Početna  /  „Željeznice RS“ tužene za 27 miliona KM
Republika Srpska

„Željeznice RS“ tužene za 27 miliona KM

Radnici i poslovni prtneri pokušavaju sudskim putem od preduzeća „Željeznice RS“ da naplate čak 27 miliona KM, ali taj iznos nije konačan jer zaposleni najavljuju nove tužbe zbog kašnjenja toplog obroka i prevoza u ovoj godini.

U obrazloženju uz polugodišnji finansijski izvještaj ovog javnog preduzeća navedeno je da je društvo uključeno u veći broj sporova koji proističu iz njegovog svakodnevnog poslovanja i odnose se na komercijalna i ugovorna pitanja, kao i pitanja koja proističu iz radnih odnosa.

„Na kraju prvog polugodišta 2018. godine društvo se javlja kao tužena strana u značajnom broju sudskih sporova. Društvo je formiralo rezervisanja za potencijalne gubitke koji mogu proisteći iz navedenih sporova prema procjeni rukovodstva. Ukupna vrijednost svih sudskih sporova u kojima se društvo javlja kao tužena strana iznosi 27,2 miliona KM“, navodi se u izvještaju ŽRS.

Dodaje se i da iznosi konačnih gubitaka mogu biti uvećani po osnovu troškova postupka i obračunatih zateznih kamata.

Veliki broj sporva protiv ŽRS vode radnici zbog smanjenja toplog obroka i oni su u prethodnom periodu mahom dobijali presude protiv preduzeća.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS” Zlatko Marin rekao je danas za CAPITAL da je teško reći kolika je trenutno ukupna vrijednost sporova koji radnici vode protiv preduzeća.

„Svaki mjesec naplatimo po dvije ili tri presude koje smo dobili, tako da nemamo tačnu evidenciju o ukupnom dugu, ali svi oni koji su tužili, a njih je oko 2.000, dobijaju između 6.500 i 10.000 KM“, rekao je Marin.

Marin: Tužićemo „Željeznice RS“ zbog kašnjenja toplog obroka i prevoza

On je istakao da pored tužbi koje su ranije podnijeli radnici planiraju da pokrenu i nove, jer im kasni isplata toplog obroka i prevoza.

„Plata nam je redovna, ali nismo dobili topli obrok i prevoz za dva mjeseca ove godine. Dovedeni smo u situaciju da ponovo moramo pokrenuti tužbe, jer je očigledno da direktor nije ispunio obećanje koje je dao kada nam je smanjio topli obrok i ograničio prevoz, a to je da će nakon tog umanjenja isplata biti redovna“, rekao je Marin.

Istakao je da su se zbog ovog kašnjenja obratili i inspekciji, koja je čak opravdala upravu navodeći da je u takvoj situaciji da ne može isplaćivati topli obrok i prevoz.

„Ostalo nem je samo da ponovo tužbama pokušamo da natjeramo upravu da nam redovno isplaćuje ono što nam pripada“, kazao je Marin.

Naglasio je i da je stanje u preduzeću “Željeznice RS”, bez obzira na to što je počeo postupak restrukturiranja, izuzetno loše.

„Ja radim više od 35 godina u ovom preduzeću i stuacija nikad nije bila gora. Dozvoljen je odlazak izvršnog osoblja i sad teško možemo organizovati posao na željezničkim stanicama. Ponovo se dolazi na ideju o zatvaranju još nekih stanica. Nemamo mi višak izvršnih radnika, već administarcije“, kazao je Marin i dodao da sindikat nema saradnju sa upravom koja ih samo obavijesti kad donesene neku odluku.

Sa direktorom ŽRS Draganom Savanovićem danas nismo uspjeli stupiti u kontakt.

“Željeznice RS” se nalaze u fazi restrukturiranja, za šta je Svjetska banka odobrila kredit u iznosu od 51,3 miliona evra. Očekuje se da taj novac uskoro postane operativan, a u međuvremenu je Vlada RS izdvojila 7,7 miliona maraka za isplatu dugovanja radnicimakoji su stekli uslove za penziju. Ta pozajmica će biti vraćena kada stigne novac od kredita.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap