Početna  /  Zgode Super Bruna i Ige Bige obradovale berkovićku djecu
Hercegovina

Zgode Super Bruna i Ige Bige obradovale berkovićku djecu

U Narodnoj biblioteci u Berkovićima, večeras je u sklopu projekta ”Kulturno – istorijsko nasljeđe, kultura i tradicija istočne Hercegovine”, odigrana predstava za djecu ”Super Bruno -zaštitnik prirode” u izvođenju poznatih lica trebinjskog glumišta – Darka Kurtovića i Igora Svrdlina. Ovaj projekat sprovodi Kulturni centar Bileće, a cilj dijela projekta koji se tiče pozorišnih predstava za djecu je da se igranjem u manjim sredinama djeca edukuju i steknu ljubav prema pozorištu. Do sada su u sklopu projekta pokrivene tri istočnohercegovačke opštine -Ljubinje, Nevesinje i Berkovići, a projekat završava u Bileći, kada će predstavu ”Super Bruno -zaštitnik prirode” pogledati bilećki klinci i klinceze. Radost koju berkovićka djeca nisu mogla sakriti natjerala je trebinjske glumce da daju sve od sebe, pa je bilo očigledno da su u predstavi uživali svi, kako akteri ove edukativne predstave, tako i djeca, ali i roditelji.

Predstava ”Super Bruno – zaštitnik prirode” koja na edukativan i zabavan način govori o značaju zaštite životne sredine, uz obilje smijeha, interakcije i improvizacije, ovog puta obradovala je djecu iz Berkovića. Darko Kurtović i Igor Svrdlin nekoliko godina unazad sa ogromnom energijom i ljubavlju prema djeci igraju ovu zanimljivu pozorišnu ludoriju koja govori o Super Brunu i Igi Bigi. Super Bruno je zaštitnik prirode a Iga Biga je prva bezobrazna liga, momak koji je odavno prestao ići u školu, još u drugom razredu osnovne škole, koji obožava da prlja rijeke, šume, planine, ukratko, sve na šta naiđe, a nije mu strano ni maltretiranje životinja i mnogi drugi bezobrazluci. Njegov drugar Super Bruno, koji godinama bezuspješno pokušava preobratiti u dobrog dječaka, veliki je ljubitelj prirode i svega što nas okružuje. Nakon mnogo zgoda ali i nezgoda, Super Bruno. zahvaljujući čarobnom plaštu i čarobnoj stolici, uspjeva učiniti da Iga Biga postane dobar, da nastavi školovanje i da obeća da više nikada neće zagađivati životnu sredinu.

Djeca iz manjih sredina su nerijetko bolja pozorišna publika od djece kojoj se češće nudi pozorišni sadržaj. To mišljenje dijele i glumci večerašnje predstave, a Darko Kurtović, za internet magazin ”Moja Hercegovina” kaže:

”Zaista se osjećam sjajno nakon predstave. Nekako mi je merak, tako da se izrazim. Djeca su sjajna, toliko su iskrena, dobra, zahvalna, da je bilo ogromno zadovoljstvo igrati za njih. Igor i ja volimo imrpivizaciju, pustimo publiku da nas nosi, a berkovićka djeca su nas zaista ponijela na najljepši mogući način, pa je predstava obilovala nekim detaljima koje smo noćas prvi put odigrali. I dužina predstave, koja je debelo premašena od uobičajenog, govori o tome da smo Igor i ja podjednako uživali u Berkovićima. U manjim sredinama se pozorišnje predstave ne događaju često, pa je jako značajno u takvim sredinama igrati, a po pravilu, djeca iz manjih sredina su često bolja pozorišna publika od onih iz većih mjesta i gradova. Nema laži, nema prevare, što bi se reklo, a sudeći prema reakciji i interakciji sa mališanima iz Berkovića, sigurni smo da smo noćas uspjeli u misiji – da smo ih ponešto naučili, da smo ih zabavili i da smo mnogima od njih bar donekle usadili ljubav prema pozorištu.” – kaže Darko Kurtović za naš magazin.

Zaista, igranje predstava u manjim sredinama predstavlja poseban izazov i pruža glumcima potpuno drugačiji odnos, iskreniji, sa dosta više energije, ljubavi i pažnje. Ta djeca, koja su uskraćena za brojna kulturna dešavanja jednostavno odišu kulturom i ljubavlju, na tako jedinstven način da bi pozavidjele i mnogo veće sredine pa i metropole. Važno je, iz više razloga, usađivati djeci ljubav prema pozorištu, ne samo zbog pozorišta kao takvog, već zbog mnogih stvari koje se nužno i ne tiču umjetnosti. Djeca iz pozorišnih predstava, pored toga što se pozorišno edukuju, uče o ljubavi, drugarstvu, poštovanju, plemenitosti, pravilnom rasuđivanju i o još mnogo toga, a djeca iz manjih sredina to cijene na jedan zaista poseban način.

0 Shares
0 Shares
Copy link