Početna  /  Bivši oficir VRS deportovan iz Čikaga u BiH
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Bivši oficir VRS deportovan iz Čikaga u BiH

ČIKAGO – Bivši oficir Vojske Republike Srpske Jovo Asentić deportovan je u ponedjeljak iz Čikaga u Bosnu i Hercegovinu zbog sumnje da je lagao američke imigracione vlasti o njegovoj ulozi u ratu 90-ih godina prošlog vijeka u BiH, saopštila je američka Služba za imigracije i strance (ICE).

Bivši oficir VRS (foto: ICE)

Vlasti su 2006. godine otkrile da je Asentić u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tokom rata u BiH. Nakon što su mu predočeni dokazi priznao je da je bio pripadnik Zvorničke brigade između 1992. i 1996. godine, a odluka o njegovoj deportaciji donesena je u januaru 2016. godine.

On je osumnjičen da je tokom jula 1995. kao visoki oficir bio zadužen za blokiranje jednog od izlaza iz Srebrenice.

Sudija za imigraciju izjavio je da su Asentićeve lažne izjave ”izuzetno ozbiljne” s obzirom na to da je lagao iz straha od zabrane dolaska u SAD, ali i zbog toga što je laž bila u kontekstu njegove vojne službe za vrijeme rata u BiH.

Podsjetimo, u decembru 2017. Vlada Sjedinjenih Američkih Država optužila je Olivera Dragića (42) za imigracione prevare prošle godine, jer u pristupnim papirima za boravak u toj zemlji nije naveo da je učestvovao u ratu u Srebrenici 1995. godine.

Tužioci kažu da je Dragić, iz Barbertona u prigradskom mjestu Akron, dao lažne izjave o svojoj ulozi u ratu 90-ih pri prijavljivanju statusa izbjeglice u SAD-u.

0 Shares
0 Shares
Copy link