Početna  /  Imenovan za direktora CZ RS iako se protiv njega vodi krivični postupak!
Istrage

Imenovan za direktora CZ RS iako se protiv njega vodi krivični postupak!

Milan Novitović iz Bijeljine imenovan je na mjesto direktora Civilne zaštite Republike Srpske iako je protiv njega na snazi optužnica za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, ekskluzivno saznaje Moja Hercegovina!

Novitović je na mjesto direktora CZ RS imenovan u avgustu ove godine, a Okružnom javno tužilaštvo Banjaluka je optužnicu podiglo 29. juna prošle godine, koja je u aprilu 2019. potvrđena od strane Osnovnog suda Banjaluka.

Krucijalno pitanje jeste kako je Novitović i pored krivičnog postupka koji se vodi protiv njega imenovan na odgovornu funkciju u državnoj instituciji?

Da se vodi postupak protiv direktora Civilne zaštite RS potvrđeno nam je i u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

„Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 29. juna 2018. godine podiglo je optužnicu sa kaznenim nalogom protiv Milana Novitovića, zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. KZ RS, počinjeno na štetu Dragana Makivića. Optužnica je potvrđena 3. aprila 2019. godine, od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjaluci”, navodi se u odgovoru tužilaštva.

Naš portal je u posjedu optužnice koja Novitovića, rođenog u Arilju, u Republici Srbiji tereti da je 8. decembra 2017. godine oko 10 časova u Banjaluci, zbog nerješenih poslovnih odnosa oštećenom Draganu Makiviću prijetio da će ga skinuti golog, voziti vezanog lancima, te da će lajati od Banjaluke do Vranja.

“Optuženi Milan Novitović je oštećenom Draganu Makiviću u telefonskom razgovoru uputio ozbiljnu prijetnju da ukoliko ne izmiri dugovanje prema predstavništvu “Alfa Plam”, da će ga lično skinuti golog, voziti vezanog za lanac i da će lajati od Banjaluke do Vranja, čime je kod oštećenog prouzrokovao strah za vlastitu sigurnost.

Dakle, ugrozio je sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će ga lišiti slobode i oteti, čime je učinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske”, navodi se u optužnici.

Novitović je nakon potvrđivanja optužnice u banjalučkom Osnovnom sudu u maju ove godine negirao krivicu, a za naš portal je to pokušao prikriti i izjavio da se protiv njega ne vodi nikakav krivični postupak.

“Ja ne znam da mi se sudi. Nisam upoznat da mi se sudi zbog ugrožavanja sigurnosti”, kratko je odgovorio Novitović, a zatim spustio slušalicu.

Banjalučko tužilaštvo je ujedno sudu predložilo da se Novitoviću za počinjeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti izrekne novčana kazna od 900 maraka.

Makivić je u svojoj izjavi u policiji i tužilaštvu izjavio da je u drugoj polovini 2017. godine zbog nerješenih odnosa između njegovog preduzeća “Madako” d.o.o. Banjaluka i preduzeća “Calux” d.o.o. čiji je direktor Milan Novitović, a zbog duga od 518.000 maraka, optuženi Novitović vršio konstantni pritisak, od telefonskih poziva do dolaska pred preduzeće.

Pritisci su kulminirali kada ga je Novitović nazvao telefonom 8. decembra 2017. godine.

“Ukoliko ne izmiriš dugovanje prema predstavništvu ‘Alfa plam’, ja ću te lično skinuti golog, voziću te vezanog za lanac i lajaćeš od Banjaluke do Vranja”, zaprijetio je Novitović.

Ovom razgovoru kako se navodi u istražnoj dokumentaciji svjedočili su Siniša Vranješ i Edin Hankić.

Tokom istrage Novitović je potvrdio da je imao određenih problema sa oštećenim oko plaćanje robe, ali je negirao da mu je uputio neke prijetnje.

Prema našim sazanjima, ovo nije jedini slučaj da se protiv Novitovića podižu optužnice ili podnose prekršajen prijave, međutim i pored toga on je i dalje na čelu državne institucije.

Zbog prekršajnih prijava koje je podnosila Uprava za indirektno oporezivanje Novitović i njegova firma su novčano kažnjeni.

“Okrivljeno pravno lice ‘PIONIR COOP’ d. o. o. Banjaluka primjenom čana 46. Zakona o prekršajima kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 10 000 maraka. Okrivljenom odgovornom licu Milanu Novitoviću utvrđuje se novčana kazna u iznosu od 20.000 maraka, pa se primjenom člana 55. ZOP-a Republike Srpske istovremeno određuje da se ona neće izvršiti ako okrivljeni za vrijeme od šest mjeseci ne izvrši novi prekršaj”, navodilo se u odluci suda.

Protiv Novitovića se trenutno i u Bijeljini vodi prekršajni postupak, pokrenut od strane Granične policije BiH.

Politički analitirač Marko Šuka ističe za Moju Hercegovinu da osoba koja je pod optužnicom nikako nije smjela biti imenovana na tako značajnu poziciju. On je ujedno i podsjetio na misao Alberta Ajnštajna koja glasi: „Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem djelovanju. Naša unutrašnja ravnoteža, čak i naša egzistencija zavisi o tome. Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo našem životu.”

“Kod nas ta misao ili taj princip ne važe. Kod nas upravo suprotno, odsustvo morala znači bolje ili odlično materijalno stanje i eliminaciju brige o toj vrsti egzistencije. Takvo stanje ima i svoj institucionalni oblik gdje je laž i prevara poželjna i to se naziva ‘snašao se’. Svako ukazivanje na tu devijaciju dobije odgovor u stilu ‘za ideale ginu budale’”, rekao je Šuka.

25 Shares
25 Shares
Copy link