Početna  /  Avdalović: Nadam se da će vodosnabdijevanje sa “Udbine” riješiti probleme Nevesinja
Hercegovina nevesinje

Avdalović: Nadam se da će vodosnabdijevanje sa “Udbine” riješiti probleme Nevesinja

NEVESINJE – Nakon dugogodišnjih problema sa vodosnabdijevanjem stanovnici Nevesinja napokon će dobiti kvalitetnu vodu za piće, najavljuju funkcioneri opštine.

Restrikcije  i  voda sumnjivog kvaliteta samo su neki od problema sa kojima se stanovnici Nevesinja svakodnevno suočavaju. Naredne godine ovim problemima trebalo bi da dođe kraj, makar prema tvrdnjama lokalne vlasti.

U Zovom Dolu počela je i izgradnja cjevovoda, a voda bi se koristila sa vodozahvata Udbina.

Krak cjevovoda izgrađen je u okviru  projekta HE Dabar, a  novi vodovod bio bi priključen na čvorište u Zovom Dolu.

Novi vodovod snabdijevaće vodom prateće objekte, elektrane i potrošače u Nevesinju.

“Ovaj projekat je prvi prioritet Nevesinja. Vodosnabdijevanje sa jame Udbina, nadam se, riješiće sve probleme Nevesinja. Nevesinje se vodom snabdijeva sa jezera Alagovac, a te vode nažalost nema dovoljno i ta voda do sada nije bila ispravna”, kazao je načelnik opštine Milenko Avdalović.

Da bi zadovoljili kvalitet vode sa vodozahvata Alagovac, Opština Nevesinje i Ministarstvo finansija republike Srpske raspisali su tender za rekonstrukciju prečistača pitke vode u Akumulaciji Alagovac.

“Prečistač pitke vode  će biti urađen na jezeru Alagovac i mislim da će se konačno riješiti vodosnabdijevanje Nevesinja”, rekao je direktor nevesinjskog „Vodovoda“ Slaviša Soknić.

Vodovod iz pravca Udbine jedan je od dva distributivna voda iz koga bi Nevesinjci dobijali vodu.Gradiće se fazno, a u projekat su zajednički ušli preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), Opština Nevesinje i Vlada RS-a.

“Vjerovatno ćemo praviti jedan veliki bazen nadomak Nevesinja odakle bi se voda dalje distribuirala u već postojeću vodovodnu mrežu u Nevesinju”, nagovijestio je Avdalović.

“Hidroelektrane na Trebišnjici idu zajedno sa HE „Dabar“ u ovaj posao i mi zajedno radimo cjevovod prema Nevesinju. Naredna faza od planiranih 2 miliona KM u ovoj godini je da se realizuje  do grada Nevesinja, do centralnog rezervoara”, objasnio je izvršni direktor HET-a Ilija Tamindžija.

Da bi bio priključen na postojeći vodovodni sistem biće urađen poseban projekat, dužina nove primarne mreže je oko 15 kilometara, a planirano je da sa fabrikom vode u funkciju bude stavljen do narednog ljeta.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap