Početna  /  Ambasadorka SAD Morin Kormak u Gacku: Svugdje nailazim na gostoprimstvo i toplu dobrodošlicu
Hercegovina

Ambasadorka SAD Morin Kormak u Gacku: Svugdje nailazim na gostoprimstvo i toplu dobrodošlicu

GACKO – Povodom dana planete Zemlje, 22. aprila, juče je u Nacionalnom parku Sutjeska boravila ambasadorka SAD-a u BiH Morin Kormak koja je iskoristila priliku da posjeti i Gacko.

Kormak u obilasku Centra za djecu s posebnim potrebama u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)
Kormak u obilasku Centra za djecu s posebnim potrebama u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)

Najprije je obišla Centar za djecu sa posebnim potrebama gdje se upoznala sa pojedinostima vezanim za funkcionisanje ove ustanove i potrebama korisnika.

Zahvaljujući se na ljubaznom dočeku, ambasadorka SAD je rekla da je prijatno iznenađena uslovima koje djeca sa posebnim potrebama imaju u Gacku i saznanjem da je ovaj centar jedan od prvih te vrste u BiH.

”Ova škola izgleda impresivno i smatram da je jako važno za sve naše zajednice, gdje god ljudi žive, da se vodi računa i da se brine o djeci koja nemaju sasvim razvijene sve sposobnosti, a to se u ovom centru baš radi.”

Zahvalna na ljubaznom dočeku - Morin Kormak u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)
Zahvalna na ljubaznom dočeku – Morin Kormak u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)

Ambasadorka Kormak je istakla da se u sklopu misije koju ima u BiH trudi da obilazi zemlju i upoznaje se sa ljudima i da svugdje nailazi na toplu dobrodošlicu.

”Naš stav je jasan, ono što je naš cilj je da radimo sa građanima, da sa njima budemo partneri kako bimo pomogli BiH da postane demokratska, prosperitetna zemlja, članica EU i NATO saveza.”

Visoku zvaničnicu u Gacku je ugostio načelnik opštine Milan Radmilović sa saradnicima, koji je izrazio nadu da će ova posjeta u skoroj budućnosti donijeti i i konkretne rezultate.

”Mislili smo da je najljepše da posjeti centar, s obzirom da američka ambasada podržava takve aktivnosti. Imamo neka obećanja da će pomoći ovu populaciju. Iz svake posjete rodi se nešto dobro, možda se iz ove posjete rodi nešto dobro u smislu nekih ulaganja, prvenstveno u turizam. ”

Kormak i Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)
Kormak i Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)

Za Radomira Radmilovića, predsjednika Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS, posjeta ambasadorke predstavlja važnu podršku licima sa posebnim potrebama.

”Mislim da je današnja posjeta prilika da prezentujemo šta je lokalna zajednica uradila za ovu populaciju. Želimo da damo podršku onima koji bi u svojim opštinama da izgrade dnevne centre, ali nemaju mogućnost ili razumijevanje svoje lokalne zajednice da taj proces otpočnu i djeci naprave kutak za druženje i poboljšanje svakodnevnog života. Nadamo se da će posjeta ambasadorke dati snažnu podršku ne samo nama nego svima koji se bave djecom sa posebnim potrebama.”

Tokom susreta sa ambasadorkom najviše se razgovaralo o prirodnim ljepotama Hercegovine i Nacionalnog parka ”Sutjeska” kao turističkoj šansi ovog kraja.

Ambasadorka je boravak u Gacku iskoristila i za susret sa predstavnicima povratničke populacije.

 

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link