Početna  /  Anonimne prijave o sukobu interesa za tri trebinjska odbornika
Hercegovina

Anonimne prijave o sukobu interesa za tri trebinjska odbornika

TREBINJE – Zbog anonimne prijave koja je prethodnih dana stigla na adresu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa, odbornik Pokreta za Trebinje u trebinjskoj skupštini Miljan Vuković ovog ponedeljka morao se odreći svog mandata. Anonimne prijave pokrenute su i protiv dva odbornika trebinjskog PDP-a, Lazara Vučkovića i Ljubiše Krunića, a ukoliko odluka ne bude donesena u njihovu korist, jednog odbornika više umjesto PDP-a dobiće SNSD.

(FOTOILUSTRACIJA: Moja Hercegovina)
(FOTOILUSTRACIJA: Moja Hercegovina)

Dok čeka da Centralna izborna komisija BiH usvoji njegovu ostavku, Miljan Vuković za “Moju Hercegovinu” kaže da je prijava anonimne grupe građana protiv njega podnesena u septembru. Kaže da je Komisija utvrdila da je on u sukobu interesa zbog toga što kao uposlenik trebinjskog Kulturnog centra nije smio da glasa za izvještaj o radu ove ustanove.

Miljan Vuković (FOTO: Grad Trebinje)
Miljan Vuković (FOTO: Grad Trebinje)

– Komisija za utvrđivanje sukoba interesa smatra da nisam mogao da glasam za izvještaj o radu Kulturnog centra i za njegov plan rada, i da nisam smio uzeti diskusiju povodom te tačke dnevnog reda. Naravno, ja sam se žalio na takvu odluku, smatrajući da ja ni na kakav način ne mogu da obezbijedim neku prednost Kulturnom centru, a mislim da ni po zakonu to nije ispravno. Međutim, drugostepena komisija je odbacila tu žalbu i donijela rješenje u kome piše da sam ipak u sukobu interesa, te da je jedini način da otklonim sukob interesa da podnesem ostavku na mandat – priča Vuković.

Nije mu, kaže, jasno kako je Komisija kod njega utvrdila sukob interesa kada već sedam godina, koliko je odbornik, glasa za izvještaj o radu ustanova čiji je uposlenik bio.

– Nikada prije nije bio takav slučaj. Oni su našli uporište u zakonu gdje stoji da odbornik mora da se ponaša moralno i časno, i smatraju da je nemoralno da ja glasam za izvještaj o radu za ustanovu u kojoj radim. Kazali su mi da sam na neki način ostvario prednost ustanovi u kojoj radim, glasajući za izvještaj o radu. Nemam ideju ko je podnio prijavu protiv mene, niti me to zanima. Vratio sam mandat, jer da nisam, zabranili bi mi kandidovanje na izborima u naredne četiri godine, a partija je odlučila da u oktobru ponovo budem kandidat – objašnjava Vuković.

Na njegovo mjesto u trebinjskoj skupštini doći će Nebojša Rudan.

Lazar Vučković (FOTO: Grad Trebinje)
Lazar Vučković (FOTO: Grad Trebinje)

I odbornici PDP-a Ljubiša Krunić i Lazar Vučković dobili su prijave da su sukobu interesa kao uposlenici Vodovoda, odnosno Vatrogasne jedinice Lastva. Kako Vučković kaže za “Moju Hercegovinu”, smatra da se ne nalazi u sukobu interesa, jer je on samo glasao za budžet.

– Navodno je sporan budžet i to će biti provjereno, a poslije imam pravo žalbe, jer ovo nije zvanična odluka – kaže Vučković.

Zanimljivo je to što će, ukoliko Vučkoviću bude utvrđen sukob interesa i ukoliko podnese ostavku na svoj mandat, na njegovo mjesto sjesti Milenko Krunić koji je na prošlim izborima bio na listi PDP-a, pa naknadno prešao u SNSD. Ipak, kako stvari sada stoje, to neće promijeniti odnos snaga u trebinjskoj skupštini.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtilo smatra da nije slučajno što su pitanja sukoba interesa pokrenuta baš u ovom trenutku.

– Po meni lično, Komisija za utvrđivanje sukoba interesa je ispolitizovana i pristrasna. Očigledno je da je tako, zato što se ovakvi slučajevi upravo dešavaju u „kriznim“ momentima u određenim lokalnim zajednicama ili pred izbore. Kako to da neko ko je četiri godine izabrani predstavnik vlasti nije u sukobu interesa, a sad odjednom jeste? Nelogične su neke stvari, jer svi mi koji učestvujemo u izbornom procesu, prilikom kandidature dužni smo da priložimo kućne liste, porodično stablo, imovinske kartone, biografiju. To sve ide u Centralnu izbornu komisiju koja prati cijeli postupak. Ona je trebala da utvrdi prije mandata je li neko u sukobu interesa ili ne, jer odbornici nisu dužni da znaju zakon – smatra Prtilo.

Slobodan Prtilo (FOTO: Moja Hercegovina)
Slobodan Prtilo (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema njegovim riječima, zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS nema jasne odrednice i može se relativno tumačiti, što ga čini lošim.

– Kaže zato što je neko glasao za to da se neka budžetska sredstva dodijele za rad nekog preduzeća koje je osnovala lokalna zajednica, Komisija je donijela odluku da je on u sukobu interesa. Postavlja se pitanje, da je glasao ne, da li bi tada bio u sukobu interesa. Ja pričam o principima. Glasanje je za, protiv i uzdržan, a ako će komisija da cijeni da neko nije u sukobu interesa ako je glasao protiv, onda je to nonsens. Prije 20 godina bio sam poslanik u NSRS i morao sam da dam ostavku na fuknciju direktora bolnice, a sada imate izvršnog direktora u Elektroprivredi koji je i poslanik. Znači nekad je to bio sukob interesa, a sada nije. Ovo su politikanske igre – zaključio je Prtilo za naš magazin.

Postupak za primjenu sankcija u vezi sa kršenjem ovog zakona, može se pokrenuti u roku od dvije godine od navodnog kršenja Zakona i mora se završiti u roku od jedne godine od dana pokretanja postupka.

Nikolija Bjelica i Jelena Denda

 

 

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Čudo ovo objavljuje MH , zar i vi otkazujete poslušnost Slavkovoj vlasti, pazite da vam ne zavrne slavinu,

0 Shares
0 Shares
Copy link