Početna  /  62. Festival festivala – Profesionalac, drama o migrantima i (ne)sporni Član 2. festivalskog Pravilnika
Kultura Trebinje

62. Festival festivala – Profesionalac, drama o migrantima i (ne)sporni Član 2. festivalskog Pravilnika

Preksinoć je u Trebinju svečano otvoren 62. Festival festivala, pozorišna smotra koja okuplja najbolje dramske amatere Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Festival će trajati do 26. jula, kada će biti dodijeljene Zlatne maske za najbolja ovogodišnja ostvarenja. Čast da otvori festival imali su članovi Teatra ”Total” iz Visokog koji su odigrali predstavu ”Profesionalac” Dušana Kovačevića a u režiji Jesenka Muzaferije i ansambla. Sinoć, druge večeri festivala, predstavio se ansambl pozorišta ”Kunstwerstatt” iz Skoplja, koji je odigrao predstavu ”Nemam kade da se vratam” rađenu po tekstu Miloša Andonovskog a u režiji Denija Stojanova. Narednih dana predstaviće se amateri iz Amaterske kazališne udruge ”Kuntrata” iz Svetog Filipa i Jakova, sa predstavom ”Kod Lepanta, sunce moje” Ljuba Stipišića Delmata, u režiji Mirka Đinđića, zatim Kulturni centar Kula sa inscenacijom čuvenog komada Augusta Strindberga ”Gospođica Julija” u režiji Fuada Tabučića. U srijedu nastupa pobjednička predstava crnogorskog festivala dramskih amatera – ansambl Centra za kulturu Mojkovac, u saradnji sa Društvom sociologa Crne Gore, komad ”Draga Jelena Sergejevna” Ljudmile Razumovske, u režiji Filipa Medenice. Najbolju predstavu kulskog festivala publika će moći pogledati u četvrtak, a ovogodišnji pobjednik krovnog festivala dramskih amatera Srbije je pozorište ”Stevan Sremac” iz Crvenke, sa predstavom ”Slučajna smrt jednog anarhiste” nobelovca Darija Foa, a u režiji Igora Pavlovića. Posljednje večeri festivala predstaviće se grad domaćin, ansambl Gradskog pozorišta Trebinje sa adaptacijom komada ”Jedan sluga, dva gospodara” Karla Goldonija, čiju adaptaciju i režiju potpisuje Željko Milošević. Festival festivala je, kao što ime i govori, fetival koji okuplja najbolja ostvarenja iz zemalja učesnica, pa s tim u vezi nije zgoreg pomenuti član 2 Pravilnika Festivala festivala u kojem se navodi da se predstave biraju na tri načina: pobjedom na republičkom festivalu, izborom selektora te pozivom Umjetničkog savjeta festivala. Očito je da ova stavka Pravilnika unosi konfuziju koja je ove godine, po drugi put u posljednje četiri godine, kulminirala prvoklasnim nonsensom, jer je selektor predstave koja dolazi iz Bosne i Hercegovine odabrao predstavu koju je režirao, što predstavlja svojevrsni sukob interesa. Kako se ovakve stvari ne bi dešavale u budućnosti, potrebno je jasnije definisati propozicije festivala te sporni Član 2, koji nerijetko postaje švedski sto sa kojeg svako uzima ono što želi. Festival (pobjednika) festivala, kako bi trebalo glasiti puno ime ove smotre treba biti to i tu ne bi smjelo dolaziti do kompromisa a da bi se to postiglo, potrebno je izbjeći razna tumačenja Pravilnika i jasno definisati propozicije Festivala festivala.

Preksinoć je u Trebinju počela još jedna smotra dramskih amatera Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Do 26. jula festivalska publika (da, festivalska, jer bilo bi prilično netačno reći da se radi o pozorišnoj publici, s obzirom da se u festivalskim danima sala ispunjava do posljednjeg mjesta, što se ne dešava često na predstavama koje se igraju u Trebinju tokom godine), imaće priliku vidjeti 7 predstava u zvaničnom programu, a redom će se predstaviti pozorišta iz Visokog, Skoplja, Svetog Filipa i Jakova, Kule, Mojkovca, Crvenke i domaćina Trebinja.

Prve večeri, nakon svečanog otvaranja 62. Festivala festivala, koji je otvorenim proglasio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, predstavio se, trebinjskoj publici dobro poznat, ansambl ”Totala” iz Visokog sa svojim viđenjem predstave ”Profesionalac” Dušana Kovačevića u režiji Jesenka Muzaferije i ansambla predstave. Predstavu nose Faik Salihbegović i Dževad Hasanbegović, dugododišnje perjanice ovog ansambla, te Radmila Đorđević, gošća iz Narodnog pozorišta ”Bora Stanković” iz Vranja i Adnan Tajić. Predstavu nosi gorepomenuti dvojac koji većim dijelom predstave igra tačno, dobro i bez pretjerivanja, a kad se tako igra Kovačević, njegove drame dobijaju pun smisao. Ovaj komad, ruku na srce, nije ponudio ništa novo kad je u pitanju tekst ”Profesionalac”, sem uvođenja Titove statue, što, čini se, i nije bilo najsrećnije rješenje. Mjesto radnje nije promijenjeno, kao i nazivi beogradskih kafića, hotela i pozorišta, pa se trebalo razmisliti o tome da se i tekst govori u originalu, na ekavici. Energija glavnih glumaca bila je na visokom nivou, uz par momenata kada je padala, a tada je i ritam predstave padao. Izostala je klasična katarza, a propuštena je prilika da scena zagrljaja Labana i Kraja bude baš to – snažna katarza.

Komad ”Profesionalac”, kao i cijeli Kovačevićev dramski opus, vanvremenski je i sveprisutan. Danas u cijelom regionu, nema sumnje, postoje oni koji prate, bilježe i tumače one koji ne misle kao vladajući. Stoga ne iznenađuje izbor ovog komada, pogotovo imajući u vidu da je izbor ”Totala” često bio teatar apsurda, avangarda i komadi koji su, bez obzira na godinu nastanka, itekako aktuelni. Teatar ”Total” je gotovo uvijek u tekstove koje je postavljao na scenu udarao lični pečat, po čemu su godinama prepoznatljivi. U komadu ”Profesionalac” izostao je taj ”totalni” pečat kojim su, da su ga našli i utisnuli u Kovačevićev tekst, ostavili daleko bolji utisak. Utisak, da se razumijemo, nije loš, ali teško se oteti misli da se radi o, u američkom žargonu rečeno, just another Kovačeviću. Faik Salihbegović i Dževad Hasanbegović su istinski doajeni bosanskohercegovačkog amaterizma i to nije ništa novo, jednostavno je nedostajao onaj šmek ”Totala” koji izvrće, iščitava, provocira i nudi nove poglede na poznata dramska djela.

Ova predstava je izabrana od strane selektora Bosne i Hercegovine što samo po sebi nije nešto što se nije dešavalo prethodnih godina. Umjetnički savjet Festivala festivala tvrdi da pobjednička predstava bosanskohercegovačkle smotre dramskih amatera – FEDRA Bugojno, ne stiče plasman na Festivalu festivala zbog poklapanja termina odigravanja ova dva festivala, no ne treba zapostaviti činjenicu da je FEDRA godinama održavana znatno ranije, pa ni tada pobjednik nije imao osigurano učešće na Festivalu festivala, pa se nerijetko dešavalo da predstavu bira selektor ili Umjetnički savjet. Bilo kako bilo, Član 2. Pravilnika trebinjske smotre dramskih amatera prostora koji je nekad bio objedinjen pod nazivom Jugoslavija, a danas regiona (izuzev Slovenije, koja još uvijek nije učesnik smotre) bi, ukoliko bi se promijenio ili jasnije definisao, otklonio sve nedoumice po pitanju toga ko i kako stiče pravo učešća na Festivalu festivala.

Propozicije Festivala festivala

Član 2.

Predstave za ”Festival festivala” u Trebinju biraju se na tri načina:

najbolje plasirane predstave sa republičkih ili državnih pozorišnih festivala ,

po pozivu od strane Umjetničkog savjeta ”Festivala festivala”,

na prijedlog selektora imenovanog od strane Umjetničkog savjeta ”Festivala festivala”.

Upravo ova stavka festivalskih propozicija dozvoljava da se, hipotetički gledano, na Festivalu festivala nađu predstave koje nisu ni učestvovale na republičkim smotrama, pa samim tim ni pobijedile. U skladu sa nazivom ovog festivala i tradicije koju ova smotra baštini, u budućnosti treba insistirati na tome da se na Festivalu festivala predstave pobjednici republičkih festivala zemalja učesnica. U cilju afirmacije teatra i nagrađivanja najboljih u svojim sredinama i državama, pored pobjedničkih predstava, mogle bi se selektovati i predstave koje nisu ostvarile pobjedu ali su se kvalietom izdvojile. Sve dok Član 2. glasi kako glasi, kredibilitet samog festivala biće doveden u pitanje, a ovogodišnja selekcija bosanskohercegovačke predstave primjer je onoga što se u budućnosti ne bi smjelo ponavljati. Selektor predstave za BiH posljednje četiri godine je Jesenko Muzaferija, reditelj i glumac Teatra ”Total” iz Visokog. U svom ”mandatu” Muzaferija je dva puta selektovao svoju predstavu što rečeno političkim žargonom predstavlja i jeste sukob interesa. Umjetnički savjet, upitan o Članu 2. i svojevrsnom nonsensu koji se ponavlja dva puta u posljednje 4 godine, kaže da nema ništa sporno i da je izbor selektora sjajan. Kvalitet selektovanih predstava nije ni tema kojom se treba baviti kada se govori o ovom pitanju, problem leži u činjenici da festivalske propozicije dozvoljavaju da selektor izabere predstavu koju potpisuje kao reditelj. Mnogi su saglasni u konstataciji da se ovakve stvari ne smiju dešavati jer one urušavaju značaj i sam smisao Festivala Festivala. Uostalom, za ”Total” je uvijek bilo i biće mjesta na Festivalu festivala, jer decenijama spadaju u sam vrh pozorišnog amaterizma u Bih i ranije su često selektovani na ovu smotru, na kojoj su više puta i trijumfovali, a pored selektorskog poziva, više puta su učestvovali kao pobjednici festivala FEDRA. Nije isključeno da bi bilo koji selektor za BiH ove godine izabrao baš predstavu ”Profesionalac”, ali selektorovim ovogodišnjim izborom samog sebe smotra je i može biti dovedena u negativan kontekst. S tim u vezi, vrijedi istaći da je Slobodan Vujović, koordinator Umejtničkog savjeta Festivala festivala saopštio da je, baš zbog takvih, kako on kaže neopravdanih, primjedaba, selektor Jesenko Muzaferija prije petnaestak dana dao ostavku na mjesto selektora za Bosnu i Hercegovinu.

Sinoć je u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje odigrana predstava ”Nemam kade da se vratam” pozorišta ”Kunstwerstatt” iz Skoplja, rađena po tekstu Miloša Andonovskog, a u režiji Denija Stojanova. Mladi ansambl iz Sjeverne Makedonije odigrao je dramu o sirijskim izbjeglicama. U predstavi igraju Iva Cvetanovska, Ivana Stamevska, Ivona Kuzmanovska, Vlatko Jovanovski, Petar Mukoski, Marina Tanevska, Hristina Mirčevska, Filip Hristovski, Angel Tanevski, Tamara Gluškina i Srna Dukovska. Kroz nekoliko slika koje prikazuju život migranata koji, kako naslov kaže, ”nemaju gdje da se vrate”, a koje su nastale kroz razgovor sa sirijskim migrantima, reditelj Deni Stojanov i glumački ansambl prikazali su jednu aktuelnu, globalnu temu. Atmosfera predstave bila je zanimljiva, pa se, uprkos jezičkoj barijeri, pažnja uspjela održati tih 50-ak minuta, koliko je predstava trajala. Glumačka igra nije bila ujednačena, nerijetko se deklamovao tekst, a korektno je reći da je publika mogla vidjeti par efektnih scena. Od 2015. godine, kada se na Festivalu festivala prvi put nakon rata pojavljuje ansambl iz Makedonije, sada Sjeverne Makedonije, primjetno je da kvalitet predstava ima uzlaznu putanju, pa je sinoćnja predstava nekoliko kopalja ispred predstave ”Nesporazum u D-molu” koja je imala čast da vrati Makedoniju na Festival festivala. Ipak, ne može se govoriti o vrhunskom pozorišnom činu, niti bi to bilo korektno očekivati od jednog mladog amaterskog ansambla. S obzirom da je reditelj predstave, Deni Stojanov završio glumačku akademiju u Skoplju, ovi mladi glumci imaju šta naučiti od jednog svršenog studenta glume, pa bi bilo dobro da se u narednom periodu posvećeno radi na glumačkom izražaju. Kraj predstave ponudio je katarzu, možda ne neku eksploziju ali pročišćenje svakako (to svakako zavisi od ličnih afiniteta i percepcije) no teško se oteti utisku da je propuštena još snažnije katarza, katarza koja ne bi bila gotovo banalizovana pjesmom ”Imagine” Džona Lenona, koja je, kako reče reditelj predstave, imala namjeru da bude kliše. Ipak, nekom drugom muzičkom temom ili jednostavno tišinom, taj ”čokoladni” kraj bi nesumnjivo bio daleko snažniji.

Večeras nastupa ansambl ”Kuntrata” iz Svetog Filipa i Jakova, koji ove godine, kao pobjednik 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera, predstavlja Hrvatsku. Predstava ”Kod Lepanta, sunce moje” adaptacija je poznate pjesme Ljube Stipišića Delmate, koja je godinama na repertoaru brojnih klapa, među kojima se izdvaja gotovo kultna klapa ”Cambi”. Ova predstava je u konkurenciji 167 amaterskih družina sa prostora Hrvatske ostvarila pobjedu na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, čija se završnica odigrana u Vodicama. Reditelj predstave je Mirko Đinđić koji je na gorepomenutom festivalu nagrađen za najbolju režiju. Ulaz na sve festivalske predstave i prateće sadržaje je besplatan.

Igor Svrdlin

13 Shares
13 Shares
Copy link