Početna  /  BiH: Prvo rezultati popisa stanovništva, pa tek onda aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji
Bosna i Hercegovina

BiH: Prvo rezultati popisa stanovništva, pa tek onda aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji

BiH ne može predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji dok god ne objavi zvanične rezultate popisa stanovništva koji je obavljen još u oktobru 2013. godine.

popis_stanovnistva_bih

Pošto rezultati popisa sigurno neće biti objavljeni do jula ove godine, to znači da pompezne političke najave da će BiH aplikaciju predati do kraja ovog mjeseca predstavljaju još jednu šarenu lažu.

Iz Delegacije EU u BiH juče je precizirano da Evropska komisija pridaje ključnu važnost popisu stanovništva u BiH, ne samo zbog njegove relevantnosti u procesu evropskih integracija, već kao i ključnom elementu ekonomskog i socijalnog planiranja, što je od posebne hitnosti u kontekstu reformske agende.

[mhc_antrfile naslov=”Crnadak u London odnio dobre vijesti “]

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je juče u Londonu, tokom zvaničnog susreta sa šefom britanske diplomatije Filipom Hamondom, da su preostali uslovi koje je potrebno ispuniti da bi aplikacija BiH za članstvo u EU bila kredibilna, bili okosnica aktivnosti u prethodnom periodu.

– Ministar Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo, jer je skoro tačno godinu dana nakon posjete Hamonda BiH u prilici da u London donese dobre vijesti o napretku koji BiH ostvaruje na putu ka članstvu u EU, te o najavi za predaju aplikacije BiH za članstvo u EU – saopšteno je iz MSP BiH.
[/mhc_antrfile]

Dodatni napori

– Neophodno je da bude finalizovan popis stanovništva i domaćinstava kako bi rezultati bili objavljeni bez daljih odgađanja. Pitanje metodologije kao što je pitanje određivanja statusa rezidenta (stalnog stanovnika) zahtijeva brze odluke u skladu sa zakonom o popisu i preporukama Međunarodne posmatračke operacije. Trebalo bi da se ulože dodatni napori kako bi bile usaglašene agencije za statistiku – rečeno je u Delegaciji EU za portal “klix.ba”.

Pored toga, navodi se dalje, nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, mora biti obavljeno prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u trgovinskom dijelu.

– Kao što je naznačeno u zaključcima Savjeta Evropske unije iz decembra 2014. godine, obezbjeđenje efikasne koordinacije u vezi s pitanjima o EU kroz dogovoreni mehanizam koordinacije na političkom nivou, jedan je od glavnih zadataka s kojim se BiH suočava. Prilagođavanje SSP-a mora biti obavljeno, mehanizam koordinacije jedan je od glavnih zadataka, a popis stanovništva mora biti finalizovan. Očekujemo od BiH da ispuni obaveze koje je preuzela i nastavljamo da radimo sa BiH kako bi ovo pitanje bilo uspješno završeno – precizirano je iz Delegacije EU.

Držati se nauke

Prema tvrdnjama poznatog demografa Steve Pašalića, informacije iz Agencije za statistiku BiH i Centralnog popisnog biroa govore da konačni rezultati popisa gotovo sigurno neće biti objavljeni do jula ove godine, kada je, kako kaže, i krajnji rok koji je postavila Evropska unija.

– Problem zbog kojeg rezultati još nisu objavljeni jeste status rezidenata, odnosno stalnih stanovnika. Struka i nauka kaže da su rezidenti oni koji duže od godinu dana žive u nekoj zemlji sa namjerom da tu i ostanu. U vezi s tim u BiH je sporno oko 350.000 popisnica, od čega se skoro 250.000 odnosi na lica bošnjačke nacionalnosti. Evropska unija nudi neka rješenja sa namjerom da taj posao kako-tako bude priveden kraju, čak i po cijenu da rezultati ne budu validni i vjerodostojni, ali moje mišljenje jeste da se treba strogo pridržavati onoga što kažu struka i nauka – kaže Pašalić.

Izvor: Press / Darko Momić

0 Shares
0 Shares
Copy link