Početna  /  “Alatov” godišnji koncert u Trebinju najava jubileja
Hercegovina

“Alatov” godišnji koncert u Trebinju najava jubileja

Gradsko kulturno-umjetničko društvo (GKUD) „Alat Svislajon“ iz Trebinja za trebinjsku publiku večeras je priredilo godišnji koncert, 14. po redu od obnove rada društva.

Godišnji koncert GKUD-a "Alat Svislajon" (Foto: Moja Hercegovina)
Godišnji koncert GKUD-a “Alat Svislajon” (Foto: Moja Hercegovina)

Publika je mogla da, nešto više od sat vremena, uživa u igrama iz Hercegovine, vlaškim igrama, igrama iz Pirota i Makedonije, te ciganskim igrama.

Omladinski sastav „Alata“ počastio je posjetioce sa dvije koreografije, i to igrama iz Bosilegradskog krajišta i premijerno igrama iz Pčinje.

Cjelovečernji koncert je bio u izvođenju domaćeg ansambla, ali u publici su bile i delegacije prijateljskih društava iz Srbije, Crne Gore i BiH.

U svom dosadašnjem radu, „Alat“ se okitio mnogim priznanjima, a dobrom igrom i pjesmom ostavili su traga u brojnim evropskim i svjetskim zemljama.

Predsjednik GKUD-a „Alat Svislajon“ Dragan Mijović rekao je da je zadovoljan večerašnjim nastupom, te da je ovaj godišnji koncert uvertira u aktivnosti povodom jubileja, 60 godina postojanja društva. On je istakao da će se šest decenija njihovog rada obilježavati nizom aktivnosti tokom naredne godine, ali da je centralna manifestacija planirana za kraj maja.

„Kroz društvo je do sada prošlo preko dvije i po hiljade članova. Obišli su skoro sve evropske zemlje, osvajali velike nagrade i priznanja. Bili smo prvaci svijeta 1965. godine u Francuskoj, osvojili „Oktobarsku nagradu“ Grada Trebinja, nagrade u Valjevu, te u Instanbulu. Postigli smo velike uspjehe u „Vršačkom vencu“, te mnogim drugim festivalima. U svim zemljama u kojima smo gostovali na najljepši način mi smo prezentovali naš grad i ostali smo ambasadori kulture grada na obali Trebišnjice“, rekao je Mijović.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

U društvu je sada, u desetak sekcija, aktivno oko 500 članova, što ih čini jednim od najbrojnijih ansambala.

Za 26. decembar planiran je koncert omladinskih sastava „Alata“, gdje će nastupiti oko 400 omladinaca.

Nikolija Bjelica