Početna  /  Bileća: Desa Babić i Omladinska organizacija “Jezerine” dobitnici Vidovdanske povelje
bileća Hercegovina

Bileća: Desa Babić i Omladinska organizacija “Jezerine” dobitnici Vidovdanske povelje

BILEĆA – Uprkos kiši, više desetina učesnika takmičilo se večeras u tradicionalnoj uličnoj trci “Vidovdanu u čast” koju je i ove godine priredio bilećki odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.Vidovdanska povelja kao najznačajnije priznanje, ove godine je dodijeljena nastavnici srpskog jezika i književnosti Desanki Babić i Omladinskoj organizaciji “Jezerine” za za čuvanje i napredak bilećke kulture i srpskog naroda uopšte.

Desa Babić dobitnica Vidovdanske povelje (Foto: Moja Hercegovina)

Članovi bilećkog odbora Prosvjete jednoglasno su donijeli odluku da se Vidovdanska povelja dodijeli Desanki Babić, za izvanredne rezultate u vaspitanju i obrazovanju mladih generacija.

“Desa Babić jedan je od najistaknutijih prosvjetnih radnika u istoriji bilećkog školstva. Njen prosvjetno-pedagoški rad karakterisalo je ozbiljno i naučno poznavanje struke, pedantan i pravičan pedagoški rad, energičnost i srčanost, ozbiljan i profesionalan pristup času i nastavi uopšte. Generacije bilećkih učenika pamte Desu Babić kao nastavnika vedrog duha i snažnog karaktera, a znanja iz gramatike srpskog jezika i književnosti koja su stekli na njenim časovima mnogi njeni učenici ocjenjuju kao trajna i potpuna”, navodi se između ostalog u obrazloženju Vidovdanske povelje.

Omladinskoj organizaciji “Jezerine” prosvjetin odbor večeras je takođe dodijelio Vidovdansku povelju. Između ostalog, u obrazloženju povelje je navedeno da su mladi iz ove organizacije prepoznali značaj i ulogu javnog prostora u društvu.

Omladinska organizacija “Jezerine” (Foto: Moja Hercegovina)

“Javni prostor je mjesto dostupno i otvoreno svim građanima, ono je mjesto za razmjenu ideja i misli. Javni prostor je već dvije hiljade godina, još antičke agore, simbol slobodnog građanina. Duh zajedništva, briga za svoj grad i potrebe njegovih stanovnika, rad za opšte dobro bez obaziranja na ličnu korist – visoke su moralne vrijednosti na koje nas Omladinska organizacija „Jezerine“ svojim entuzijazmom podsjeća. Bez ovakvih organizacija život u urbanoj sredini bio bi nemoguć”, navodi se u obrazloženju.

Kao i svake godine, i večeras su dodijeljene prosvjetine diplome učenicima generacije, a ove godine to su: Ivan Samardžić – učenik generacije SŠC “Golub Kureš”,  Dajana Samardžić – učenica generacije OŠ “Sveti Sava”, i Glorija Kureš-učenica generacije OŠ “Petar II Petrović Njegoš”.

U okviru Vidovdanskih svečanosti održan je tradicionalni turnir u fudbalu.

Na 17. Vidovdanskom fudbalskom turniru ostvareni su sljedeći rezultati:
1.mjesto–Fudbalski klub „Hercegovac“ Bileća
2.mjesto-Fudbalski klub „Velež“ Nevesinje
3.mjesto–Škola fudbala „Piksi“ Pale
4.mjesto-Omladinski fudbalski klub „Nikšić“
5. mjesto – Fudbalski klub „Gacko“

U galeriji pogledajte fotografije nagrađenih učesnika Vidovdanske trke:

Milena Koprivica

1 Share
1 Share
Copy link