Početna  /  “Bebe” traže treću besplatnu vantjelesnu oplodnju za parove u RS
Bosna i Hercegovina Hercegovina Republika Srpska

“Bebe” traže treću besplatnu vantjelesnu oplodnju za parove u RS

TREBINjE – Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ iz Trebinja pozvalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) da obezbijede uslove i omoguće besplatan treći postupak vantjelesne oplodnje za buduće roditelje u RS.

Kako je za „Moju Hercegovinu“ pojasnila Snežana Misita, predsjednica udurženja „Bebe“ trećim postupkom bi bile obuhvaćene žene koje u prethodna dva postuka oplodnje nisu uspjele da ostvare ili iznesu trudnoću.

Misita smatra da bi godišnja izdvajanja za treću oplodnju bila znatno manja u odnosu na prva dva postupka, imajući u vidu uspješnost vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj.

„Uvođenje besplatnog trećeg postupka značio bi mnogo roditeljima koji nisu u mogućnosti da finasiraju procedure vantjelesne oplodnje, a ne žive u opštinama koje za taj postupak izdvajaju sredstva. U Srbiji je nedavno usvojen treći besplatan postupak, ja sam sigurna da mi nismo ništa lošiji od Srbije. U Hrvatskoj i Crnoj Gori takođe imamo besplatna tri postupka, u Makedoniji četiri, a u Sloveniji šest. Mislim da bi blo u redu da i mi dobijemo još jedan besplatan postupak“, kaže Misita za “Moju Hercegovinu”.

Navodi da bi one opštine koje su do sada izdvajale novac za treći postupak, ta sredstva mogle da preusmjere za četvrti, čime bi bio napravljen veliki napredak u borbi protiv steriliteta i pada nataliteta u Republici Srpskoj. Grad Trebinje finansiraće treću vantjelesnu oplodnju.

Iz Udruženja „Bebe“ pozvaju Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srpske da što prije pokrenu inicijativu i donesu zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji po uzoru na nedavno doneseni zakon u Srbiji, te da se stvore uslovi za dodatni razvoj vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj.

Podsjećaju da se vantjelesna oplodnja u Republici Srpskoj radi već 14 godina, a od 2011. godine republički Fond zdravstvenog osiguranja pokriva troškove dva postupka vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedini način da ostvare potomstvo. Vantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj do sada rođeno 900 beba.

Uduženje “Bebe” iz Trebinja postoji već sedam godina i djeluje na području istočne Hercegovine. U Udruženju ima 180 porodica i 72 bebe.

FZO RS: Radimo na uvođenju trećeg besplatnog postupka vantjelesne oplodnje

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za „Moju Hercegovinu“ su naveli da pokušavaju da pronađu način za uvođenje trećeg besplatnog postupka vantjelesne oplodnje.

[mhc_antrfile naslov=”Besplatna dva postupka za žene do 40 godina”]

FZO RS u cjelosti finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, ženama od 41. do navršene 42 godine Fond finansira 50% troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove.
[/mhc_antrfile]

„FZO RS trenutno ne finansira treći postupak vantjelesne oplodnje. Poznato je da mnoge opštine i gradovi, u cilju pronatalitetne politike a u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, finansiraju treći postupak vantjelesne oplodnje. Rukovodstvo Fonda u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, kao i sa ostalim ministarstvima, pokušava da iznađe način za uvođenje trećeg postupka kroz moguće izmjene zakonodavnih okvira iz tih oblasti, kao i iznalaženje finansijskih sredstava za finansiranje trećeg postupka vantjelesne oplodnje“, kazali su u FZO RS za naš magazin.

Prema podacima kojima raspolaže FZO RS u posljednje tri godine za finansiranje vantjelesne oplodnje izdvojeno je 7,2 miliona KM, a samo u 2016. godini je odobreno 519 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju.

„Za prvi pokušaj 352 i za drugi pokušaj 167. Realizovano je 416 različitih pacijenata. Troškovi za 2016. godinu su iznosili 2.459.332,00 KM i refundacije u iznosu od 266.804,31 KM. Za 2017. godinu planirani su troškovi u iznosu od 2,5 miliona KM, u okviru modela tri plaćanja usluga“, naveli su u FZO RS.

I u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potvrdili su za naš magazin da sprovode aktivnosti na izradi posebnog zakona koji će tretirati postupak vantjelesne opolodnje.

Kako nam je rečeno, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić imenovao je Komisiju za izradu Zakona o liječenju neplodnosti postupkom biomedicinski potpomognutom oplodnjom u okviru kojeg se očekuje da će biti preciznije definisan ovaj vid liječenja steriliteta.

Nikolija Bjelica

19 Shares
19 Shares
Copy link