Početna  /  Ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić: Povezati trebinjske privrednike sa partnerima u Rumuniji
Hercegovina Trebinje

Ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić: Povezati trebinjske privrednike sa partnerima u Rumuniji

TREBINjE – Trebinjski privrednici danas su se sastali sa ambasadorom BiH u Rumuniji Milom Vasićem kako bi se upoznali sa mogućnostima privredne saradnje između ove regije, ali i cijele BiH sa Rumunijom, a sve bi moglo da rezultira sajmom bh. privrede u Bukureštu, koji je planiran za narednu godinu.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Dosadašnja privredna saradnja sa Rumunijom, kada je u pitanju hercegovačko područje, bila je na veoma niskom nivou, pa je današnji sastanak imao za cilj da upozna privrednike iz Trebinja sa rumunskim tržištem, te da se napravi baza podataka izvozno orjentisanih trebinjskih privrednika koji su zainteresovani za saradnju sa potencijalnim rumunskim partnerima. Spisak zainteresovanih privrednika iz Trebinja biće Rumuncima dostupan onlajn.

Ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić kaže da je ambasada planirala obilazak petnaestak gradova u BiH, i da je kranji cilj povezivanje ovdašnjih sa privrednicima iz Rumunije.

“Kada to uradimo, mi smo, praktično, najveći dio posla završili. Ambasada BiH u Rumuniji je napravila jedan plan prema kojem smo odredili ekonomsku diplomatiju kao prioritet. Ovo je deseti sastanak. Ostalo nam je još pet gradova koje ćemo obići i cilj nam je da naše privrednike upoznamo sa mogućnostima koje nudi rumunsko tržište, da ljudi shvate da postoje i neka druga tržišta, te da je Evropska unija i na istoku, a ne samo na zapadu. Rumunija je kvalitetno tržište i Rumuni su dobri potrošači, mentalitetom smo slični. Naši proizvodi lakše mogu da prođu na tržištu Rumunije”, kazao je Vasić.

Mile Vasić, ambasador BiH u Rumuniji (Foto: Moja Hercegovina )
Mile Vasić, ambasador BiH u Rumuniji (Foto: Moja Hercegovina )

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević današnji sastanak privrednika sa ambasadorom Vasićem ocijenio je kao pozitivan korak u pravcu privrednog povezivanja Rumunije i BiH. On je izrazio uvjerenje da će sve rezultirati obostranim ekonomskom dobiti.

“Ovo je primjer kako ambasadori treba da rade u svim zemljama. Radi se o mogućoj saradnji Trebinja i istočne Hercegovine sa rumunskim partnerima i ovo je jedan direktni kontakt amasadora sa privrednicima ove regije. Ovo je prvi put otkako sam ja gradonačelnik da jedan ambasador na takav način pokušava da komunicira sa privrednicima i lokalnim vlastima. Misim da će naši privrednici iskoristiti ovu šansu i pokupiti dobrog iskustva i naći mogućnost saradnje da preko diplomatskog predstavništva u Bukureštu nađu svoje prtnere i da se nađe obostrani ekonomski interes za uvoz i izvoz robe između ove dvije zemlje”, rekao je gradonačelnik Vučurević.

Nakon sastanka je poručeno da nisu postignuti nikakvi konkretni dogovori, te da se nije moglo još precizirati koje su to privredne oblasti koje bi najviše interesovale potencijalne partnere u Rumuniji.

Nikolija Bjelica 

8 Shares
Copy link
Powered by Social Snap