Početna  /  Apelacioni sud u Beogradu oslobodio deset osoba optuženih za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića
Srbija

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio deset osoba optuženih za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića

Apelacioni sud u Beogradu pravomoćno je oslobodio deset osoba zbog pomaganja i skrivanja haškog optuženika i nekadašnjeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, piše agencija Patria.

Pored deset oslobođenih osoba, Apelacioni sud je izrekao uslovnu kaznu od šest mjeseci s rokom provjere od godinu dana penzionisanom generalu Marku Lugonji.

Lugonja je jedini od svih optuženih priznao da je pomagao u skrivanju Ratka Mladića.

Krivični postupak je pokrenut prije 11 godina, a optužnica ih je teretila da su u periodu od 2002. do 2006. pomagali haškom optuženiku od skrivanja.

Pravomoćnom presudom optužbi su zbog nedostatka dokaza oslobođeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica.

Penzionisani general Marko Lugonja osuđen je uslovno jer je u septembru 2002. godine u svom stanu u Beogradu na nagovor generala Zdravka Tolimira skrivao Ratka Mladića i osiguravao mu potrebne namirnice za život iako je znao da se Mladić nalazi na na optužnici za ratne zločine.

Lugonja je kazao da je Mladiću pomogao zato što je bio njegov komandant.

0 Shares
0 Shares
Copy link