Početna  /  Birališta u Srbiji zatvorena, izlaznost veća od 50 posto
Srbija Vijesti

Birališta u Srbiji zatvorena, izlaznost veća od 50 posto

U 20 sati u nedjelju zatvorena su birališta na predsjedničkim izborima u Srbiji, a prema posljednjim nezvaničnim podacima do 19 sati glasalo je nešto više od 50 posto upisanih birača.

Foto: Anadolija
RIK (Foto: Anadolija)

Prvi preliminarni zvanični rezultati Republičke izborne komisije (RIK) očekuju se oko 22 sata, kada će se oglasiti i posmatračka misija CRTA- Građani na straži, a podaci iz izbornih stožera predsjedničkih kandidata očekuju se i ranije.

Vladajuća koalicija očekuje da će njihov kandidat Aleksandar Vučić osvojiti više od 50 posto glasova birača, temeljeći svoj optimizam i na rezultatima parlamentarnih izbora 2016., te da će se izbori završiti u prvom krugu.

“Ne znam trebam li očekivati pobjedu, ali uvijek se nadate pobjedi. Priznaću svaku volju naroda u Srbiji. Izgubim li, odmah ću čestitati svojim protivkandidatima, a bude li obrnuto, bilo bi pristojno da učine isto, poslije svih uvreda koje su mi uputili tokom kampanje”, izjavio je novinarima poslije glasanja Aleksandar Vučić, kojem i dosadašnja ispitivanja javnog mišljenja predviđaju pobjedu u prvom krugu.

U stožeru protivkandidata Saše Jankovića, donedavnog zaštitnika građana, kojem su ankete predviđale drugo mjesto i mogućnost da osvojenim glasovima dovede do drugog kruga, očekuju dobre rezultate.

“U Srbiji od danas ništa više neće biti isto. Vratićemo smisao institucijama, vratićemo osmijeh građanima”, rekao je Janković ranije danas poslije glasanja.

Nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić požalio se na neregularnost izbora i zatražio da se “sačuva integritet izbora i svaki glas prebroji pošteno”.

Luka Maksimović, alias Ljubiša Preletačević Beli, imaginarni politički lik iz Mladenovca i parodija aktualnih političara, već je proglasio pobjedu sa 67 posto glasova, rekavši kako “nije zadovoljan osvojenim glasovima”.

Analitičari vjeruju da je Preletačević Beli animirao apstinente i pridobio dio mlađe populacije.

Drugi krug očekuje i šef radikala Vojislav Šešelj, uvjeren da samo on može pobjediti Vučića u drugom krugu.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima u Srbiji zvanično je imalo oko 6,7 miliona birača, premda stručnjaci procjenjuju da ih u Srbiji živi tek oko 5,3 do 5,4 milijuna, dok su ostali u inostranstvu i uglavnom ne glasaju.

AUTOR: Fena

0 Shares
0 Shares
Copy link