Početna  /  Zenička ”Bajka u bajci” sa trebinjskim pečatom – spektakl za male i velike gledaoce
Hercegovina

Zenička ”Bajka u bajci” sa trebinjskim pečatom – spektakl za male i velike gledaoce

Danas je u dva termina, Bosansko Narodno Pozorište Zenica izvelo pozorišnu predstavu za djecu ”Bajka u bajci”. Predstava je rađena po tekstu Fuada Tabaka a režiju i adaptaciju potpisuje trebinjski glumac i reditelj Željko Milošević. Predstava je odigrana u okviru Festivala zabavljača za djecu koji se već deseti put organizuje u Trebinju. Imajući u vidu da ova predstava nije ranije igrana u Trebinju, može se reći da su današnja igranja svojevrsna trebinjska premijera ovog pozorišnog komada.

Tekst Fuada Tabaka pobjedio je 2016. na književnom konkursu ”2. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2016”. Osvajanjem prvog mjesta na pomenutom konkursu, tekst ”Bajka o bajci” dobio je priliku da zaigra na daskama koje život znače. Praizvedba ove bajke upriličena je u koprodukciji BNP Zenica i Festivala dječije umjetnosti Sarajevo. Rediteljska palica pripala je Željku Miloševiću, koji je uradio i adaptaciju teksta, kao i tekstove songova. Muziku za songove je komponovao trebinjski muzičar Božidar Bobo Vučur. Tako je ova predstava koja na neobičan, raspjevan način, govori o borbi dobra i zla, dobila i snažan trebinjski pečat oličen u dobroj adaptaciji, maštovitoj režiji i sjajnim songovima.

U predstavi igraju stalni članovi ansambla BNP Zenica, Lana Zablocki-Džehverović (u ulozi Vještice), Anđela Ilić (u ulozi Vile i Harlekina) i Zlatan Školjić (Pripovjedač i Baron Fon Minhauzen), te polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene, Lamija Salihović, Ahmed Jašarević, Ismar Spahić, Ana Kulier i Sara Mecan.

Razigrani i uigrani ansambl je razgalio trebinsjku publiku, pruživši nezaboravan pozorišni čin koji će mališani, ali i oni stariji još dugo pamtiti. Glavni negativac u predstavi, Vještica, inače rođena sestra dobre Vile, prolazi put od zla do dobra, a da pri tom nije kažnjena, što čini ovu predstavu značajnom u smislu činjenja isključivo dobrih djela, a da pri tom ona loša djela ne moraju nužno biti kažnjena jer na taj način i predstavnici dobrog zapravo čine loša djela. Ansambl je djelovao homogeno, mladi su se sjajno snašli sa starijim i iskusnijim kolegama, ostvarivši izvrsne role i odličnu partnersku igru. Valja navesti i da su sjajnu scenografiju i kostime radili Ena i Mensur Begičević, za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Snežana Vidović dok se za izbor muzike pobrinuo Igor Kasapović.

Igranje domaćih autora je značajno za razvoj svake pozorišne sredine, uvrštavanje domaćeg teksta na repertoar pozorištu daje dodatnu snagu i kredibilitet, a predstava ”Bajka u bajci” na najbolji način reprezentuje bosanskohercegovačko stvaralaštvo za djecu, kako književno, tako i pozorišno. Sigurno je da trebinjski mališani, i oni koji se tako osjećaju, s nestrpljenjem očekuju još ovako kvalitetnih predstava za djecu.

Igor Svrdlin