Početna  /  Zvizdić: Nisam čuo ozbiljan argument da bi akcize nanijele štetu
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Zvizdić: Nisam čuo ozbiljan argument da bi akcize nanijele štetu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić održao je danas pres-konferenciju povodom rezultata dosadašnjeg rada. Prisutni su bili i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Denis Zvizdić (FOTO: Patria)

Zvizdić je istakao kako je prošla godina zaduženost BiH najmanja i u regiji i u EU, koja je, kako je naveo, u ovome trenutku manja od 40 posto BDP-a.

“Otvoreno je više desetina hiljada radnih mjesta, a to i jeste naš ključni zadatak, s obzirom da je makroekonomski problem nezaposlenost mladih ljudi”, rekao je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH održalo je 76 sjednica, 1.800 tačaka dnevnog reda je razmotreno i sve tačke su usvojene jednoglasno, što govori o visokom nivou razumijevanja unutar Vijeća ministara, kazao je.

“Nastavili smo na mjeri izvođenja mjera iz Reformske agende koje su u nadležnosti Vijeća ministara, a realizovali smo više od 55 posto naših mjera iz agende. Značajno su poboljšani uslovii izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište EU, Turske i Rusije. Usvojen je i dokument okvirnog budžeta institucija BiH od 2017. do 2020. godine”, istakao je, te dodao:

“Usvojili smo i Akcioni plan za korištenje obnovljivih izvora energije, a skinuti smo sa liste Moneyvala, a sada očekujemo skidanje i sa FATF-a”.

“2016. najuspješnija godina za BiH”

Naveo je kako je 2016. bila najuspješnija evropska godina za BiH. Stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, utemeljena su sva tijela u skladu sa mehanizmom koordinacije, a u toku su pripreme za odgovor na pitanja iz Upitnika.

“Ispred Vlade RS nisu još stigli odgovori za Upitnik ali se nadam da će u narednih dana dostaviti i oni svoje odgovore kako bi onda nastupio ozbiljan period prevođenja”, naglasio je.

Usvojen je i program ekonomskih reformi, a u martu 2017. BiH je imala rekordni poslijeratni izvoz u iznosu od 950 miliona KM, što je za 23 posto više nego u martu 2016. godine, što govori, kako ističe Zvizdić, da je konkurentnost bh. proizvoda dostigla dobar nivo.

Takođe, navodi kako je BiH među 20 zemalja sa najvećim porastom broja turističkih posjeta.

“Borba protiv terorizma prioritet”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istakao i kako je BiH jedina zemlja koja će dobiti novac od Klirinškog novca, kao i da će entiteti vrlo brzo dobiti novac koji nije “namjenski obojen”.

“Borba protiv terorizma je bila prioritet i od 2016. do danas nije zabilježeno da je ijedan bh. državljanin iz BiH otišao na strana ratišta. Nije istina da se u BiH vratile hiljade ekstremista, vratilo se njih 46 i svi su u raznim procesima u skladu sa našim zakonima koji važe u toj oblasti”, kazao je Zvizdić.

O akcizama

Na pitanje novinara da prokomentariše neusvajanje seta zakona o akcizama, Zvizdić je rekao: “Većina je narušena i to nije stav Vijeća ministara, to je moj lični stav. Svi svjedočimo snažnom početku izborne kampanje koja je počela 16 mjeseci prije izbora i ta predizborna kampanja donosi neproduktivna politička prepucavanja i mi ćemo kao Vijeće ministara nastojati da se sačuvamo od takvih političkih dijaloga, da donosimo odluke na bazi relevantnih argumenata. Odnosi u Vijeću ministara su dobri i mi ni u jednom momentu nismo odstupili od naših prioriteta a to je da poštujemo Ustav BiH. Sva priča o prenosima nadležnosti ili djelovanju pojedinih partija koji su protiv entiteta nije utemeljena na relevantnim činjenicama. Akcize su prošle tako kako jesu, prebačene su na polje politike i miljarda eura čeka da bude operativna za najvažnije projekte a to je razvoj infrastrukture. Nisam čuo nijedan ozbiljan argument u parlamentarnoj raspravi koji bi me ubijedio da bi akcize nanijele štetu bilo kome u BiH. Razmotrićemo kako ćemo to vratiti u ponovnu proceduru”.

Na Zvidzićev komentar nadovezao se i ministar Šarović te naveo: “Mi radimo vrlo korektno, i oko svih odluka imamo dogovor, konsenzus. No, mi smo partneri koji dolaze iz različitih političkih stranaka i logično je da o određenim pitanjima imamo određene stavove. Logično je da akcize izazivaju polemiku i nas i javnosti jer sa akcizama mi opterećujemo građane, preduzeća, kompanije ali razvijamo infrastrukturu. S obzirom da je politička javnost podijeljena, trebamo tražiti modele kako da izađemo s novim prijedlogom”.

Šarović je kazao i kako su u fokusu Vijeća ministara i Kina i Rusija, i da će se sutra u Kini održati veliki samit gdje će biti prisutno stotinu delegacija iz zemalja cijelog svijeta. Takođe, iz Vijeća ministara uputili su Rusiji poziv da budu partner BiH u 2018. na Biznis forumu i da očekuju pozitivan odgovor.

Ministar Bevanda je o većini kazao kako nije “mađioničar i prognostičar”, i da što se tiče Parlamenta, vidi se da se parlamentarna većina formira od interesa do interesa i slučaja do slučaja.

“Za sve odluke koje su krajnje, nužan je konsenzus i odluke se ne mogu drugačije donijeti”, naveo je Bevanda.

7 Shares
7 Shares
Copy link