Početna  /  Beograd: Prva žrtva malih boginja među zdravstvenim radnicima
Srbija

Beograd: Prva žrtva malih boginja među zdravstvenim radnicima

Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odjeljenju endokrinologije, preminula je od posljedica malih boginja.

Ona je, kako se saznaje, radila kao razvodnik pacijenata u Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, a preminila je prije dva dana. Prema nezvaničnim informacijama ona duže vrijeme nije radila u KCS, jer je bila na bolovanju, zbog hroničnog oboljenja.

Јuče je objavljeno da je takođe zbog komplikacija izazvanih malim boginjama u Beogradu, prije nekoliko dana preminula jedna 30-godišnja Beograđanka. Ona je zvanično bila peta žrtva boginja. Prema izvorima “Blica”, djevojka nije bila vakcinisana, a prije nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava.

U Srbiji je do juče registrovano 2.280 slučajeva malih boginja, od kojih jsu 1.194 slučaja potvrđena u Institutu Torlak. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje “Dr Milan Јovanović Batut”, najmlađa oboljela osoba imala je 15 dana, a najstarija 65 godina, a većina oboljelih – 94 odsto, je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Oko 33 odsto oboljelih je hospitalizovano, a komplikacije od malih boginja registrovane su kod 267 osoba.

Male boginje šire se i Evropom. Kako je navela Svjetska zdravstvena organizacija, broj slučajeva zaraze malim boginjama porastao je za 400 odsto u Evropi 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu.

26 Shares
26 Shares
Copy link