Početna  /  Abas: Palestinci će tražiti punopravno članstvo u UN-u
Svijet Vijesti

Abas: Palestinci će tražiti punopravno članstvo u UN-u

Palestinci će tražiti punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i uključenje u 22 međunarodne organizacije, u odgovoru na američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela, izjavio je palestinski predsjednik Mahmud Abas u govoru na početku sastanka s visokim palestinskim čelnicima u Ramalahu u ponedjeljak veče.

Abas je govorio o toj temi na vanrednoj sjednici Organizacije islamske saradnje u Istanbulu prošle sedmice, tvrdeći čak da Izrael nije vrijedan međunarodnog priznanja.

– Nema granica s Izraelom i međunarodno pravo je protiv njihovog priznanja. Oni su, međutim, prevarili Generalnu skupštinu, tvrdeći da će provesti rezolucije UN-a 181 i 194 do danas, oni ih nisu proveli – izjavio je on tada.

– Mi ćemo se ponovo obratiti Ujedinjenim narodima kako bismo zatražili punopravno članstvo. Mi smo država i vlast, mi imamo granice i imamo pravo da nas svijet prizna – navodi palestinska novinska agencija Vafa Abasovu izjavu.

– Mi moramo poduzeti zakonske, političke i diplomatske mjere. SAD je izabran da ne bude posrednik u mirovnom procesu. Mi ih odbacujemo kao posrednika. SAD je uz Izrael, i on ga podržava i pomaže – kazao je palestinski čelnik.

0 Shares
0 Shares
Copy link