Početna  /  Afera koju je pokrenula MH dobila sudski epilog: Direktor Civilne zaštite RS osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Afera koju je pokrenula MH dobila sudski epilog: Direktor Civilne zaštite RS osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti

Milan Novitović v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite osuđen je u banjalučkom Osnovnom sudu na uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti.

Novitović će morati u zatvor samo ukoliko 12 mjeseci po pravosnažnosti presude učini novo krivično djelo.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Banjaluci, Novitović je obavezan da plati i sudske troškove u iznosu od 150 maraka.

Podsjećamo, Moja Hercegovina prva je pisala o ovoj aferi u tekstu Imenovan za direktora CZ RS iako se protiv njega vodi krivični postupak! koji je objavljen početkom prošle godine.

Podsjećamo, optužnica banjalučkog tužilaštva protiv Novitovića podignuta je 29. juna 2018. godine, a potvrđena u aprilu 2019. godine.

Nakon prvostepenog sudskog postupka dokazana je krivica prvog čovjeka Republičke uprave Civilne zaštite, a pravosnažna presuda uslijediće nakon razmatranja žalbi od strane Okružnog suda u Banjaluci.

Prema presudi, Novitović je 8. decembra 2017. godine oko 10 časova u Banjaluci, zbog neriješenih poslovnih odnosa oštećenom Draganu Makiviću prijetio da će ga skinuti golog, voziti vezanog lancima, te da će lajati od Banjaluke do Vranja.

“Optuženi Milan Novitović je oštećenom Draganu Makiviću u telefonskom razgovoru uputio ozbiljnu prijetnju da ukoliko ne izmiri dugovanje prema predstavništvu ‘Alfa Plam’, da će ga lično skinuti golog, voziti vezanog za lanac i da će lajati od Banjaluke do Vranja, čime je kod oštećenog prouzrokovao strah za vlastitu sigurnost. Dakle, ugrozio je sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će ga lišiti slobode i oteti, čime je učinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske”, navodilo se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Novitović je nakon potvrđivanja optužnice u banjalučkom Osnovnom sudu negirao krivicu, a da je kojim slučajem odmah priznao krivicu mogao je proći sa daleko blažom kaznom, odnosno novčanom, jer je tužilaštvo uz optužnicu dostavilo kazneni nalog u iznosu od 900 maraka.

Makivić je u svojoj izjavi u policiji i tužilaštvu izjavio da je u drugoj polovini 2017. godine zbog neriješenih odnosa između njegovog preduzeća “Madako” d.o.o. Banjaluka i preduzeća “Calux” d.o.o. čiji je direktor Milan Novitović, a zbog duga od 518.000 maraka, optuženi Novitović vršio konstantni pritisak, od telefonskih poziva do dolaska pred preduzeće.

Pritisci su kulminirali kada ga je Novitović nazvao telefonom 8. decembra 2017. godine.

“Ukoliko ne izmiriš dugovanje prema predstavništvu ‘Alfa plam’, ja ću te lično skinuti golog, voziću te vezanog za lanac i lajaćeš od Banjaluke do Vranja”, zaprijetio je tada Novitović.

Tokom istrage Novitović je potvrdio da je imao određenih problema sa oštećenim oko plaćanje robe, ali je negirao da mu je uputio prijetnje.

Međutim, presuda za krivično djelo nije spriječila Radovana Viškovića, predsjednika Vlade Republike Srpske da 18. marta ove godine Novitoviću produži mandat na mjestu direktora Republičke uprave Civilne zaštite RS.

Gerila.info

1 Share
1 Share
Copy link