Početna  /  Требињско удружење “Ћирилица” наградило побједнике литерарног конкурса
Hercegovina Kultura Trebinje

Требињско удружење “Ћирилица” наградило побједнике литерарног конкурса

ТРЕБИЊЕ – Српско удружење „Ћирилица“ из Требиња данас је прославило своју крсну славу Дан светих Ћирила и Методија и обиљежило Дан словенске писмености и културе. Овом приликом додијељене су награде за побједнике литерарног конкурса који је недавно расписало ово удружење.

Pobjednici literarnog konkursa (FOTO: Moja Hercegovina)
Побједници литерарног конкурса (ФОТО: Моја Херцеговина)

Конкурс је расписан у двије категорије: прва је лијепо писање у којој су учествовали ученици трећих, четвртих и петих разреда, а друга је писање литерарног састава на теме „Остајем достојан предака, чувам ћирилицу“ и „Ћирилицом се пишу најљепше ријечи“, у којој су учествовали ученици виших разреда.

Конкурс је био општинског карактера, а на њега је пристигло укупно 120 радова. У категорији трећих разреда прво мјесто заузела је Кристина Радић, а друго Сара Ћоровић. Међу четвртим разредима најбољи је био Мијат Сувајац, а на другом мјесту се нашла Кристина Гуровић. Драгана Зотовић узела је прво мјесто међу петим разредима, док се на другом нашла Миља Томашевић. У категорији шестих разреда прво мјесто припало је Николини Стијачић, друго Милици Зиројевић, а треће Лидији Бакотић. Милица Илић била је најбоља међу ученицима седмих разреда, док се иза ње нашла Хелена Тадић. Међу осмим разредима прво мјесто заузела је Кристина Пејдо, а друго Анастасија Миленић. Николина Стојановић прва је међу ученицима завршних разреда, док је Ана Јанковић заузела друго мјесто.

Предсједница удружења „Ћирилица“ Весна Андрић каже да нису очекивали овакав одзив на конкурс, па су, умјесто планираних награда за прво мјесто, одлучили да додијеле по неколико награда за свако одјељење, као и да појединцима додијеле специјалне награде.

– Прва специјална награда отишла је у руке Анастасије Радуловић, ученице са Ивањице, која једина прати наставу по плану и програму Републике Српске. Она је директан чувар ћирилице и заиста смо морали да је мало боље наградимо. Друга специјална награда додијељена је Николи Куштрову, ученику који похађа наставу по специјалном плану и програму – казала је Андрић.

Vesna Andrić (FOTO: Moja Hercegovina)
Весна Андрић (ФОТО: Моја Херцеговина)

Осим тога, награђен је и колективни труд четвртог одјељења првог разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“.

– Било је дивних радова у првом разреду и нисмо могли да не наградимо такав труд, с обзиром на то да се у првом разреду и не учи писање, већ се само препознавање слова – рекла је Андрић.

Specijalno nagrađeni rad Anastasije Radulović (FOTO: Moja Hercegovina)
Специјално награђени рад Анастасије Радуловић (ФОТО: Моја Херцеговина)

Српско удружење „Ћирилица“ спроводи бројне активности како би очувало српско најстарије писмо. Једна од њих је и школа калиграфије коју су организовали у протеклом периоду.

– Школа калиграфије највише одјека је имала код дјеце и грађана Требиња. Наше учитељице калиграфије су биле толико одушевљене нашом добродошлицом и тиме какви смо били као домаћини да саме питају кад ћемо опет организовати радионицу калиграфије. Мислим да је веома битно да се на такав видљив начин дјеци скрене пажња на ћирилицу. У основним школама дјеца махом пишу ћирилицу, а онда у неком тренутку престану да пишу ћирилицу. Мислим да су у питању рачунари, интернет, телефони, и онда ми покушавамо да им, ипак, задржимо пажњу на ћирилици – сматра Андрић.

Она је истакла да на овоме неће стати, већ да с новим активностима крећу у наредним данима како би продужили занимање за ћирилицу.

– У припреми је још један накит за град који ће бити постављен у наредним данима. Затим, имаћемо изложбу фотографија Горана Комара, а у питању су фотографије снимљене на мјестима гдје су очувани стећци из 15. вијека, дакле, директан доказ да је ћирилица наше најстарије писмо које се није пуно промијенило. Осим тога, јуче је из штампе изашла мала антологија стихова Матије Бећковића, у издању ДОБ-а, за коју је калиграфски урадила слова чланица нашег удружења. Из штампе ускоро излази и буквар, прва књига у издаваштву нашег удружења – закључила је Андрић.

 

Јелена Денда

175 Shares
175 Shares
175 Shares
Copy link