Početna  /  ZVORNIK PUTEVI: Firma osuđena za utaju poreza dobila poslove vrijedne 10,3 miliona maraka
Istrage

ZVORNIK PUTEVI: Firma osuđena za utaju poreza dobila poslove vrijedne 10,3 miliona maraka

zvornikputevi.net
Piše: Azra Omerović

U martu 2019. godine direktor firme Zvornik putevi Jelenko Vasić osuđen je na godinu dana zatvora  zbog utaje poreza. Pored zatvorske kazne Vasić je osuđen i na novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM. Zatvorsku kaznu Vasić je platio 36,5 hiljada KM i sada je slobodan čovjek. Pored direktora osuđena je i firma Zvornik putevi zbog utaje poreza. Sud BiH izrekao je ovoj firmi novčanu kaznu od 40.000 KM.

IZBJEGAVANJE POREZA

Trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine početkom marta ove godine  donijelo je trećestepenu presudu u predmetu Jelenko Vasić i firme Zvornik putevi kojom je potvrđena drugostepena presuda Suda BiH od 06. 12. 2018. godine.

Optuženi Jelenko Vasić kriv je što je izbjegao platiti davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000.00 KM. Stoga mu je Sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Sud je optuženom kao sporednu izrekao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM. Optuženo pravno lice „Zvornik Putevi“ a.d. Zvornik odgovorno je što je raspolagalo protivpravno ostvarenoj imovinskoj koristi u iznosu od 208.296,00 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario Jelenko Vasić u svojstvu direktora-odgovorne osobe u pravnoj osobi bez ograničenja ovlaštenja, čime je počinilo produženo krivično djelo poreska utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 54. i 124. KZ BiH. Shodno tome, Sud je navedenoj pravnoj osobi izrekao novčanu kaznu u iznosu od 40.000 KM“, saopćeno je iz Suda BiH.

Žurnal je ranije pisao o sudskom postupku protiv direktora i firme Zvornik putevi. Tada je u razgovoru za Žurnal direktor ove firme Jelenko Vasić tvrdio da su državni organi, odnosno institucije sa kojima posluju, glavni uzrok za podizanje optužnice.

– Mi sa državnim organima radimo skoro 99 odsto poslova i vrlo često smo u situaciji da država, odnosno njene organizacije, opštine i institucije nisu u poziciji da finansiraju projekte koje izvode. Tako dođemo u situaciju da nam neko drži papire po 6 mjeseci nepotpisane i jednostavno ne možemo da budemo ažurni kada je u pitanju PDV. Onda nam dođe kontrola a mi nemamo dokumentaciju jer nam to drži neki nadzorni organ u Banjaluci i Sarajevu. Dovode nas u situaciju da smo neažurni, ne zbog našeg rada već zbog države. Vi morate platiti porez, a nemate papira na osnovu kojeg morate platiti PDV, kazao je  tada Vasić.

META POTKUSURIVANJA

Danas Vasić tvrdi isto. Iako je sudska presuda postala pravosnažna, kaže da su ponovo uputili apelaciju Sudu BiH.

– Mi na dan današnji ne dugujemo ništa Upravi za indirektno oprezivanje niti smo dugovali u vrijeme kada je podnijeta krivična prijava. Mi smo već bili platili taj dio koji je bio predmet krivične prijave. Državi nikada nismo dugovali ni marke. Za pet godina mi smo platili 26 miliona PDV-a, ali jednostavno dođete u poziciju da budete meta nekog potkusurivanja, kaže Vasić.

O kakvom potkusirivanju je riječ Vasić nije želio govoriti.

Bez obzira na sudski postupak, ova firma od institucija u Republici Srpskoj prošle godine dobila je poslove vrijedne oko 19 miliona KM. Ni pravosnažna sudska presuda protiv Vasića i firme Zvornik putevi nije spriječila javna preduzeća i institucije u Republici Srpskoj da ovoj firmi i ove godine  dodijele poslove vrijedne oko 10,3 miliona maraka.

U avgustu ove godine od Javnog preduzeća Putevi RS ova firma dobila je tender vrijednosti 9,5 miliona maraka za  „rehabilitaciju magistralnog puta M-19, Drinjača-Milići-Vlasenica“.

Od Puteva RS firma je dobila i tender za „rehabilitaciju regionalnog puta R-452, Milići – Zeleni Jadar“ vrijedan 499.945,50 KM.

Pored ovih poslova Zvornik putevi su dobili poslove i od Grada Zvornika, Opštine Milići, Opštine Vlasenica i Pošta Srpske iako su  ove institucije prema Zakonu o javnim nabavkama BiH bili dužan odbaciti ponudu ako „je kandidat/ponuđač u krivičnom postupku osuđen pravosnažnom presudom za krivična djela organiziranog kriminala, korupciju, prevaru ili pranje novca, u skladu s važećim propisima u Bosni i Hercegovini ili zemlji u kojoj je registrovan.

50 Shares
50 Shares
Copy link