Početna  /  Nastavljaju se zapošljavanja u javnom sektoru: „Zvijezde Instagrama“ bez konkursa do Vlade RS
Istrage Izdvajamo

Nastavljaju se zapošljavanja u javnom sektoru: „Zvijezde Instagrama“ bez konkursa do Vlade RS

Teška ekonomska kriza, kao i sve veći broj radnika koji su ostali bez posla zbog pandemije virusa korona, nisu zaustavili Vladu Republike Srpske da pojača redove u svojoj već prenatrpanoj administraciji.

Iako je, prema zvaničnim podacima iz prošle godine, u Vladi RS, odnosno njenih 16 ministarstava, zaposleno skoro 8.000 ljudi, izvršna vlast entiteta zaključila je da ni to nije dovoljno, pa su posljednjih mjeseci bez bilo kakvog konkursa, javnih oglasa i transparentne procedure „uhljebili“ na desetine novih savjetnika i službenika čiji su radni zadaci potpuno nepoznati široj javnosti.

Ono što je najzanimljivije jeste to da se među novim zaposlenicima u Vladi RS nalaze i pojedine mlade dame, bez ikakvog prethodnog radnog iskustva u administrativnim poslovima, a koje su u fotelje savjetnica u ministarstvima „uskočile“ direktno iz sportskih kladionica i noćnih klubova.

Između ostalog, kako je nezvanično potvrđeno portalu Moja Hercegovina, u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju, koje vodi ministar Zlatan Klokić, zaposlena je Zorica Đuričić, donedavna „domaćica“ i VIP pratilja u poznatom banjalučkom klubu „Drama“. Pored toga što su pojedini mediji, prije nekoliko godina, Đuričićevu u svojim tekstovima navodili kao jednu od najpopularnijih domaćih zvijezda Instagrama, ova djevojka je, prema saznanjima našeg portala, od prethodnog radnog iskustva imala još jedino višegodišnji angažman u jednoj sportskoj kladionici u Banjaluci. Interesantno, ona je nedavno deaktivirala svoj Instagram nalog.

Da bivše radnice „Drame“ izgleda imaju posebne „bodove“ prilikom zapošljavanja u Vladi Republike Srpske pokazuje i primjer Nikoline Sabljić, još jedne zvijezde Instagrama, takođe bivše „domaćice“ u „Drami“ i bliske prijateljice pomenute Zorice Đuričić.

Sabljićeva je, kao i njena prijateljica, odnedavno takođe, bez bilo kakvog konkursa ili javnog oglašavanja, dobila posao u Vladi RS, odnosno Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, na čijem čelu se nalazi ministar Srđan Rajčević. Istovremeno, Sabljićeva rođena sestra zaposlena je u Službi za zajedničke poslove Vlade RS, kojom šefuje Ranko Tomašević.

Na mjesto savjetnice u Ministarstvu energetike i rudarstva RS, kojim rukovodi lider Socijalističke partije Petar Đokić, primljena je Aleksandra Aničić, koja je, takođe, posao u Vladi RS dobila bez bilo kakvog prethodno raspisanog konkursa. Aničićeva je poznata kao fitnes trener i kao neko koga prati veliki broj pratilaca na društvenim mrežama.

Izvršni direktor Transparensi internešenala u BiH, Ivana Korajlić, za Moju Hercegovinu kaže da je masovno zapošljavanje bez konkursa u vladina ministarstva i javna preduzeća postala već uobičajena praksa aktuelne vlasti, posebno u izbornim godinama.

Ovdje je uobičajeno da pred svake izbore vlast bez ikakvog konkursa zapošljava svoje ljude. Tu se uglavnom radi o stranačkim kadrovima, a za većinu radnih mjesta koja se na taj način dodjeljuju zaobilazi se propisana procedura. Uostalom, da se radi o problematičnim zaposlenjima pokazuju i revizorski izvještaji, ali se na to niko od nadležnih ne osvrće“, kaže Korajlićeva.

Ona dodaje i to da se propisana procedura prilikom zapošljavanja „podobnih“ kadrova najčešće zaobilazi time što se „odabrani“ stavljaju na funkcije savjetnika, a za to mjesto, kako ističe, prema važećem zakonodavstvu nije potrebno raspisivanje konkursa.

„Prilikom takvih zapošljavanja nema adekvatne kontrole, zbog čega postoje brojne zloupotrebe. Nažalost, takvi slučajevi nisu ni prvi ni posljednji“, ističe Korajlićeva za naš portal.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić za Moju Hercegovinu kaže da ne vjeruje da će, dok je ovakve vlasti na svim nivoima u BiH, prestati praksa nepotizma i stranačkog zapošljavanja.

„Ne postoji način da se takav način zapošljavanja zaustavi. Ovdje su dominantne paradigme koje zastrašivanjem političkih neistomišljenika, nepotizmom i stranačkim zapošljavanjem opstaju na vlasti“, kaže Kukić.

On ističe da se prilikom zapošljavanja u državnim institucijama i javnim preduzećima novozaposleni kadrovi, prema njegovim riječima, najčešće moraju obavezati da će na izborima obezbijediti makar deset sigurnih glasova za stranku koja ih je zaposlila.

Na taj način već 30 godina funkcionišu SDA i HDZ, a od 2006. godine SNSD. Posljedice takve politike su katastrofalne. Umjesto najboljih, najstručnijih i najkvalifikovanijih, radna mjesta dodjeljuju se podobnim i poslušnim, a kao rezultat toga imamo masovni odlazak mladih i sposobnih u inostranstvo i cijela BiH postaje zemlja staraca, bez bilo kakve perspektive“, zaključuje Kukić.

Savjetnica misica

Veliku pažnju javnosti sredinom godine izazvao je izbor novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića (DNS), prije svega zbog činjenice da je ministar srednju školu pohađao pet, a studirao čak 12 godina. Međutim, ništa manje bure nije izazvao izbor Lučićeve savjetnice u navedenom ministarstvu, Marine Ševkušić, budući da navedena, iako po struci diplomirani politikolog, ima prilično “tanku” radnu biografiju. Široj javnosti poznata je po tome što je svojevremeno bila izabrana za drugu pratilju na izboru u BiH za Mis Planete Zemlje.

Ševkušićeva je, takođe, izuzetno aktivna na Insatgramu, gdje je redovno objavljivala svoje fotografije, a uvidom u njen profil može se saznati da se navedena djevojka dugi niz godina bavila modelingom i manekenstvom, te da je vodila Školu za usavršavanje “Futura”.

Moja Hercegovina

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap