Početna  /  Apelacioni sud potvrdio: Lista Nebojše Vukanovića i novoformirana “Naša Hercegovina” ne mogu na izbore
Hercegovina

Apelacioni sud potvrdio: Lista Nebojše Vukanovića i novoformirana “Naša Hercegovina” ne mogu na izbore

TREBINjE/ BILEĆA – Na preliminarnoj listi ovjerenih političkih subjekata za predstojeće lokalne izbore u BiH, koju je spremila Centralna izborna komisija BiH (CIK), nema Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, a isto je i sa još nekim političkim subjektima iz Hercegovine, među kojima je i novoformirana stranka “Naša Hercegovina“ iz Bileće.

izbori-vukan

 

CIK je na svojim stranicama objavio preliminarni pregled političkih subjekata prijavljenih za učešće na lokalnim izborima, prema kojem će se za vlast u Trebinju boriti 26 političkih subjekata, u Bileći 13, Nevesinju 16, Gacku 11, Ljubinju tri, Berkovićima devet, a u Istočnom Mostaru četiri politička subjekta.

Neki su, tvrde,  prijave dostavili na vrijeme i u skladu sa zakonskim procedurama, pa ih je negativan odgovor iz CIK-a iznenadio.

„Naša Hercegovina“ i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, kako tvrde lideri ovih političkih opcija, odbijene su od strane CIK-a uz obrazloženje da je propust nastao u Osnovnom sudu u Trebinju, koji je navodno njihove stranke zaveo u pogrešan registar. Žalbe su uputili i Apelacionom sudu, koji je takođe odlučio na njihovu štetu.

Nemanja Papić, lider novoosnovane stranke „Naša Hercegovina“ iz Bileće, kaže da će, iako CIK nije odobrio njihovoj partiji izlazak na izbore, ipak pronaći rješenje i da će kandidovati cijelu svoju listu. Kaže da su bili spremni na ovakav ishod, budući da su, kako tvrdi, svjesni mogućih manipulacija trebinjskog Osnovnog suda i CIK-a, pa su zato stvorili „rezervnu opciju“. O kojim rješenjima je riječ u izjavi za „Moju Hercegovinu“ Papić nije želio da komentariše.

„Ne znam kome je u interesu bila ovakva situacija. Ali je apsurdno da sud u Trebinju ne poznaje proceduru registra i da se na isti način ne vrednuje zakon u Osnovnom sudu u Trebinju i u CIK-u. Podnijeli smo zahtjev za upis ‘Naše Hercegovine’ u sudski registar prije pola godine, u skladu sa zakonom o političkim organizacijama RS-a iz 1996. Skupili smo 517 potpisa, i ispoštovali smo svako slovo na koji su nas uputili i CIK i Osnovni sud u Trebinju. Podnijeli smo uredno kompletnu dokumentaciju Osnovnom sudu u Trebinju sa 517  ovjerenih potpisa i sa svim što je traženo i u roku od 15 dana od suda smo dobili potvrdan odgovor da se odobrava upis u sudski registar političke organizacije „Naša Hercegovina“. Mi smo onda formirali listu. Potom smo dobili ovo obrazloženje iz CIK-a, koje nam ne odobrava učešće na izborima“, tvrdi Papić.

Nemanja Papić (FOTO: Moja Hercegovina)
Nemanja Papić (FOTO: Moja Hercegovina)

Dodaje da je najvjerovatnije cijeli postupak politička igra, kojom neko želi da ih eliminiše iz izborne trke, jer „Naša Hercegovina“, kako tvrdi Papić, nosi novu političku snagu.

Iznenađenje je doživio i nosilac Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović, koji se danas tim povodom oglasio saopštenjem za javnost.

Vukanović smatra da je odluka kojom je Listi za pravdu i red zabranjeno učešće na predstojećim lokalnim izborima sporna i skandalozna i tvrdi da je prilikom prijave CIK-u dostavljena sva tražena dokumentacija, potpisi i novčana uplata, te da nije bilo nikakvih primjedbi.

„Članovi CIK-a naprasno i naknadno su navodno utvrdili da je Osnovni sud u Trebinju rješenje o registraciji izdato 2014. godine, sa kojim je Lista već nastupila na prošlim izborima i osvojila 9.000 glasova, upisao u pogrešan registar, te da zbog toga Lista Nebojše Vukanovića ne može izaći na izbore. Paradoksalno je da su isti članovi CIK-a prije dvije godine prihvatili sudsko rješenje koje sada osporavaju i omogućili nam učešće na izborima. Teško je naći bilo kakvo poređenje za ovu skandaloznu odluku koja ima velike posledice“, navodi se u sopštenju za javnost koje je medijima poslao Vukanović.

Vukanović ističe da je sve napravljeno kako bi eliminisali njega kao, kako se nazvao, oštrog kritičara aktuelnog režima u RS. Odluku CIK-a smatra direktnim kršenjem ljudskih prava i Ustava BiH.

„CIK BiH, kao ni Apelaciono vijeće Suda BiH, nisu uvažili pojašnjenje Osnovnog suda u Trebinju i predmetne sudinice Bojane Rikalo da nije napravljena nikakva greška u proceduri i da je sve urađeno u skladu sa Zakonom, nisu prihvatili činjenicu da je Lista u prethodne tri godina ispunila sve obaveze prema CIK-u u čijoj smo evidenciji uredno vođeni, kao politički subjekt uredno podnosila finansijske i druge izvještaje na koje revizori CIK-a nisu imali nikakvih primjedbi, i da je na račun CIK-a Lista Nebojše Vukanovića do sada uplatila više od 20.000 maraka taksi. Sve i da postoji neki propust koji je prilikom registracije 2014. godine napravio Osnovni sud u Trebinju, bilo bi logično da CIK zatraži od suda da ispravi svoju administrativnu grešku, umjesto što nepravedno eliminiše politički subjekt koji je ispunio sve svoje obaveze“, naveo je Vukanović.

Odluka CIK-a, kaže on, neće mu poremetiti planove da se bori i učestvuje u kampanji, iako nije na izbornoj listi.

Na preliminarnoj listi ovjerenih političkih subjekata za predstojeće izbore u Trebinju nema ni Izvornog SDS-a. Predsjednik Gradskog odbora te stranke Milan Janković ovo nije želio da komentariše.

Inače, proces ovjere svih političkih stranaka za predstojeće izbore još nije završen, a stranke će imena kandidata na listama moći prijaviti sve do 9. jula, tako da je još neizvjesno koja će se imena pojaviti na listama stranaka i koalicija na izborima koji su zakazani za 2. oktobar 2016. godine.

Nikolija Bjelica

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
19 Shares
19 Shares
Copy link