Početna  /  Bh. naučnici osvojili sedam medalja u Seulu, srebro za Borka Babalja iz Trebinja
Federacija BiH Hercegovina Republika Srpska Trebinje

Bh. naučnici osvojili sedam medalja u Seulu, srebro za Borka Babalja iz Trebinja

Na posljednjoj ovogodišnjoj svjetskoj izložbi inovacija, završenoj sinoć u Seulu, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su sedam nagrada za predstavljenih osam inovacija, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kako je navedeno u saopštenju Asocijacije inovatora BiH, zlatnu medalju dobio je Zoran Kutle, iz Širokog Brijega, za spravu kojom se potonulo plovilo, bilo koje veličine, može u roku od nekoliko sati izvući na površinu i to neoštećeno.

Borko Babalj, iz Trebinja, nagrađen je srebrnom medaljom za “hermetičnu pepeljaru” iz koje ne izlazi dim, niti se osjeti neprijatni miris ugašenih opušaka.

Ivan Milićević, iz Širokog Brijega, nagrađen je za “trajnu osnovu za saće”, kojom se, uz brojne druge prednosti ekološkog karaktera, pčelarima omogućava lakši i sigurniji rad, pčelama da brže izrade saće, a na kraju kvalitetniji med.

Srebro je dobio i Josip Gujić iz Kaknja, za uređaj koji omogućava da svako može očistiti svoj dimnjak sa zemlje.

Za veliki globalni problem zagađivanja zemlje hemijskim otpadom, rješenje je pronašao doktor hemijskih nauka iz Tuzle Zehrudin Osmanović. Njegovom tehnologijom pretvaranja ovog otpada u cement očistila bi se nepregledna “bijela mora” od otrovnih ostataka koji nastaju proizvodnjom jestive soli i sode.

Srebrna medalja dodijeljena je za inovaciju planetarnog ekološkog dometa. Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, nagrađen je za metod sprečavanja erupcije fosilnih goriva.

Bronzanu medalju dobio je mladi inovator Avdo Halilović, iz Kladnja, koji je uspješno predstavio svih osam bh. inovacija u Seulu.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap