Početna  /  Berlin: Osumnjičeni za napad na ispitivanju, broj poginulih porastao na 12
Svijet Vijesti

Berlin: Osumnjičeni za napad na ispitivanju, broj poginulih porastao na 12

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer odbio je da incident na sajmu u Berlinu nazove “terorističkim napadom”, ali je naglasio da “puno toga ukazuje na to”, dok je broj mrtvih u napadu porastao na 12. Vozač kamiona je azilant pakistanskog ili avganistanskog porekla, a navodno je stigao u Nemačku kao izbeglica, javlja agencija DPA.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

“Želimo da budemo vrlo, vrlo oprezni, i radimo na temelju rezultata istrage, a ne prema spekulacijama”, rekao je De Mezijer za televiziju ARD.

Nemačka policija objavila je da je u napadu kamionom na sajam u Berlinu poginulo dvanaestoro ljudi, a najmanje 48 je povređeno, od kojih neki teže. Napad se dogodio u ponedeljak uveče, u vreme kada se najviše ljudi okupilo pored tradicionalnih štandova s proizvodima, hranom i pićem.

Nacionalnost osumnjičenog vozača kamiona, koji je pokušao da pobegne s mesta događaja, ali je kasnije uhapšen, zasad nije poznata, objavila je policija. Nemačka novinska agencija DPA objavila je, pozivajući se na bezbednosne izvore, da je muškarac osumnjičen za napad najverovatnije došao u Nemačku u februaru kao izbeglica, i to iz Avganistana ili Pakistana. Muškarac se koristio različitim imenima i stoga ga je teško sa sigurnošću identifikovati, rekli su bezbednosni izvori.

Dnevnik Tagešpigel objavio je da je čovek poznat policiji po sitnom kriminalu, ali ne i po povezanosti s terorizmom.

Osoba koja se nalazila na suvozačkom mestu pronađena je mrtva, ali zasad nisu jasne okolnosti u kojima je poginula. Više nemačkih medija javilo je da je kamion – koji se zaletio u ljude na božićnom sajmu na u samom središtu nekadašnjeg Zapadnog Berlina – imao poljske registarske tablice.

Berlinska policija objavila je da istražuje trag prema kojem je kamion ukraden s gradilišta u Poljskoj. Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da tuguje zbog “užasnih vesti”, napisao je njen portparol.

Napad u Berlinu podseća na onaj u julu u Nici, kada se terorista na poznatom gradskom šetalištu kamionom zabijao u ljude, usmrtivši njih 86. Odgovornost za taj napad je preuzela Islamska država.

Autor: HINA

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link