Početna  /  Aleksandar Vučić u Trebinju: Srbija ulaže milione evra u Hercegovinu
Hercegovina

Aleksandar Vučić u Trebinju: Srbija ulaže milione evra u Hercegovinu

TREBINJE – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u toku današnje posjete Trebinju, obraćajući se okupljenim građanima na Trgu slobode obećao je milionska ulaganja Republike Srbije u brojne projekte u istočnoj Hercegovini.

Aleksandar Vučić obišao je danas u trebinjskom naselju Gorica lokaciju na kojoj se gradi vrtić “Srbija”, u čiju izgradnju je Vlada Srbije uložila milion konvertibilnih maraka. Nakon toga, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano su otvorili  Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Srbije.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik na otvaranju Konzularne kancelarije (Foto: Moja Hercegovina)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je Srbija u izgradnju duhovnog centra u Mrkonjićima izdvojila 400.000 evra, a istakao je i značaj projekta izgradnje vodovoda u bilećkom selu Baljci za koji Srbija izdvaja 300.000 evra.

Dogovorili smo danas za jedno malo mjesto Baljci, rekli su mi da nemaju vodovod i da je za izgradnju potrebno 300.000 evra. Srbija je te troškove preuzela na sebe. Kada vam kažu da je Srbija nešto obećala, onda će tako i biti. Ove pare za Mrkonjiće već ste dobili, pare za vrtić ste već dobili. Sav ostali novac dobićete u roku od sedam dana”, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić (Foto: Moja Hercegovina)

Što se tiče Trebinja, Vučić je istakao da će nakon završetka projekata neophodnih za početak radova, u Stari grad u Trebinju uložiti dva miliona evra.

Za vas iz Trebinja smo dogovarali ali Luka je obezbijedio za Stari grad u Trebinju dva miliona evra, 800 hiljada ide odmah a ostatak ide sljedeće godine kad uradite projekte”, rekao je Vučić.

On je najavio da će Srbija pomoći i izgradnju puta Tjentište – Foča zbog bolje povezanosti Srpske i Srbije.

“Nije ovo sve, borićemo se da pomognemo još više. Mi ćemo da izgradimo put Tjentište- Foča, nije to jeftino. Pet miliona maraka ćemo da izdvojimo da bi vam put do Srbije bio lakši i kraći”, naveo je predsjednik Srbije.

U svom obraćanju okupljenim građanima predsjednik Srpske Milorad Dodik izrazio je zahvalnost predsjedniku Srbije na razumijevanju za potrebe Republike Srpske, u konkretnom slučaju Hercegovine i pomoći u vidu ulaganja u brojne projekte.

Uvijek smo imali podršku Srbije i uvijek je to bilo bratska podrška ali nikada ovako konkretno i ovako obimno. Zato je upravo ova vlast predvođena Vučićem donijela nove šanse i projekte. Želim da se zahvalim njemu i njegovim saradnicima što su razumjeli naše potrebe i poslali nam poruku da su uz nas . To više vrijedi od novca koji se daje”, istakao je Dodik.

Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović takođe je izrazio zahvalnost narodu Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću za razumijevanje  značaja i potrebe investiranja u Republiku Srpsku.

Ono što je za Hercegovinu i Trebinje najvažnije  da postoji iskazano jedinstvo predsjednika Republike Srpske i Srbije. Mislim da smo svi svjesni kolikim pritiscima su izloženi Vučić i Dodik. Hvala narodu Srbije što ima viđenja za investicije u Republici Srpskoj zato što ovo i narod Srbije plaća i osjećamo veliku zahvalnost prema njima”, rekao je gradonačelnik Trebinja.

Aleksandar Vučić je sa svojom delegacijom danas posjetio  i Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg kao i Hercegovačku kuću u Trebinju.

Milena Koprivica / Igor Svrdlin