Početna  /  Biseri bilećkog Hercegovca: Karatistkinje Ilić na tronu Republike Srpske
bileća Hercegovina

Biseri bilećkog Hercegovca: Karatistkinje Ilić na tronu Republike Srpske

BILEĆA – Dajana, Saška i Marija Ilić tri su sestre iz Bileće koje su pravi primjer da, kada se disciplinovan rad, trud, volja i želja spoje sa čistim talentom, vrhunski rezultati ne mogu izostati.

S lijeva na desno: Marija, Saška i Dajana Ilić (Foto: Moja Hercegovina)

Sve tri su karatistkinje bilećkog “Hercegovca”. Ovom borilačkom vještinom bave se pet godina i već su uspjele da skupe pozamašnu kolekciju medalja sa različitih takmičenja, pri čemu prednjače one najsjajnije – zlatne.

Sestre Ilić za “Moju Hercegovinu” skromno ističu da njihovi rezultati nisu samo njihova zasluga već, naravno, i zasluga njihovih trenera bez čije pomoći, upornosti i zalaganja ne bi bilo moguće postići uspjeh.

Njihovi treneri imaju samo riječi hvale za ove djevojčice. Kažu da su, osim što su odlične karatistkinje, i lijepo vaspitane, poslušne i vrijedne. Na treninzima se maksimalno trude da usvoje sve savjete i sugestije koje im daju.

Iako su sve tri vrlo uspješne, po rezultatima se, ipak, najviše izdvaja desetogodišnja Saška koja je prvakinja Republike Srpske u karateu. Sa svakog takmičenja na kojem je učestvovala Saška se uglavnom vraćala sa dvije ili, čak, tri zlatne medalje. Tako je bilo i na Internacionalnom karate turniru u Banjaluci koji je održan početkom oktobra, gdje je Saška osvojila tri zlatne medalje i zasluženo proglašena najuspješnijom takmičarkom. Za “Moju Hercegovinu” Saška kaže da je karate počela da trenira na nagovor svog oca koji se nekada bavio ovim sportom. Ističe da do vrhunskih rezultata nije lako doći, ali i da ne žali vrijeme i trud. Osvojene medalje su joj jak motiv da i u budućnosti nastavi da pobjeđuje konkurenciju.

“Veoma mi se sviđa ovaj sport. Idem na mnoga takmičenja i osvajam medalje. Trudim se da na treninzima vježbam kako bih na takmičenju bila najbolja. Ono što ne mogu da savladam na treningu vježbam kod kuće, usavršavam poteze. Nastaviću da se bavim karateom i voljela bih da idem na mnoga takmičenja, ne samo u BiH, nego i u druge države”, kaže Saška za naš magazin.

Saška Ilić (Foto: Moja Hercegovina)

Ubrzo nakon što je Saška počela da trenira karate, njena tri godine starija sestra Dajana je odlučila da krene njenim stopama. Trinaestogodišnja Dajana je nosilac plavog pojasa i takođe je vrlo uspješna karatistkinja. Do sada je osvojila preko 30 medalja i obzirom na svoj talenat, na tome se sigurno neće zaustaviti.

“Gledala sam Sašku kako trenira, pa sam odlučila da se i ja upišem. Eto, svidio mi se taj sport. Vremenom je počeo sve više da mi se sviđa. Počela sam da osvajam nagrade na takmičenjima zahvaljujući svojim trenerima koji ulažu veliki trud u naš rad”, kaže Dajana.

Dajana Ilić (Foto: Moja Hercegovina)

Sva takmičenja za nju su bila uspješna, ali Dajana posebno izdvaja posljednje takmičenje u Banjaluci na kome je, kao i njena sestra, ostvarila odličan rezultat sa osvojene dvije zlatne medalje.

Posmatrajući svoje dvije starije sestre kako nižu uspjehe i sa takmičenja donose zlato po zlato, i najmlađa sestra, sedmogodišnja Marija, sa samo dvije godine počela je da trenira karate. Iako najmlađa, Marija pažljivo sluša savjete trenera i vrijedno trenira, kako bi i ona bila najbolja kao njene starije sestre.

“Karate treniram pet godina. Imam crveni pojas. Upisala sam se zato što je tata trenirao i on nam je rekao da upišemo karate. Odmah su mi se dopali treninzi. Sada radim samo kate i osvojila sam nekoliko medalja na takmičenjima”, priča nam Marija.

Marija Ilić (Foto: Moja Hercegovina)

Sestre Ilić uskoro će se naći pred jednim od najvećih izazova u karijeri jer ih očekuje nastup na prvenstvu Bosne i Hercegovine u Tuzli. Na tom takmičenju Saška, Dajana i Marija će pokušati da izbore plasman na Balkansko prvenstvo koje će se održati sredinom novembra u Novom Sadu.

Sudeći po dosadašnjim uspjesima i s obzirom na njihov raskošni talenat, sigurno je da će ove mlade karatistkinje opet zablistati u punom sjaju i donijeti veliki uspjeh svom klubu, porodici, ali i svom rodnom gradu Bileći.

740 Shares

Milena Koprivica

Diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od januara 2017. godine novinarka internet magazina “Moja Hercegovina”.

740 Shares
740 Shares
Copy link