Bileća: Usvojen budžet, ništa od raspuštanja Skupštine

BILEĆA – Odbornici skupštinske većine u Bileći ipak su ostali složni, pa je danas, u posljednjem trenutku, usvojen prijedlog budžeta za ovu godinu, te nije došlo do raspuštanja Skupštine.

Skupština opštine Bileća (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Sa deset glasova za, četiri protiv, četiri uzdržana i jednim odbornikom koji nije glasao, prijedloženi budžet usvojen je u iznosu od 7.531.000 maraka.

Odbornik opozicione Srpske radikalne stranke Dragan Babić nije podržao ovogodišnji budžet, jer smatra da neće moći biti ostvaren u predloženom iznosu.

– Prihodovna strana budžeta će imati manjkavosti u dijelu od naknade za potopljeno zemljište, ali vidjećemo u narednih šest mjeseci kolika će biti ta sredstva. Što se tiče rashodovne strane, ona je znatno veća nego što je predložena, jer su rashodi za lična primanja prikazani u iznosu od 3.588.000 maraka, a zna se da će za tu namjenu trebati izdvojiti još preko 500.000 maraka – kaže Babić.

Dragan Babić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Glavni razlog za takvo stanje Babić vidi u prevelikom broju zaposlenih koji se finansiraju iz opštinskog budžeta.

– Načelnik i rukovodstvo opštine trebaju da primjene novi Zakon o lokalnoj samoupravi, da ga postepeno primjene do kraja 2018. godine. Međutim, najgore je što se ne radi na tome već se primaju novi radnici što je novi namet na opštinski budžet – tvrdi Babić.

Na sumnje opozicije da će budžet biti ostvaren, načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić kaže da se „uvijek nada boljem“, a to što plate kasne po nekoliko mjeseci ne smatra velikim problemom.

– Ti što sumnjaju, u sve sumnjaju, a ja se uvijek nadam boljem. Danas je puštena jedna plata, znači da sada kasni jedna, nije to nešto. Evo, nismo mogli imati gori dohodak iz HET-a nego što je bio u nekoliko posljednjih mjeseci. Sada imamo obećanje da će raditi punom parom naredna tri mjeseca, a imamo još nekih finih naznaka, ja se nadam da će biti bolje, gore ne može biti nego što je bilo u ovih šest mjeseci – smatra Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Na pitanje kada će Bileća konačno da stane na čvrste noge, načelnik kaže da „se nada da će biti Meka, ali kad, ne zna“.

– Imamo sve preduslove, samo treba da radimo – ističe Aleksić.

Kritike o prekomjernom zapošljavanju ljudi koji su na lokalnom budžetu Aleksić ne priznaje i dodaje da ih vidi kao ispravan potez. Posljedice takve politike, kaže, rješavaće onaj ko dođe poslije njega.

– Najljepše je biti opozicija. Ih, da sam ja opozicija, kako bih znao, ovo bi sve male mace za mene bile. Ali ja i sad tvrdim da je bolje što sam zaposlio 40-50 ljudi, nego da sam 50 kilometara puta napravio. Asfalt se ne može jesti. Što se tiče otpuštanja i primjene novog Zakona o lokalnoj samoupravi, to neće mene uhvatiti, pa ovaj drugi što dođe mjesto mene, nek se on muči s tim – kaže načelnik.

Povećani grantovi za Boračku organizaciju, „Vedar osmijeh“ i studente

Amandmanima na predloženi budžet danas su povećani grantovi Boračkoj organizaciji Bileće, Udruženju djece i omladine sa poteškoćama u razvoju „Vedar osmijeh“ i studentima.

Predstavnik lokalne Boračke organizacije Veselin Vujović kaže da su zadovoljni što im je grant povećan sa 55.000 na 65.000 maraka, ali smatra da bez investicija i zapošljavanja demobilisanih borava njihov problem ne može biti riješen.

– Najviše je onih koji su trenutno na birou, u Bileći je oko 550 demobilisanih boraca koji traže posao. Potrebno je dovesti investitore, kako bi se oni zaposlili. Naš plan rada u potpunosti zavisi od finansija. Ako nam Opština da dva posto budžeta, mi bismo dvije trećine od toga dali za dopunska prava za boraca. Oni su nas bili planirali 40.000 u startu, ali su znali da ne možemo isplatiti plate, pa su podigli na 55.000. Sad smo uspjeli da podignemo još za deset, što je ponovo u pola manje nego što smo tražili, ali koliko ima, ima – kaže Vujović.

Veselin Vujović (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Ni predsjednik „Vedrog osmijeha“ Milenko Radmilović nije optimističan po pitanju ovih sredstava. Grant im je sa 8.500 povećan na 18.500 maraka. Smatra da ova sredstva nisu dovoljna za opstanak Udruženja, a sumnja i da će budžet u ovom iznosu uopšte biti ostvaren.

– Darovnom konju se u zube ne gleda, ali mislim da to neće biti dovoljno. Četiri radnika smo mi morali da vratimo na Biro. Budžet koji je planiran, po mom mišljenju, neće moći biti ostvaren. Sa ovim možemo samo platiti stare dugove, ali ne možemo ponovo zaposliti ljude koje smo otpustili – tvrdi Radmilović.

Milenko Radmilović. predsjednik Udruženja “Vedar osmijeh” Bileća (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Studentima je grant povećan za 15.000 maraka, pa sada iznosi 45.000 maraka. Međutim, ukoliko budžet i bude ostvaren, ova sredstva biće dostupna korisnicima tek za nekoliko mjeseci. Stoga se o ovim kategorijama moralo ranije misliti, sa čime je saglasna i opozicija.

– Normalno da se moglo o tome ranije razmišljati, ali je budžet preopterećen. Kultura i sport su zanemareni, 26 grantova je potpuno uništeno – kaže Dragan Babić.

Sa druge strane, načelnik Aleksić smatra da su ovim rješenjem svi zadovoljni.

– Ja sam poslušao svoje saradnike koji su stručniji od mene, zato nismo ranije povećali ova sredstva. Sada smo došli do zajedničkog rješenja i mislim da je ovakvom raspodjelom svako zadovoljan – zaključuje načelnik.

Jelena Denda Borjan

Autor