Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Badnji dan u porodici Vučković: Običaji stari gotovo vijek

  Podijeli:

  TREBINJE – Kako se Badnji dan nekada proslavljao neki sa sjetom prepričavaju uz časicu rakije, drugi možda daleko od rodnog ognjišta zaboravljaju, a porodica Vučković, naši današnji domaćini, gotovo jedan vijek poštuju i prenose običaje. Oni i danas Badnji dan, kao i druge vjerske praznike, proslavljaju  na Zubcima, u Bogojević Selu, u zajednici četiri generacije, po nekadašnjim običajima. Posjetili smo ih sa željom da makar pričom od zaborava sačuvamo neke od starih običaja.

  Miris pečenja i svjež vazduh opio nas je pri samom dolasku u ovo selo. Vučkovići pričaju da su jagnje ipak ispekli kod kuće u gradu, kažu, ove godine su promijenili  lokaciju pečenja, ali nisu dozvolili da se tradicija prekine.

  Božićna pecivica kod Vučkovića (Foto: Moja Hercegovina)

  Jagnje je sada već ispečeno i spremno čeka polaznika i Božićno jutro kada će ga zajedno probati, a danas je za sve posna trpeza.

  Najstariji  Vučković, devedesetčetverogodišnji Lazar,  kaže da je danas Badnji dan kod njih veseliji, ali da su običaji ostali isti.

  Lazar Vučković (94) (Foto: Moja Hercegovina)

  Rođen sam 1924. godine i od kada pamtim Badnji dan u našoj kući se isto proslavljao.  Tih davnih 1930-tih kada sam bio dječak, pa kasnije i momak, bila je nemaština, ali uvijek su se vjerski praznici proslavljali. Ostavljalo se sa strane, štedilo, ali za to nije smjelo faliti. Danas je puna kuća, hvala bogu, više nas ima pa su i praznici veseliji. Raduje me što još mogu s mojom unučadi zapjevati nije me izdao glas, a i oni njeguju običaje pa mi je odma puno srce“, sa iskrama radosnih suza u očima govori ovaj starac.

  Pažnju nam je privuklo i sedam badnjaka poredanih uz ognjište. Kažu po jedan za svaku mušku glavu iz kuće, a jedan ostavljaju da nalože 13. januara, na Mali Božić.

  „Kod nas je običaj da se badnjaci pripreme prije. Beremo ih obično  u ponedjeljak, četvrtak ili subotu prije Badnjeg dana, a rano na Badnje jutro ovo sveto drvo neko od muškaraca okiti grančicama lovorike, jelovine i bršljana“, objašnjavaju Vučkovići i dodaju da nakon toga slijedi i kićenje ognjišta, kuće, ali i auta.

  S prvim mrakom u ognjište unose badnjake, kažu, onda se i zapjeva  po koja pjesma. Nakon toga u miru čekaju sutrašnji veliki dan – Božić, od kojeg, smatraju, sve počinje.

   

  Jela Vučković

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI