Bileća: Opljačkano skladište oružja Oružanih snaga BiH

BILEĆA – Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su prilikom vršenja svojih redovnih zadaća fizičkog osiguranja materijalnih sredstava, naoružanja i streljiva u skladištima kasarne “Bilećki borci” u Bileći primijetili da je došlo do neovlaštenog ulaska u jedan od objekata OS BiH od za sada nepoznatih počinilaca.

kasarna_bileca_mojahercegovina
Kasarna “Bilećki borci” u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Odmah po saznanju za ovaj vanredni događaj na mjesto su upućeni pripadnici vojne policije OS BiH, radi osiguranja uslova za sprovođenje istrage.

Tom prilikom je izvršen i vanredni nadzor kvantitativnog stanja materijalno tehničkih sredstava (MTS-a) u predmetnom objektu, gdje je utvrđen nedostatak određenih količina MTS-a: 6 kom pištolj MAKAROV 9 mm, 8 kom pištolj APi M84 7,65 mm, 8 kom okvira malih za APi M84 7,65 mm, 8 kom okvira velikih za APi M84 7,65 mm i 3 kom okvira za pištolj MAKAROV 9.

“Trenutno je u toku provođenje istražnih radnji po nalogu tužioca Tužilaštva BiH koju provode pripadnici vojne policije OS BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA (terenska kancelarija u Mostaru) i Policijske stanice Bileća MUP Republike Srpske”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Uporedo s tim, a skladno Zakonu o obrani BiH, Zakonu o službi u OS BiH kao i važećim podzakonskim aktima, OS BiH su odmah putem linije vođenja i zapovijedanja pokrenule istražne radnje koje tretiraju diciplinsku odgovornost djelatnih vojnih osoba u vršenju djelatne vojne službe u OS BiH.

“Po okončanju istražnih radnji, javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima istih”, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Autor