Početna  /  Bilećka “Prosvjeta” odala posljednju počast piscu Radoslavu Bratiću
bileća Hercegovina

Bilećka “Prosvjeta” odala posljednju počast piscu Radoslavu Bratiću

BILEĆA – Srpsko prosvjetno i kulturno drušvo „Prosvjeta“ iz Bileće danas je komemorativnim skupom odalo posljednju počast bilećkom piscu Radoslavu Bratiću koji je prije nekoliko dana, nakon duže bolesti, preminuo u Beogradu.

Predstavnici bilećke "Prosvjete" Nikola Baćević i Gajo Parežanin na komemoraciji (FOTO: Moja Hercegovina)
Predstavnici bilećke “Prosvjete” Nikola Baćević i Gajo Parežanin na komemoraciji (FOTO: Moja Hercegovina)

Potpredsjednik bilećke „Prosvjete“ Nikola Baćević rekao je da će Bratić vječno živjeti u sjećanjima svih, te da će njegovo umjetničko djelo živjeti vjekovima kako bi svjedočilo o vremenima i svom autoru.

– Radivoje Bratić rođen je u Bresticama, u Bileći. Jedna francuska poslovica glasi: Sve velike rijeke izviru u provinciji. Bratić je primjer koji potvrđuje ovu poslovicu. U svom životu i književnom djelu odlazi u svijet iz koga je pošao. Emotivno vezan za Hercegovinu i Hercegovce, niko kao on nije ušao u njenu istoriju, običaje, navike, emotivni život uopšte, u hercegovačko čuvanje tradicije koju su im u amanet ostavili preci koji su vjekovima krvarili za slobodu i čast, najvjeće vrijednosti u ljudskom življenju. I sve ovo prelomljeno kroz njegov umjetnički duh dobija šire značenje i tumačenje čovjekovog postojanja i djelovanja – kazao je Baćević.

On je istakao da je Bratić bio pravi majstor slikanja hercegovačkog pejzaža najčistijim vukovskim, srpskim jezikom, za koga je Hercegovina bila junačka zamlja, zemlja humora i tuge, zemlja čuvar tradicije koja je zalog opstanka.

– Radoslave Bratiću, Bileća žali, žali Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Bileći. Željeli smo još tvojih knjiga, tvojih dolazaka u Bileću, još Ćorovićevih susreta, okruglih stolova o temi srpska proza danas, još mnogo brojeva Nove zore, željeli smo da se družimo s tobom. No, odabrani često odlaze brzo – rekao je Baćević i dodao da SPKD „Prosvjeta“ u Bileći obećava da će i ove godine organizovati Ćorovićeve susrete pisaca, a tema okruglog stola književno djelo Radoslava Bratića.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Radoslav Bratić bio je počasni građanin Bileće i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Rođen je 1948. godine u Bresticama. Osnovnu školu pohađao je u Koritima i Bileći, a srednju u Trebinju. Studije književnosti završio je u Beogradu. Bio je član redakcije časopisa „Književnik“, urednik studentskog časopisa „Znak“, urednik lista „Književna reč“ i časopisa za književnost i kulturu „Nova Zora“. Radio je kao sekretar i potpredsjednik Udruženja književnika Srbije, te kao urednik u BIGZ-u gdje je uređivao desetak biblioteka.

Jedan je od osnivača književne manifestacije „Srpska proza danas”, koja se svake jeseni održava u Bileći. Čitaonici bilećke „prosvjete“ poklonio je svoju biblioteku koja sadrži 3.228 knjiga.

Autor je romana: „Smrt spasitelja”, „ Sumnja u biografiju”,  „Trg soli”, knjiga pripovedaka: „ Slika bez oca”, „Strah od zvona”, „ Zima u Hercegovini”, poetičke knjige o čitanju: „Šeherezadin ljubavnik”, knjiga eseja i kritika: „Pisac i dokument”…

Izdavačke kuće „Prosveta” i „Filip Višnjić” iz Beograda, objavile su izabrana dela Radoslava Bratića, u devet knjiga. U devetoj knjizi – „Književna i naučna recepcija Bratićevog dela”, sakupljeni su ogledi naših najistaknutijih književnih kritičara o delu Radoslava Bratića.

Dobio je književne nagrade: Isidora Sekulić, Andrićeva nagrada, Ćamil Sijarić, Meša Selimović, Lazar Vučković, Ćorovićevu nagradu, Kočićevu nagradu za cjelokupni opus i Zlatni beočug Beograda za doprinos u kulturi glavnog grada.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Radoslav Bratić biće sahranjen sutra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u 14 časova i 30 minuta. Delegacija Opštine Bileća, na čelu sa načelnikom, i delegacija bilećkog odbora „Prosvjete“, na čelu sa predsjednikom, prisustvovaće sahrani.

Jelena Denda

91 Shares
91 Shares
Copy link