SO Bileća: Ništa od opoziva načelniku, za “lošu sliku” o Skupštini krivi novinari

BILEĆA – Od pompezno najavljivanog opoziva načelniku opštine Bileća danas nije bilo ništa, jer je sjednica Skupštine prekinuta zbog nedovoljnog broja ruku za izglasavanje dnevnog reda. Skupštinska većina ponovo nesložna, a ovakav scenario nazirao se već na početku, izjašnjavanjem nezavisnog odbornika Branka Aleksića da neće podržati dnevni red, te neopravdanim odsustvom Slobodana Čomića, odbornika Socijalističke partije.

so_bileca_branka_aleksic

Iako je još na početku sve ukazivalo na prekid sjednice, odbornici su više od dva sata, uz brojne uvrede, žučno raspravljali o skoro svim tačkama dnevnog reda. Najviše polemike bilo je o nezadovoljstvu visinom naknada koje Bileća dobija od HET-a, kao i o izgradnji benzinske pumpe. Odbornik SNSD-a Ljubo Vuković tvrdi da Skupština nije nadležna da raspravlja o izgradnji benziske pumpe, dok Dražen Dunđer, odbornik SRS „Dr Vojislav Šešelj“, tvrdi da njenu izgradnju sprečava čelni čovjek opštine Miljan Aleksić kako ne bi bila konkurencija jednoj od već postojećih pumpi.

I pored rasprava, dnevni red, na kraju, nije usvojen, a prvi je rekao da ga neće podržati Branko Aleksić. Razlog za to je, kako kaže, to što unutar SDS-a postoji raskol.

– Srpska demokratska stranka nije razriješila, ni postavila v.d. direktore u javnim preduzećima koji su ih koaliciono zapali, a takav je bio dogovor. Mislim da je iluzorno onda pričati o opozivu načelnika, jer sve govori o tome da u ovom momentu nismo spremni kao koalicija da iznesemo taj referendum. Vjerovatno je razlog što većina članova SDS-a podržava, u stvari, Miljana Aleksića – tvrdi Aleksić.

Branko Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Branko Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

Međutim, on je dodao da ovakav njegov potez ne mora da znači da on više nije dio skupštinske većine.

– U narednom periodu ćemo pričati o svemu, ja sam nezavisni odbornik i mogu da pričam sa svakim – rekao je Aleksić.

Iako je sasvim očigledno da unutar vladajuće koalicije ne postoji čvrst dogovor, radikal Dražen Dunđer ističe da se ona još uvijek nije razjedinila. Za raskol u redovima većine Dunđer krivi načelnika Miljana Aleksića.

– Ne mogu da kažem da li je kraj skupštinske većine, jer se radi o nasilničnom ponašanju i sili načelnika opštine. Zove i vrši pritiske na pojedine odbornike, jedan od njih (Slobodan Čomić, op. a.) nije nikako pristustvovao, a prošli put je javno rekao da će glasati za opoziv načelnika. Napravio je minus u opštini, kasne plate, odnio je sve iz opštine što se moglo odnijeti, a sada i prijeti – tvrdi Dunđer i dodaje da ne može da garantuje ni za koga u skupštinskoj većini, osim za klub Zvezdano nebo koji će „ostati u sazivu do kraja, dok opozove ovaj kriminalni režim“.

Dražen Dunđer (FOTO: Moja Hercegovina)
Dražen Dunđer (FOTO: Moja Hercegovina)

Načelnik Bileće, pak, negira da je prijetnjama vršio pritiske na odbornike skupštinske većine. No, dodaje da je ovo njen kraj.

– Na sljedećoj sjednici će biti nova većina, na našoj strani. Završićemo već jednom ovu dubiozu koju prave jedan ili dva čovjeka. SNSD je jedinstven i izabraćemo novo rukovodstvo da radimo nešto za Bileću. Imam već dva odbornika koji će preći iz skupštinske većine na ovu stranu – tvrdi Aleksić, ali nije želio da otkrije o koja dva odbornika je riječ.

Na Dunđerove optužbe da je opštinu doveo na rub propasti, Aleksić odgovara tvrdnjom da je opština „još na stabilnim nogama“.

– Plata kasni 20 dana. Jezero je ponovo puno, a kad bude priliv od HET-a, mi ćemo biti sigurno stabilni – tvrdi Aleksić.

Miljan Aleksić (Foto: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić (Foto: Moja Hercegovina)

Vuković: Neće doći do raspuštanja Skupštine

SNSD-ovac Ljubo Vuković nam je potvrdio da su problemi u Skupštini brojni, a poseban akcenat je, svakako, na budžetu.

– Načelnici odjeljenja su smijenjeni, novi nisu imenovani, zamjenik načelnika nije imenovan, nacrt budžeta je predlagan, ali nije usvojen. Trebalo je da se usvoji do kraja januara, nastupilo je privremeno finansiranje za prvi kvartal, a ako se ne usvoji do kraja ovog mjeseca, prelazi ponovo privremeno finansiranje za drugi kvartal. Ako se ne usvoji do 30. juna, slijedi blokada i ništa se neće moći plaćati – kaže Vuković.

Ipak, smatra da do raspuštanja Skupštine neće doći.

– Mi nismo imali ništa protiv da danas bude opoziv, ali skupštinska većina nije pripremila odluku u kojoj su trebali da navedu kada će biti referendum i pitanje, i sredstva za referendum i komisija. I da je došlo do opoziva danas, mislim da na referendumu načelnik ne bi bio opozvan, već bi sigurno bilo 500 glasova za njega. Da bi došlo do raspuštanja skupštine mora: biti konstituisana skupština, da ne bude usvojen budžet, da se izglasa opoziv načelniku i da on ne prođe na referendumu. Načelnik bi tada ostao, a birala bi se samo nova Skupština – objašnjava Vuković i dodaje da bi novi izbori opštinu koštali najmanje 50.000 maraka.

Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)
Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)

Za „lošu sliku“ o Skupštini krivi novinari

Iako načelnik Miljan Aleksić tvrdi da plate kasne 20 dana, prema našim saznanjima, one kasne dva mjeseca. Budžet je na čekanju isključivo zbog ličnih razmirica odbornika i nemogućnosti da se konačno dogovore oko podjela funkcija. U radijskom prenosu Skupštine stalno se čuju uvrede i psovke, a jednu od sjednica obilježio je i fizički obračun.

No, umjesto da odbornici budu samokritični, pa da isključivo svojim radom i zalaganjem rješavaju probleme opštine i njenih građana, odgovornost za lošu sliku koju o Skupštini šalju u javnost prebacuju na novinare.

Tako je Ljubo Vuković danas rekao da se u bilećkoj Skupštini, i pored tuče odbornika, „nije desilo ništa strašno“, već da su novinari ti koji su takvu sliku poslali u svijet.

– Sa svih strana su zvali rukovodstvo opštine Bileća i mene kao člana uprave HET-a, šta se to dešava u Bileći, a nije to bilo ništa strašno koliko je prikazano. Mi želimo da nastavimo jedan normalan rad za građane Bileće i da napravimo jednu skupštinsku većinu u kojoj sve stranke mogu da budu – zaključio je Vuković.

Jelena Denda Borjan

Autor