Početna  /  Željka Cvijanović: BiH se ne kreće nigdje
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Željka Cvijanović: BiH se ne kreće nigdje

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da postoji opredijeljenost da EU opstane i funkcioniše, ali da će biti težak zadatak održati Uniju snažnom i učiniti je ponovo privlačnom.

Zeljka_Cvijanovic_SRNA
FOTO: SRNA

Odgovarajući na pitanje da li se nakon samita u Rimu, povodom 60 godina osnivanja EU, zna više o budućnosti Unije nakon izlaska Velike Britanije iz njenog članstva, Cvijanovićeva je rekla Srni da je poznato jedino da postoji opredijeljenost da ona opstane i da funkcioniše, prenosi N1.

,,S obzirom na porast antievropskog raspoloženja unutar država članica, niz neriješenih pitanja u vezi sa migrantskom politikom Unije, povećanje nejednakosti između država članica u finansijsko-ekonomskom smislu, političke razlike i druge probleme, održati Uniju snažnom i učiniti je ponovo privlačnom, biće težak zadatak”, istakla je Cvijanović.

Ona vjeruje da će EU zaista i prerasti u koncept “Evrope sa više brzina”, odnosno da će članice biti okupljene u različitim grupama, zavisno od stepena i vrste integracije, jer je to najrealnije rješenje.

Cvijanovićeva smatra da nije realno da se u takvim okolnostima, gdje je EU suočena sa brojnim izazovima, a BiH u permanentoj krizi, može očekivati da BiH dobije status kandidata krajem ove godine, kako su to najavljivali političari sa nivoa BiH.

,,To ne djeluje realno. Priča o tome da nam se krajem godine smiješi kandidatski status, dolazila je uglavnom od onih političara koji misle da se prema EU ide tako što se pred kamerama i u društvu sa strancima govori o opredijeljenosti za Evropu, a u praktičnom smislu ništa ne radi”, kaže premijerka.

Ona je podsjetila da imamo situaciju da je blokirana Reformska agenda koja je dizajnirana kao neko ,,spasonosno” rješenje upravo za deblokadu evropskog puta BiH i stabilizaciju ekonomsko-socijalnih prilika, ali i relaksaciju odnosa između različitih nivoa vlasti kroz zajednički definisane obaveze.

,,Apsurd je u tome da je taj proces blokiran upravo od onih političkih struktura koje čine vlast na nivou BiH, a koji su najviše i pričali o Evropi i reformama, i koji su prvi potrčali da potpišu Reformsku agendu”, zaključila je ona.

Prema njenim riječima, zemlja koja je svako malo u institucionalnoj blokadi i teškoj političkoj krizi, ne kreće se nigdje, a pogotovo ne prema EU.

,,To je realnost, bez obzira na to da li neko želio ili ne želio da se s tom istinom suoči”, konstatovala je premijerka Republike Srpske.

0 Shares
0 Shares
Copy link