Početna  /  SO Bileća: Usvojen nacrt budžeta, brojni grantovi smanjeni ili ukinuti
Hercegovina

SO Bileća: Usvojen nacrt budžeta, brojni grantovi smanjeni ili ukinuti

BILEĆA – Skupština opštine Bileća danas je konačno usvojila nacrt budžeta za tekuću godinu, u iznosu od 7.531.300 maraka. Ovim nacrtom znatno su umanjena izdvajanja za djecu sa posebnim potrebama, boračku kategoriju, osobe sa invaliditetom, studente, poljoprivrednike, te za sport i kulturu, zbog čega je opozicija negodovala.

Skupština opštine Bileća

Najmanje sredstava u odnosu na prošlu godinu dobiće Udruženje djece sa posebnim potrebama “Vedar osmijeh” za koji je planirano 8.540 KM, umjesto dosadašnjih 25.000 KM. Poljoprivrednici će ove godine iz budžeta dobiti 29.900 KM umjesto 45.000 KM, a sredstva su umanjena i Crvenom krstu – dobiće 47.000 umjesto dosadašnjih 68.000 KM. Grant je smanjen i Udruženju civilnih žrtava rata i udruženju slijepih i slabovidih kojima će ove godine pripasti 3.000 KM, što je za 7.000 KM manje nego prošle godine. Izdvajanja za studente su amandmanom na ovaj nacrt prepolovljena, pa će im pripasti svega 30.000 KM.

Odbornik PDP-a Srđan Rogan ovakav nacrt budžeta naziva katastrofalnim.

– Nacrt budžeta indentičan kao prije dva mjeseca kada su svi odbornici koji su glasali za usvajanje nacrta budžeta bili protiv. To govori o tome kako se radi i šta je cilj svega ovoga. Budžet je katastrofalan, više od 50 posto ukupnog budžeta će ići na plate. Odgovorno tvrdim da prihodi koji su planirani ne mogu biti ostvareni u predviđenom iznosu. Osnovni problemi su u rashodima koji su nerealni. Za prevoz đaka je bilo planirano 3.550 maraka, pa je amandmanom načelnika to povećano za 30.000 maraka, a za jedan mjesec prevoza je potrebno između 12.000 i 15.000 maraka. To pokazuje da jedno polugodište se ne može platiti sa tim sredstvima. Boračkoj organizaciji je bilo smanjeno na 40.000, pa je povećano amandmanom za 15.000, a njima samo za plate treba oko 50.000 KM. Sredstava za kulturu nema, za sport koji, po ovome, nama, izgleda, ne trebaju – smatra Rogan.

Srđan Rogan (FOTO: Moja Hercegovina)

Ovim nacrtom potpuno su ukinuti grantovi za dodjelu sredstava za treće i više djece, kao i grantovi za novosklopljene brakove za koje je do sada izdvajano ukupno 15.000 KM. Sa druge strane, po osnovu reprezentacije planirani su rashodi u iznosu od 11.050 KM.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić ovakav plan budžeta ponovo opravdava smanjenim nivoom vode u Bilećkom jezeru.

– U ovome momentu nije moglo bolje. I ja kažem da budžet nije najbolji, ali nemamo sredstava, nemamo priliva sredstava od potopljenog zemljišta, što nam je skoro pola budžeta. Prošle godine je bio remont, ove godine slaba meteorološka situacija, ali nadamo se da će biti kiša u maju, da će malo napuniti jezero. Svi iz opozicije to znaju. Oni misle da su višeg srca nego ja. Oni znaju da sam ja, i kad nisam bio načelnik, pomagao i invalidima i sirotinji i svakome. Neće ostati na ovome. Boriću se da se poveća budžet, da napravimo reprogram, pa da ima i za sport i za invalide, a ove neke naduvane face, one bogami ne znaju nego samo napadati druge s lažima – tvrdi Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

Zasjedanje ponovo u znaku psovki i uvreda

Ni ovo zasjedanje bilećke Skupštine nije prošlo bez salvi uvreda i psovki. Dnevni red usvojen je nakon jednoipočasovne rasprave odbornika koji su najmanje pričali o tačkama koje su bile predmet zasjedanja. Zbog već ustaljenog haosa na sjednicama i ovoga puta policija je bila u pripravnosti ispred zgrade Opštine.

Jelena Denda Borjan