Početna  /  61. Festival festivala: Smotra pozorišnih amatera bivše Jugoslavije na kojoj uvijek trijumfuju ansambli iz Srbije
Bosna i Hercegovina Crna Gora Federacija BiH Hercegovina Hrvatska Kultura Republika Srpska Srbija Trebinje Vijesti

61. Festival festivala: Smotra pozorišnih amatera bivše Jugoslavije na kojoj uvijek trijumfuju ansambli iz Srbije

Sinoć je završen 61. Festival festivala, a dodjelom nagrada još jednom se dokazalo da su dramski amateri iz Srbije izraziti favoriti za najvažnija priznanja Festivala festivala.  Ansambl iz Kule, koji je odigrao predstavu ”Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, a u režiji Dragana Ostojića, apsolutni su pobjednik ovogodišnje smotre dramskih amatera regiona. Tako se još jednom potvrdila ona parafraza Garija Linekera, a do kada će to biti tako, zavisi isključivo od svih država učesnica Festivala festivala. Gradskom pozorištu Trebinje pripale su dvije Zlatne maske, i to Milici Jeremić za najbolju kostimografiju i Božidaru Bobu Vučuru za najbolju autorsku muziku.

Dodjeli nagrada prethodila je izložba fotografija ”Festival u objektivu” i monodrama ”Bog te mazo” Zorana Karajića, glumca Šabačkog pozorišta, po motivima Ćopićeve ”Osme ofanzive”. Na izložbi ”Festival u objektivu” dodijeljena su i priznanja za najbolje fotografije urađene za vrijeme 61. Festivala festivala. Prvo mjesto osvojio je Slavenko Vukasović, drugo mjesto pripalo je Radoju Elezu, dok je trećim mjestom nagrađen Radoje Vuković. Predrag Mucović je pohvaljen za fotografiju.

Amateri iz Kule apsolutni su pobjednici 61. Festivala festivala. Njima je pripalo pet Zlatnih maski, kao i nagrada žirija publike za najbolju predstavu ali i jedna pohvala i to KamenkuBertiću i Branislavu Unginoviću za partnersku igru. Zlatne maske Kuljani su osvojili za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju (Dragan Ostojić), najbolju mušku ulogu (Zoran Radulović), najbolju mušku epizodnu ulogu (Strahinja Šćekić) i za najbolje scensko rješenje (Dragan Ostojić). Za najbolju žensku ulogu Zlatnom maskom nagrađen je Aleksandar Saša Stošić, za tumačenje Ale u predstavi ”Kokoška” Gradskog pozorišta Smederevska Palanka. Tako su četiri najznačajnije nagrade ovogodišnjeg Festivala festivala, a to su nagrade za najbolju predstavu u cjelini, režiju te mušku i žensku ulogu otišle u ruke dramskih amatera iz Srbije. Tako je potvrđen trend ustanovljen posljednjih godina u kojem dominiraju pozorišne trupe iz Srbije, uz rijetke izuzetke, koji potvrđuju pravilo.

Foto: Jovan Vidaković

Bjelopoljsko pozorište nagrađeno je Zlatnom maskom za najbolju epizodnu žensku ulogu koja je dodijeljena Sanji Ćirović za tumačenje majke u predstavi ”Mirovna misija”. Zlatna maska za kolektivnu igru pripala je ansamblu ”Ludens Teatar” iz Koprivnice, za predstavu ”Ispod površine”.

Dvije Zlatne maske pripale su i domaćinu, a to su Zlatna maska za najbolju kostimografiju i Zlatna maska za autorsku muziku.

Milica Jeremić, nagrađena za kostimografiju, za internet portal ”Moja Hercegovina” kaže:

”Rad na predstavi je bio vrlo prijatan, ekipa je bila sjajna, komunikacija je bila takođe jako dobra, samim tim inspiracije nije manjkalo. Iako kostimografija i scenografija, pogotovo one koje su smještene u tačno određenu epohu iziskuju dosta truda, znanja, te istraživanja, mislim da je to jedan od najljepših poslova kojim se umjetnik može baviti. Tu se pruža mogućnost da se kreira čitav jedan novi svijet, da se izmašta izgled likova koji su tu smješteni, sve do najsitnijih detalja. Naravno, opet napominjem da je dobar odnos sa rediteljem i glumcima dosta olakšao dolazak do rješenja. Tu su Mitar Miličević i Milica Salata koji su sveo vrijeme sa mnom iza scene i pomažu mi da iznesem zadatak do kraja. Izuzetna je čast i zadovoljstvo dobiti nagradu u rodnom gradu, ali i velika obaveza da se u svim sljedećim projektima, ako budem na njima radila, ista opravda.” – kaže zadovoljna Milica za magazin ”Moja Hercegovina”.

Zlatnom maskom za autorsku muziku nagrađen je Božidar Bobo Vučur, a on je nagradu za autorsku muziku na Festivalu festivala osvajao već jednom, za muziku u predstavi ”Don Kihot”. On je za ”Moja Hercegovina” portal govorio o izazovu koji ga je pratio u toku procesa stvaranja muzike za predstavu ”Sluge”.

”Pisanje programske muzike za pozorište i film je veliki kreativni izazov i to najviše volim da radim. Tu se prepliću razni muzički stilovi i epohe, što je za svakog stvaraoca veliki izazov. Ovaj put sam imao određene zahtjeve od strane režisera Željka Miloševića, ali i određenu slobodu za svoje ideje. Njegov zahtjev je bio da se provlači jedna tema koja ima šmek francuske šansone, i da to bude prepoznatljiv zvuk harmonike. Ja sam varirao jednu prepoznatljivu i pamtljivu temu sa korišćenjem elektronike i bogatstva boja koje ona nudi. Za završnu temu sam napravio mali klavirski koncert uz podršku simfonijskog orkestra i hora. Sve su to semplovani zvuci, a ja sam se trudio da što vjernije prenesem nešto što bi svirali ljudi na akustičnim instrumentima. Ima nešto improvizacije, ali je većina napisana kao partitura za veliki orkestar. Ja se nadam da se moja muzika za predstavu ”Sluge” dopala, pored žirija,i publici.” – rekao je Vučur za naš portal.

Pored Kulturnog centra Kula, pohvalama su nagrađeni članovi Pozorišta mladih iz Tuzle i to za  angažovan pristup problemima mladih u tranziciji u predstavi „Hoću kući“, dok su mladim amaterima iz Koprivnice pripale dvije festivalske pohvale, Mihovilu Maloči za autorski song te Petri Baliji i Ivanu Kovačiću za scenski pokret u predstavi ”Ispod površine”.

Festival festivala je bez sumnje značajna manifestacija a činjenica je da svi učesnici rado dolaze u Trebinje. Amatersko dramsko stvaralaštvo je jako bitno i treba ga (p)održavati. Pravilnom selekcijom koja će dovesti do motivacije dramskih amatera vremenom će se stvoriti ujednačena amaterska scena u zemljama bivše Jugoslavije. Valja izraziti i želju da će u skorije vrijeme učešće na Festivalu festivala uzeti i slovenački amateri, čime bi cilj i misija ove smotre bio za nekoliko stepenica bliži a samim tim i ostvariviji. Bilo kako bilo, Festival festivala će postojati i opstajati, sa ovakvom ili onakvom konkurencijom, a želja svih amatera je da konkurencija bude što jača kako bi i pozorišna amaterska scena regiona bila jača i kvalitetnija.

Igor Svrdlin

0 Shares
0 Shares
Copy link