Početna  /  Apel građanima da se pridržavaju pravila prilikom paljenja vatre
Hercegovina Trebinje

Apel građanima da se pridržavaju pravila prilikom paljenja vatre

TREBINjE – Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da prilikom paljenja vatre obrate pažnju na okolinu, da uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre kao, te napominju da vatru nikada ne ostavljaju bez nadzora.

Iz policije savjetuju građane da prije nego što napuste mjesto gdje je vatra gorjela, dobro provjere da li je ugašena.

Podsjećaju da je odlukama opština propisano zabranjeno paljenje vatre – na otvorenom u periodu od 01.05. do 01.10, u urabanom području grada, u blizini građevinskih objekata u izgradnji, u blizini otvorenih skladišnih prostora, u blizini složenog sijena, slame, lisnika, u putnom ili dalekovodnom pojasu, u polju za vrijeme sazrijevanja i skidanja ljetnine.

Paljenje vatre je dozvoljeno samo pod nadzorom i uz obezbjeđenje sljedećih uslova:

– Paljenje prijaviti nadležnoj policijskoj stanici ili vatrogasnoj jedinici;

– Paljenje vršiti za vrijeme mirnog vremena uz obezbjeđenje priručnih sredstava za gašenje vatre;

– Oko mjesta predviđenog za paljenje obezbjediti pojas širine 3 metra, očišćen od trave, korova i drugog zapaljivog materijala ili uzorati brazdu širine dva metra;

– Lice koje je palilo vatru dužno je prije napuštanja mjesta da je u potpunosti ugasi.

One koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu Policijska uprava Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje u prvih pet mjeseca 2017. evidentirano je 70 šumskih požara.

4 Shares
4 Shares
Copy link