Početna  /  AFERA “MELISA”: Da li će pranje para o kojem je MH pisala dobiti sudski epilog?
Istrage Republika Srpska

AFERA “MELISA”: Da li će pranje para o kojem je MH pisala dobiti sudski epilog?

Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Republičkom javnom tužilaštvu izvještaj protiv odgovorne osobe u Opštoj zadruzi sa potpunom odgovornošću “Melisa” iz Pala zbog sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetilo budžet Srpske za 532.187 KM, saopšteno je iz Poreske uprave.

U saopštenju se navodi da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u Sektoru za kontrolu istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Srpske tužilaštvu podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu utaja poreza i doprinosa u sticaju sa krivičnim djelom nezakonito postupanje u privrednom poslovanju protiv tog lica jer je od 1. marta 2017. do 28. februara 2018. godine izdalo nalog da se izvrše neto isplate u iznosu od 962.577 KM za više lica po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima.

Provjerama je utvrđeno da je riječ o licima koja imaju stalni radni odnos, a na navedene neto isplate se ne vrši tačan obračun poreza i doprinosa na lična primanja s ciljem izbjegavanja tačnog obračuna i plaćanja propisanih poreskih obaveza. U poslovnim knjigama i evidencijama prikazan je daleko manji obračun poreskih obaveza i na taj način izbjegnuto je obračunavanje i plaćanje propisanih poreskih obaveza za navedeni period u iznosu od 532.187 KM”, pojašnjavaju iz Poreske uprave.

Podsjećamo, riječ je o nezakonitostima o kojima je portal Moja Hercegovina pisala još u martu ove godine u tekstu: Osiguravajuće kuće “peru” milione, a Agencija “ruke” od svega!, a u kojem se, između ostalog, spominje i pomenuta zadruga “Melisa”.

U tekstu u kojem smo naveli nekoliko osiguravajućih kuća iz Republike Srpske koje su posezale za sklapanjem ugovora sa fiktivnim udruženjima spomenuli smo i „Wiener“, koje se dovodi u neposrednu vezu sa “Melisom”.

Funkciju generalnog direktora „Wienera“ u tom periodu obavljao je Srđan Šuput. Na čelu pomenute kuće bio je od avgusta 2016. pa sve do juna 2019. godine, kada je dao ostavku zbog, kako je tada rekao, loših rezultata osiguranja, odnosno ogromnih gubitaka. Prema podacima sa Banjalučke berze, u posljednjih pet godina, gubici društva su preko 15 miliona KM, čime je poslovanje VIG grupacije dovedeno u pitanje. Krajem 2019. i početkom 2020. godine čak su i razmatrane, a istovremeno i pokrenute pred nadležnim entitetskim agencijama, procedure spajanja ovog društva sa pravnim licem Vienna osiguranje d.d. Sarajevo, koja je u vlasništvu austrijske grupacije Vienna Insurance Group, a koja je istovremeno vlasnik i „Wienera“ sa sjedištem u Banjaluci. Da je došlo do navedenog spajanja, nekoliko desetina radnika bi izgubilo posao u Banjaluci gdje se nalazi sjedište, jer bi sjedište nove firme bilo u Sarajevu. Razlog ovakvog poteza rukovodstva jesu gubici napravljeni u gore navedenom periodu.

Lošem poslovanju sigurno je doprinijelo i izvlačenje čak 1,2 miliona maraka iz ovog osiguranja. Šuput, kao generalni direktor, posegao je za plasiranjem pomenutog iznosa bez odluke Nadzornog odbora osiguravajućeg društva na čijem je čelu bio.

Nadležne policijske institucije, predvođene SIPA-om, su podnijele izvještaj o počinjenju krivičnog djela protiv Srđana Šuputa i gotovo svih regionalnih direktora „Wiener“ osiguranja koji su učestvovali u ovom nelegalnom izvlačenju para i oštećenju osiguranja. Sumnja se da je veliki dio novca završio u džepovima direktora dok je dio novca služio za davanje nelegalnih popusta za auto osiguranja.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Šuput je pomenuti novac izvlačio iz samog osiguranja ali i firme „Jahorina auto“, čiji je osnivač „Wiener“ osiguranje, i prebacivao na račune fiktivnog udruženja Zadruga „Melisa“ Pale, čiji je osnivač Veselinović Srećko, što se vidi iz dostupnih akata na internetu, a firma je trenutno u stečaju. Iznosi su plasirani za nepostojeće usluge koje je to preduzeće pružalo. „Melisa“ je, saznajemo, osnovana svega nekoliko mjeseci prije transakcije u iznosu 1,2 miliona KM, i to bez osnivačkog kapitala i zaposlenih radnika, što je još jedan dokaz o prevari. Novac je potom proslijeđivan radnicima „Wiener-a“, ali su i oni bili samo „kanal“ te je on završavan kod trećih lica. U postupku istrage većina radnika je nadležnim institucijama priznala da su novac primali od fiktivno zaposlenih radnika „Melise“ i da su ga potom proslijeđivali regionalnim direktorima.

Srđan Šuput za Moju Hercegovinu kaže da protiv njega nikada nije vođena istraga iako je „nekih takvih radnji bilo“. Međutim, dodaje, one nisu dovedene do kraja niti je iko odgovarao za bilo šta. On kaže da SIPA jeste prikupljala dokumentaciju o kompaniji za koju je radio, ali da istraga protiv njih nije otvorena niti se vodi.

Ja više ne radim u osiguranju. Bilo je nekih istraga u prošlosti oko osiguravajućih kuća, a najveća je bila ona istraga u Federaciji BiH, akcija ‘Zadruga’. Ne znam u kojem je to statusu sada. Znam da je bilo saslušanja i privođenja, ali kod nas nije bilo takvog obima istrage“, kaže on.

Moja Hercegovina

1 Share
1 Share
Copy link