u nemedicinskom sektoru. Zamislite, jedan ljekar da bude prebačen u nemedicinski sektor i to bez ikakvog obrazloženje i bez ijednog razloga. Ovo je pravi pokazatelj načina na koji naša vlast u gradu i Republici Srpskoj funkcioniše i želim da se obratim Luki Petroviću i Mirku Ćuriću kao i cijeloj javnosti i kažem koliko malo vrijedi diploma u ovoj državi…” – rekao je Borjan nakon čega je u znak protesta poderao svoju diplomu. 

”Želim da kažem da sam srećan što je Hitna pomoć Trebinje napredovala dok sam bio njen načelnik, uspjeli smo da uradimo nekoliko značajnih projekata a nagrađen sam tako što sam izbačen iz ove Službe. Moj grijeh je ovdje to što imam hrabrosti da kažem ono što većina naših sugrađana misli i da svoje mišljenje izjasnim javno. Ja mislim da je vlast u Trebinju loša i da grad zaslužuje bolju vlast od ove koju ima.” – rekao je Borjan okupljenim novinarima. 

Borjan se osvrnuo i na spekulacije da je on jedan od kandidata za gradonačelnika ispred opozicije.

”Što se tiče imena kandidata, mi još uvijek nemamo zvanični stav i mi ćemo sa zvaničnim stavom izaći za par dana.”

Potvrdio je da je nakon lokalnih izbora kada je osvojio odbornički mandat vršen pritisak na njega i da je faktički ucijenjen specijalizacijom ako bi promijenio stranački ”dres”.

”Nuđene su mi specijalizacije nakon lokalnih izbora, rukovodstvo Bolnice mi je reklo da biram koju ću specijalizaciju da uzmem, rukovodstvo Doma zdravlja takođe, čelnici Gradske uprave takođe su mi nudili specijalizaciju. Želim da kažem da sam se sve vrijeme borio upravo protiv tog kriminala u trebinjskom zdravstvu, tačnije od rukovodioca koji namještaju konkurse za dobijanje specijalizacija. Većina specijalizacija u proteklih deset godina u Trebinju je namješteno i ja nisam želio na taj način dolaziti do specijalizacije jer smatram da takav odnos tjera mlade ljekare iz Trebinja.” – rekao je Borjan dodavši da će na novom radnom mjestu njegova plata biti niža za nekih 450 KM.

Ljubiša Krunić, Borjanov stranački kolega, rekao je da je ovaj čin primjer rušenja demokratije i da je Sašin otac dobio još jedan metak u srce, ovoga puta iz redova domaćih neprijatelja. Pozvao je brojne organizacije da osude ovaj čin.

”Rušenje demokratije, to je ono što najviše boli. Njegov otac je dao život za Republiku Srpsku, a poput mnogih koji su stradali dok su današnji moćnici gledali rat na TV-u ili slušali na radiju. Pozivam Gradsku boračku organizaciju, Republičku boračku organizaciju, Sindikat doktora medicine, da stanu iza našeg doktora Borjana, kažem našeg, jer je on doktor svih građana Trebinja. Ovo je, nažalost, još jedan pucanj u njegovog pokojnog oca, ali ne od vanjskog neprijatelja nego od ovih ovdje u Trebinju.” – rekao je Ljubiša Krunić.

Direktor Doma zdravlja Trebinje, Vaso Mijanović, nije bio odmah dostupan za okupljene novinare, ali je zakazao konferenciju u 14:00 časova.

”Želim da zahvalim vama novinarima, koji ste svi došli, jer u posljednje vrijeme smo nekako stalno u defanzivi, ne traži se druga strana, formira se mišljenje nakon saslušane jedne strane. Ovo nije inicirano od strane Uprave a pogotovo nije politički. Želio bih da razjasnim da ja kao poslodavac ovdje isključivo donosim odluke i stojim iza njih. Dom zdravlja Trebinje već dugi niz godina kuburi sa viškom zaposlenih, mnogo veći broj je zaposlen nego što je potreban. Kod nas se otvorilo jedno radno mjesto u okviru Službe za kvalitet koje jeste nemedicinsko jer nema direktni kontakt sa pacijentima, ali je Služba koja je jako bitna za fukncionisanje ustanove, tačnije kvaliteta i najbliži saradnik direktora ustanove je zaposleni na tom radnom mjestu. To je čovjek kojeg sam ja zamislio da bude moj prvi saradnik ali nažalost neko se našao uvrijeđenim i obeščašćenim jer će biti moj bliski saradnik. Opet napominjem, to je privremeno rješenje, koje se često donosi u našoj ustanovi i sve je rađeno po zakonu i potpuno je legalno. Imao sam najbolju namjeru da riješim problem viška zaposlenih i da zaposlim Borjana kojeg smatram dobrim kadrom koji može da svojim radom unaprijedi kvalitet rada i bude moj najbliži saradnik. Što se tiče koeficijenta, on je nepromijenjen i osnovna plata je identična kao što je imao kao doktor Službe hitne pomoći.” – rekao je Vaso Mijanović.

Mijanović je dodao da ima problem sa Borjanom, jer od marta, otkad vrši funkciju direktora Doma zdravlja, nijednom nije došao kod njega u kancelariju, iznio neki problem i porazgovarao, već se opredijelio za iznošenje zamjerki u skupštinskoj sali. Naveo je i to da je Borjan, ukoliko nije zadovoljan novim radnim mjestom na koje je raspoređen, trebao doći kod njega i razgovarati, a ne sazivati novinare. Uprkos tome što je Mijanović tvrdio da je osnovna plata ista na ova dva radna mjesta, zaključeno je da će, u nedostatku dežurstava i rada vikendom, Borjanova plata ipak biti manja, s tim što direktor Doma zdravlja tvrdi da razlika može iznositi 100-150 KM, dok Borjan tvrdi da je razlika u platama preko 400 KM.

Kontaktirali smo Sašu Borjana i tražili od njega komentar na tvrdnje i stavove koje je Vaso Mijanović, direktor Doma mladih iznio na konferenciji za novinare. On i dalje stoji pri mišljenju da je ova odluka isključivo političke prirode navodeći da se SNSD uprkos velikoj moći boji ”jednog malog doktora Borjana”, ponovivši još jednom stav da se u trebinjskom zdravstvu dugi niz godina dešavaju kriminalne radnje.

 ”Ovu odluku o izbacivanju mene iz Službe hitne medicinske pomoći Trebinje smatram isključivo političkim činom. I zaista je frapantna činjenica da se SNSD pored svih resursa, elektoenergetskog sektora i novca koji imaju boje jednog malog doktora Borjana iz Službe hitne pomoći. Naravno da se radi o političkoj odluci, jer gospodin Mijanović nije napomenuo jednu važnu činjenicu a to je da umjesto mene u smjeni Službe hitne pomoći nema ko da radi, nego će morati da bude primljen novi ljekar,a to će donijeti dodatne troškove Domu Zdravlja. Rukovodstvo Bolnice Trebinje se dugi niz godina bavi kriminalom u smislu namještanja konkursa za specijalizacije mladim ljekarima. Najbolji primjer za to je konkurs iz oftalmologije iz oktobra 2014. godine, kada je internim pravilnikom bolnice bilo određeno da se na konkurs mogu prijaviti kandidati starosti do 32 godine. Specijalizaciju je dobila doktorica koja je imala 32 godine i nekoliko mjeseci života, čija je prijava prema pravilniku Bolnice Trebinje morala biti odbijena. Razlog što je njoj dodijeljena specijalizacija je bio što je u bliskim rodbinskim vezama sa jednom tadašnjom odbornicom SNSD-a, Vaso Mijanović to vrlo dobro zna, pošto je tada bio pravni zastupnik Bolnice Trebinje. Ove činjenice se mogu provjeriti vrlo lako. Namještanje konkursa za specijalizacije Bolnice Trebinje je nešto što tjera mlade ljekare iz Trebinja. Što se tiče toga da ću biti prvi saradnik Direktora Doma Zdravlja kratko ću prokomentarisati da bi bilo smiješno da nije žalosno. Očigledno da je svaka kritika koju sam uputio bila opravdana, jer se na mom primjeru pokazalo kako gradska vlast u Trebinju ne bira sredstva da se obračuna sa političkim neistomišljenicima.” – rekao nam je Borjan u telefonskom razgovoru.

Današnje konferencije za štampu, koju je sazvao najprije Borjan a potom i Mijanović još jednom dokazuju da očigledno živimo u paralelnim univerzumima i da su na ovim prostorima dvije strane medalje različitije nego bilo gdje u svijetu. Ogorčenost doktora Borjana mogla se primijetiti i čuti u njegovom glasu i u samom činu cijepanja diplome za koju se borio sedam godina. S druge strane se navodi nedostatak komunikacije kao osnovni problem. Tek slučajno ili ne, Borjan je član PDP-a, a danas su u Banjaluci uhapšeni Branislav Borenović, Draško Stanivuković i Adam Šukalo, redom članovi Partije demokratskog progresa. Slučajnost ili ne, vrijeme će pokazati…

Igor Svrdlin

 

94 Shares
94 Shares
Copy link