Početna  /  Aljoša Slavić prvi do Časnog krsta u Trebinju: Ove godine je bilo najteže (FOTO)
Hercegovina

Aljoša Slavić prvi do Časnog krsta u Trebinju: Ove godine je bilo najteže (FOTO)

TREBINJE – Devetnaestogodišnji Aljoša Slavić iz Trebinja bio je najbrži u bogojavljenskom plivanju za Časni krst u hladnoj Trebišnjici.

aljosa_slavic_bogojavljenski_krst_4
Pobjednik Aljoša Slavić (FOTO: Moja Hercegovina)

Za Časni krst u Trebinju danas na Bogojavljenje plivalo je tridesetak odvažnih momaka. Izuzetno niska temperatura na koju južnjaci baš i nisu navikli nije pokolebala one najhrabrije da i ove godine zaplivaju.

plivanje_za_bogojavljenski_krst_trebinje_2016
Svi učesnici plivanja “Za krst Časni” u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Pobjedniku Aljoši ove godine se posrećilo, a takmičio se, kaže, već šest puta. Danas mu je, za razliku od prethodnih godina bilo najteže. Takmičiće se i dalje, jer, kaže, ima jaku volju i želju za njegovanjem ove tradicije.

Mislim da je ovo najhladnija godina do sad, ali sve se ovo izdrži. Osjećaj je sjajan. Evo, ja danas nisam otišao na ispit, ali sam odlučio da ostanem i da plivam“, kaže Aljoša, koji će za svoj podvig biti nagrađen zlatnikom.

aljosa_slavic_bogojavljenski_krst_1
“Najteža godina do sad”, Aljoša Slavić (FOTO: Moja Hercegovina)

Svi plivači su se složili u jednom – ovdje je samo bitno učestvovati.

Hladnoća i savjeti da odustane od plivanja nisu imali puno uticaja na odluku najmlađeg među hrabrim momcima, petnaestogodišnjeg Uroša Gojkovića, koji je ove godine prvi put zaplivao na Bogojavljanje. Kaže da je osjećaj izvanredan i obećava da će od sada svake godine praktikovati isto.

Ne znam ni sam sta mi je došlo da zaplivam. Zabranjivali su mi, ali ja sam čvrsto odlučio. Nisam došao posljednji, ali nisam ni došao ovdje da pobjedim. Bilo je malo hladno, ali dobro, to se brzo zaboravi“, kaže Uroš.

uros_gojkovic_bogojavljenski_krst_1
Uroš Gojković (FOTO: Moja Hercegovina)

Plivanju za Bogojavljenski krst prethodila je sveta liturgija, koju je u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služio vladika Grigorije, a poslije toga je između dva mosta, gdje je tradicionalno i održano plivanje, obavljeno vodoosveštanje.  Nakon liturgije ulicama Trebinja, preko gradskih mostova kretala se svečana litija, kojoj se pridružio veliki broj Trebinjaca.

Nikolija Bjelica

1.4K Shares

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • ovi sto plivaju su sve jaje do jajeta.Umjesto na napucaju u tikvu ovog papistickog popa oni mu jos ljube ruku.pa ako nisu smjeli da ga mlatnu nisu smjeli da mu jos ruku ljube mamlazi.A tebe kretenu jesam ti psovao sve po spisku jer brises komentare ali znaj da sam ja tvoj sajt i izreklamirao pa ti BG novine i BNTV cesto objave slike i prilog sa tvog sajta.I iako ti ja psujem sve po spisku opet ja sam jedini koji bih ti pomogao koliko god mogu i ne samo tebi nego svim Srbima a posebno hercegovcima i Hercegovini.

    • Obrisi ovo sto sam napisao ovo nije za javnost nego je tebi namjenjeno jer ja ne volim da se hvalim a posebno kad uradim nesto za nekog jer ja nisam bjednik da masem okolo sa tim.ja smatram da je to normalno.

1.4K Shares
1.4K Shares
Copy link