Početna  /  Američka ambasada u BiH: Kada se novinari ušutkavaju, društvo pati
Bosna i Hercegovina

Američka ambasada u BiH: Kada se novinari ušutkavaju, društvo pati

Američka ambasada u BiH: Kada se novinari ušutkavaju, društvo patiIzvor: Ambasada SAD u BiH

Američka ambasada u Sarajevu na zvaničnom Twitter profilu osudila je napad na redakciju portala Radiosarajevo.ba.

“Napad na portal Radiosarajevo.ba je neprihvatljiv. Kao što smo već puno puta rekli – snažno branimo pravo novinara da izvještavaju o vijestima bez straha od odmazde. Kada se novinari ušutkavaju, društvo pati”, napisali su na svom zvaničnom Twitter profilu iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Podsjetimo, redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je bosanskohercegovačku javnost da se sinoć dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo portala Radio Sarajevo suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima lično i članovima njihovih porodica.

“Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača”, navode iz portala Radio Sarajevo.

7 Shares
7 Shares
Copy link